Η Promakhos Therapeutics με Ελληνίδα co-founder δημιουργεί λύσεις για τα αυτοάνοσα

Newsroom
2'

Μια εταιρεία με Ελληνίδα co-founder, την Κατερίνα Χατζή, αναπτύσσει μόρια εμπνευσμένα από τα βακτήρια που κατοικούν στο σώμα, με στόχο να αφυπνίσει την έμφυτη ικανότητα του να θεραπεύει τις φλεγμονές. Η εταιρεία Promakhos Therapeutics, που ιδρύθηκε μόλις το 2021, επιδιώκει να δώσει μια σειρά από θεραπευτικές θεραπείες, εστιάζοντας στην ρίζα του προβλήματος.  

Η Ελληνίδα συνιδρύτρια έχει διδακτορικό δίπλωμα στη βιοχημεία από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Μαζί με τον Jasper Edgar Neggers, είχαν σαν όραμα της εταιρείας το να δημιουργήσουν λειτουργικά προϊόντα που θα “σώζουν ζωές”, έχοντας κατορθώσει να κλιμακώσουν την γνώση που χρειάζονται για να επιλύσουν τα βιολογικής φύσεως ζητήματα, κάτι που στοχεύουν να το επιτύχουν εκτενώς τα επόμενα χρόνια, ξεκινώντας ήδη με βάση την νόσο του Crohn, μια χρόνια φλεγμονώδης διαταραχή που επηρεάζει το πεπτικό σύστημα.

Και οι δύο εργάζονται για τη θεραπεία βαριών ασθενειών, όπου οι ασθενείς θα μπορούν να απολαμβάνουν μια καλύτερη ζωή. Συγχρόνως, ήθελαν να δώσουν ακόμη το μήνυμα ότι οι λύσεις σε ανάλογα νοσήματα δεν δίνονται μόνο από μεγάλες φαρμακευτικές και θεσμικά ινστιτούτα αλλά και από ομάδες ανθρώπων του πανεπιστημίου πέρα από τον ακαδημαϊκό όμως χώρο.  

Ένα από τα μόρια που έφτιαξαν σαν team ανέστρεψε τα συμπτώματα της οξείας εντερικής φλεγμονής σε ένα μοντέλο αυτοανοσίας ποντικού, μια επιτυχία που αναμένεται να λειτουργήσει και σαν φάρμακο, το οποίο θα επεκτείνουν σε ασθενείς.  

Τον προηγούμενο Οκτώβριο, μάλιστα, έκλεισαν τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης μετά τη συμμετοχή τους την θερινή περίοδο του 2021 στο Y Combinator, του επιταχυντή της Silicon Valley. Με τα νέα αυτά κεφάλαια, θα υποστηρίξουν περαιτέρω την ανάπτυξη των φαρμάκων που παρασκευάζουν και θα δημιουργήσουν έναν αγωγό για την ανακάλυψη νέων μορίων με σκοπό τη θεραπεία χρόνιων φλεγμονωδών ασθενειών. Συνολικά, η νεοσύστατη επιχείρηση έχει λάβει 2,25 εκατ. δολάρια, μετρά 3 επενδυτές και αποτελείται από 3 μέλη. 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
ΑπόNewsroom
Ακολουθήστε
Tο πρώτο ειδησεογραφικό πόρταλ στην Ελλάδα για τις startups, που αναδεικνύει τα νέα και τη δυναμική του ελληνικού οικοσυστήματος. Εκτός από την καταγραφή του ελληνικού οικοσυστήματος καλύπτει τα τεκταινόμενα και τις διεθνείς τάσεις σε ό,τι αφορά στις startups, τις επενδύσεις, τις νομικές και φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν στα επιχειρηματικά οικοσυστήματα της Ευρώπης και του κόσμου.