Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

19ο diaNEOsis Live: Funding εργαλεία και κενά σε καινοτομία και Startups

Όλα όσα ειπώθηκαν στην δημόσια διαδικτυακή συζήτηση για την καινοτομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις της χώρας χθες.

Η διαΝΕΟσις διοργάνωσε μια ανοιχτή online συζήτηση με θέμα την καινοτομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Το Startupper παρακολούθησε το event όπου ειπώθηκαν ενδιαφέροντα και άξια παρατήρησης πράγματα σχετικά με το οικοσύστημα και την δυναμική του, αλλά και με την συμβολή των θεσμών και άλλων παραγόντων στην ανάδειξη του.

Στον διάλογο έλαβαν μέρος οι Γιάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αρίστος Δοξιάδης, Αντιπρόεδρος ΕΣΕΤΕΚ, μέλος του Advisory Board διαΝΕΟσις, Partner – Big Pi Ventures, Ρούλα Μπαχταλιά, Διευθύντρια & μέλος Συντονιστικής Επιτροπής egg – enter•grow•go | Eurobank, Μέλος ΕΣΕΤΕΚ, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Αντιπρόεδρος, MIT Enterprise Forum Greece και Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις.

Την έναρξη της συζήτησης χαιρέτισαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας και ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις Διονύσης Νικολάου ενώ τον συντονισμό ανέλαβε ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος.

Στο επίκεντρο όσων ειπώθηκαν τέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι spin-offs (τεχνοβλαστοί) και το νομοθετικό πλαίσιο που άλλαξε αποσαφηνίζοντας το τοπίο, όπως και το Elevate Greece μιλώντας για το 91% των εταιρειών που έχουν έδρα την Ελλάδα και αποτελούν μέρος του.

Ωστόσο, δεν έλειψε η αναγνώριση του ζητήματος των λίγων γυναικών ιδρυτών που απασχολεί ιδιαίτερα ενώ έγινε αναφορά και στους Έλληνες της διασποράς αφού η συζήτηση στάθηκε γύρω από το γεγονός των exits, διερωτώμενοι σχετικά με τον λόγο που δεν υπάρχουν εξαγορές ελληνικών εταιρειών από εγχώριες επιχειρήσεις.

Η σύνδεση κολοσσών και Startups για την ενίσχυση της τεχνογνωσίας και του αναπτυξιακού σχεδίου σε εθνικό επίπεδο παρέμεινε στο τραπέζι παράλληλα με τα περισσότερα κίνητρα που πρέπει να δοθούν και στις γύρω περιφέρειες της Ελλάδας.

Αντίστοιχα, η ακαδημαϊκή και η επιχειρηματική δράση κρίθηκε ότι είναι αυτή που θα φέρει κοντά τους παραπάνω στόχους, συνδέοντας τις αγορές. Η πρωτοβουλία «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» αποτέλεσε σημείο αναφοράς ως παράδειγμα για ένα έργο που ξεκίνησε από το 2017 και πλέον αναλαμβάνει την αξιολόγηση και την προώθηση ερευνητικών και καινοτόμων προτάσεων σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, ο οποίος έχει αυξηθεί σε σταθερούς κύκλους.

Κύριο αντικείμενο απασχόλησης της συζήτησης ήταν και οι επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, σχολιάζοντας την αύξηση τους πάνω από τον στόχο για το 2021, μαζί με το ρεκόρ δημοσίων δαπανών σε χρηματοδοτήσεις R&D, ενώ μένει να δοθεί από το κράτος ανάλογο ενδιαφέρον και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως ήδη έχουν δείξει εταιρείες σαν την Microsoft, την Pfizer, την Cisco και άλλες, ή με τα κέντρα ικανοτήτων και τα Innovation Clusters.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία και εμπόδια

Ο κ. Τσακίρης μίλησε για τα funding εργαλεία, από το crowdfunding όπου στην χώρα μας δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο (άρα χρειάζεται να χτιστεί), μέχρι τις μικροπιστώσεις που δεν υπάρχει πάροχος για προσφορά εγγυήσεων χωρίς εξασφαλίσεις και οφείλει να βρεθεί, τις θερμοκοιτίδες σε επαρχιακές πόλεις που πρέπει να υπάρξουν -στόχος είναι μια σε κάθε πόλη- για να ενισχυθούν οι περιφερειακές δομές και τέλος τις επιχορηγήσεις του κράτους που δίνει μόνο μέσω capital funds και όχι άμεσα, έχοντας όμως ως βασικό μέτοχο VC την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB), ετοιμάζεται και ένα εγγυοδοτικό ταμείο. Βασικό ρόλο σε αυτά παίζει τέλος και το πρόγραμμα Accelerate για fund managers.

Ελλείψεις και χρησιμότητες

Η λειτουργική έννοια του “smart money” για επιπλέον εξωστρέφεια και άρα περισσότερων γύρων χρηματοδότησης που επίσης κρίνεται αναγκαία, σε συνδυασμό με το ότι λείπει το deeptech και η σύνδεση των επιχειρήσεων με τα πανεπιστήμια, κάτι που υπόκειται και στην ευθύνη ακαδημαϊκών και ερευνητών, αλλά και η προϋπόθεση να δημιουργηθεί ένα ταμείο πέρα από γραφείο μεταφοράς τεχνολογίας βρέθηκαν στην ατζέντα της ομιλίας.

Οι ιδρυτές δεν λείπουν και οι ίδιοι κατανοούν την τεχνολογία από άποψη skills αλλά φαίνεται ότι δεν έχουν την αντίστοιχη επιχειρηματική εμπειρία εν μέρει γιατί η Ελλάδα δεν έχει τις big tech εταιρείες του εξωτερικού, παρόλα αυτά παρουσιάζουν βελτίωση στις γνώσεις τους για την αγορά.

Σε αυτό που υπάρχει έλλειψη όμως είναι στους software engineers, αν και το επίπεδο χαρακτηρίστηκε καλό για entry, και mechanical engineers όπου δεν υπάρχει και ζήτηση. Από την πλευρά της, η κ. Μπαχταλιά πρόσθεσε ότι λείπουν οι ομάδες δεδομένου ότι αυτές που υπάρχουν είναι πολύ μικρές (2-3 άτομα) και φυσικά η έμφυλη ποικιλομορφία (gender diversity).

Η ίδια τοποθετήθηκε αναφορικά με τον πυρήνα των Startups λέγοντας ότι αυτόν συνίσταται να αποτελούν περισσότερα άτομα σε ομάδες με τεχνικές δεξιότητες έτσι ώστε να κατανοούν τις mega τάσεις και να οργανώνουν καλύτερα το επιχειρηματικό τους πλάνο αποκτώντας αξιοπιστία στην προσέγγιση των funds ως πολυπληθής ομάδα με συμπληρωτικά skills.

Ο κ. Τσακίρης είχε μάλιστα αναφερθεί στο Innovation loan, ένα νέο που προετοιμάζεται με στόχο την αξιολόγηση του business plan και ένα πλέγμα χρηματοδοτήσεων. Συνοψίζοντας, τα περισσότερα success stories και η εμφύσηση της επιχειρηματικότητας στις ερευνητικές ομάδες με τον κατάλληλο μέντορα για scaling και καινοτομία είναι αυτό που χρειάζονται οι Startups.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις