Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Detect Hub: ένα PCR για κατ’ οίκον ανίχνευση της Covid-19

Μια από τις μεγαλύτερες biotech αμερικανικές εταιρείες κάνει τα τεστ για την ανίχνευση της Covid-19 τόσο προσιτά όσο τα smartphone λανσάροντας το Detect Hub , ένα τεστ PCR οικιακής χρήσης που χρειάζεται μόνο 3 λεπτά για να γίνει και 1 ώρα για να δώσει ακριβή αποτελέσματα

Η Detect™, Inc., μια εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα το Κονέκτικατ, ανακοίνωσε μέσα στις γιορτές ότι το Detect Hub, ένα  PCR τεστ για κατ’ οίκον ταχεία ανίχνευση της Covid-19 που δημιούργησε, έλαβε την προσωρινή έγκριση του FDA, με βάση το σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο έγκρισης προιόντων για έκτακτη ανάγκη, και είναι τώρα διαθέσιμο για αγορά απευθείας από την ίδια την εταιρεία με 49 $ για μία μόνο δοκιμή και με 39 $ το επαναχρησιμοποιούμενο. Σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρείας, το τεστ είναι τουλάχιστον 50 φορές πιο ευαίσθητο από τις συνήθεις δοκιμές αντιγόνου, επιτρέποντας την έγκαιρη ανίχνευση του ιού και έχει αποδειχθεί ότι αναγνωρίζει τις παραλλαγές Delta και Omicron με βιοπληροφορική ανάλυση.

Η εφαρμογή της Detect χρειάζεται μόνο 3 λεπτά για να γίνει και περίπου  1 ώρα για να δώσει ακριβή αποτελέσματα. Σε κλινικές μελέτες, το τεστ της Detect έδειξε 97,3% συμφωνία  με ένα εξαιρετικά ευαίσθητο τεστ PCR,  90,9% ευαισθησία και 100% εξειδίκευση, γεγονός που το καθιστά ένα από τα πιο ακριβή τεστ για οικιακή χρήση χωρίς ιατρική συνταγή που είναι διαθέσιμα επί του παρόντος

Το τεστ Ανίχνευσης χρησιμοποιεί τεχνολογίες RT-LAMP, μια Ισοθερμική τεχνική για την αναγνώριση ενός συγκεκριμένου τμήματος του γονιδιώματος του ιού SARS-CoV-2 που ονομάζεται Open Reading Frame 1ab (ORF1ab).

Picture credits:Detect.com

Η Detect, Inc ιδρύθηκε  από τον παγκοσμίου φήμης επιστήμονα, επιχειρηματία και αποδέκτη  του National Medal of Technology and Innovation (Εθνικού Μεταλλίου Τεχνολογίας και Καινοτομίας), Δρα. Jonathan Rothberg, που επινόησε μια σειρά από τεχνολογίες υγείας που αλλάζουν τη ζωή, συμπεριλαμβανομένης της αρχικής πλατφόρμας αλληλούχισης DNA επόμενης γενιάς που εντόπισε για πρώτη φορά την παραλλαγή Omicron. Τον Μάρτιο του 2020, ο επιστήμονας, άρχισε να καλλιεργεί την ιδέα να φέρει την ακρίβεια μιας εργαστηριακής δοκιμής PCR στο σπίτι. Ζήτησε τότε τη συνδρομή του Hugo Barra (ο οποίος ανέλαβε CEO της εταιρείας) που ηγείτο του τμήματος Virtual Reality της Oculus, ο οποίος νωρίτερα είχε διατελέσει  αντιπρόεδρος της Global για την Xiaomi, του Νο 1 κατασκευαστή smartphone στον κόσμο. Στόχος τους ήταν να κατασκευάσουν μια προσωπική συσκευή διάγνωσης που να είναι τόσο ευαίσθητη, οικονομικά προσιτή και απαραίτητη στη ζωή μας όσο το smartphone.

Η Detect συγκέντρωσε 110 εκατομμύρια δολάρια σε επιχειρηματικό κεφάλαιο από κορυφαίους επενδυτές και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτά τα κεφάλαια για να δημιουργήσει μια εξαιρετικά επεκτάσιμη, παγκόσμια πλατφόρμα διαγνωστικών εργαλείων που θα επιτρέψουν πολλές μελλοντικές κατ’οίκον  δοκιμές για αρκετές ασθένειες.  Επιπλέον, η Detect επιλέχθηκε από το εξαιρετικά ανταγωνιστικό National Institutes of Health (NIH) Rapid Acceleration of Diagnostics Initiative (RADxSM) για να συνάψει συμβόλαιο 8,1 εκατομμυρίων δολαρίων για την κλιμάκωση της παραγωγής του τεστ Ανίχνευσης Covid-19.

Η Detect, Inc. είναι μέρος του βιοτεχνολογικού επιταχυντή 4Catalyzer, ο οποίος έχει λανσάρει τα Butterfly Network, Quantum-Si, Hyperfine, AI Therapeutics, Tesseract, Liminal Sciences και Protein Evolution. Ο επιταχυντής 4Catalyzer προσπαθεί να μεταμορφώσει την ιατρική του 21ου αιώνα λύνοντας τα πιο δύσκολα προβλήματα του σήμερα με διαγνωστικά εργαλεία, ιατρικές συσκευές και θεραπευτικά μέσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο της εταιρείας υποστηρίζεται από την πρωτοβουλία του NIH Rapid Acceleration of Diagnostics (RADxSM) και έχει χρηματοδοτηθεί συνολικά  ή εν μέρει με ομοσπονδιακούς πόρους από το NIBIB, NIH, Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις