Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

TMV: Ένα γυναικείο VC με Ελληνίδα founder

Δύο γυναίκες ίδρυσαν το VC TMV (Trail Mix Ventures), πράγμα σπάνιο από μόνο του, εστιάζοντας αρχικά στην βιωσιμότητα, την παροχή υπηρεσιών φροντίδας και το μέλλον της εργασίας. Η καθεμία είχε άλλο background, αφού η Soraya Darabi ασχολούταν με τον τομέα της τεχνολογίας, έχοντας συνιδρύσει Startups (Foodspotting, Zady) και η Ελληνίδα Μαρίνα Χατζηπατέρα με την οικογενειακή επιχείρηση στην ναυτιλία (Dorian LPG), έχοντας αναπτύξει δράση σε Ελλάδα, Βόρεια Κορέα και Φιλιππίνες. Οι δύο επενδύτριες συνδύασαν όμως τα δίκτυα τους σε διαφορετικά πεδία της αγοράς, τα οποία λειτούργησαν ως συμπληρωματικά, με στόχο να μετατρέψουν το VC σε θεσμικό ίδρυμα. 

Το επενδυτικό τους ταμείο υποστηρίζεται από τράπεζες όπως η JP Morgan και την Τράπεζα της Αμερικής, έχοντας λάβει μια χρηματοδότηση ύψους 64 εκατ. δολαρίων. Το VC, με έδρα την Νέα Υόρκη, ιδρύθηκε το 2016 για να οργανώσουν τις επενδύσεις που ήθελαν να κάνουν οι δύο επιχειρηματίες μαζί. Η Ελληνίδα founder ήθελε μάλιστα να ανοίξει ένα family office για να στηρίξει και η ίδια νεοσύστατες εταιρείες, με έμφαση στο περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα.  

Το ενδιαφέρον του χρηματοδοτικού ταμείου δεν σταμάτησε εκεί, αφού στην αρχή διοχέτευσε κεφάλαια σε εταιρείες στον χώρο της υγείας και συγκεκριμένα στην υγειονομική περίθαλψη των γυναικών για ζητήματα γονιμότητας ή όσων έχουν χαμηλό εισόδημα, καθώς και στην ολιστική ιατρική (The Wing, Cityblock, Kingbody, Parsley Health). Το VC έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από επενδύσεις συνολικά 37, πέρα από την ναυτιλία (Nautilus Labs) και τα τρόφιμα, όπως φαίνεται, δικτυώνοντας τις παραπάνω νεοφυείς επιχειρήσεις και εδραιώνοντας τες στην αγορά μέσα από νέους πελάτες.  

Πλέον το γυναικείο VC έχει περισσότερα μέλη παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην πανδημία σε σχέση με την κάλυψη των αναγκών του χαρτοφυλάκιου τους. Αντίθετα, κατάφερε μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, να συγκεντρώσει ένα πρώτο ποσό και άρχισε να επενδύει, εκδίδοντας 22 checks κατά τη διάρκεια του έτους, από 1 έως 1,5 εκατ. δολάρια για την απόκτηση μέρους (περίπου 10%) σε Startups και επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο δημιουργίας.  

Πλάι τους σε όλα αυτά βρέθηκε φυσικά η JP Morgan με το Project Shark που υποστηρίζει managers με diverse υπόβαθρο, συνεχίζοντας έτσι την πορεία τους μέχρι και σήμερα για να χτίσουν μια επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα με τα brands που στηρίζουν έμπρακτα.

Διαβάστε επίσης:

Revaia: Το μεγαλύτερο ταμείο VC που ιδρύθηκε από γυναίκες στην Ευρώπη

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις