Το 1ο International Cybersecurity Challenge στο ΚΠΙΣΝ

Σε συνεργασία με περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς, o Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) διοργανώνει το 1ο International Cybersecurity Challenge, ένα παγκόσμιο κύπελλο κυβερνοασφάλειας που θα διεξαχθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Με βάση την επιτυχία των αποκαλούμενων διαγωνισμών Capture-the-flag (CTFs)”, ο ENISA, μαζί με άλλους περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς, αποφάσισε να σχεδιάσει και να φιλοξενήσει για πρώτη φορά το International Cybersecurity Challenge (ICC).

Με αυτό το πρώτο παγκόσμιο κύπελλο, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από διαφορετικές προκλήσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, γίνεται η είσοδος σε μια νέα εποχή, ανεβαίνοντας σε παγκόσμια κλίμακα με περιφερειακές ομάδες που συμμετέχουν από όλο τον κόσμο. 

Σε συνέχεια της επιτυχημένης διοργάνωσης του ‘’European Cybersecurity Challenge’’(ECSC) από το 2015 και μετά, το ‘’International Cybersecurity Challenge’’ έρχεται ως το επόμενο βήμα στον διαγωνισμό, επεκτείνοντάς τον σε ένα πολυεθνικό επίπεδο.

Ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι το 1ο ‘’International Cybersecurity Challenge’’ θα πραγματοποιηθεί από τις 14 Ιουνίου έως τις 17 Ιουνίου 2022, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που βρίσκεται σε έναν από τους μεγαλύτερους χώρους πρασίνου της Αθήνας.

Ο διαγωνισμός είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο του 2021. Στο ICC θα συμμετάσχουν έως και 9 διεθνείς ομάδες που αποτελούνται από 15 εθνικούς παίκτες ηλικίας 18 έως 26 ετών από όλο τον κόσμο.

Οι ομάδες θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε μια σειρά από challenges, όπως web application και system exploitation, cryptography, reverse engineering, hardware challenges, forensic analysis και attack/defence.

Το ICC θα συνδέσει το όνομά του με τα κορυφαία ταλέντα του κόσμου από τον τομέα της κυβερνοασφάλειας και αναμένεται να γίνει ένα από τα βασικά εκκολαπτήρια της επιχειρηματικότητας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Πώς λειτουργεί;

Το πρώτο ICC θα απαρτίζεται από περισσότερα από 4000 νέα ταλέντα και θα αποτελείται από περιοχές της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, της Ασίας, της Αφρικής και της Ωκεανίας, με περισσότερες από 64 χώρες να συμμετέχουν ενεργά.

Κάθε γεωγραφική περιοχή θα εκπροσωπείται από μια ομάδα νέων ταλέντων που βρίσκονται στις αντίστοιχες γεωγραφικές περιοχές και θα είναι υπεύθυνη για την επιλογή και την εκπαίδευση των μελών της ομάδας τους μέσω προκαταρκτικών challenges με τη μορφή CTF.

Οι 15 κορυφαίοι παίκτες στα προκαταρκτικά CTFs θα σχηματίσουν τις περιφερειακές ομάδες που θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για τους τελικούς και την τελετή απονομής τον ερχόμενο Ιούνιο.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του διαγωνισμού, οι περιφερειακές ομάδες θα διαγωνιστούν σε CTF challenges τύπου Jeopardy, όπως web applications, reverse engineering, hardware και forensics. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας, επιλεγμένες ομάδες θα διαγωνιστούν σε ένα attack/defence challenge.

Με στόχο τον διαφανή και δίκαιο ανταγωνισμό, η οργάνωση του ICC παρακολουθείται και διασφαλίζεται από μια Διοικούσα Επιτροπή που αποτελείται από κυβερνητικούς και περιφερειακούς φορείς, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από όλο τον κόσμο.

Σκοπός της διευθύνουσας επιτροπής είναι να καθορίσει τους κανόνες και τις προκλήσεις του διαγωνισμού, να σχηματίσει τις ομάδες που θα διαγωνιστούν και να αποφασίσει για την επιλογή των υποψηφίων. 

Γιατί ένας διεθνής διαγωνισμός κυβερνοασφάλειας; 

Υπάρχει έλλειψη δεξιοτήτων και γνώσεων που απαιτούνται για την προστασία της κοινωνίας από κυβερνοεπιθέσεις ώστε να μετριαστούν πιθανές απειλές. Ως εκ τούτου, είναι κρίσιμο να εκπαιδευτούν και να μυήσουν τις μελλοντικές γενιές που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της κοινωνίας και θα εξασφαλίσουν έναν ασφαλή και θωρακισμένο κυβερνοχώρο.

Το ICC έχει σαν στόχο να συμβάλει στην αντιμετώπιση της έλλειψης που παρατηρείται σε επαγγελματίες ασφάλειας πληροφορικής, προσελκύοντας και συγκεντρώνοντας κορυφαία ταλέντα του κυβερνοχώρου από όλο τον κόσμο, προωθώντας περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των περιφερειών που συμμετέχουν. 

Έτσι, αναμένεται να αυξήσει τη συνολική ευαισθητοποίηση για την ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών στην παγκόσμια κοινότητα και να ενισχύσει την εκπαίδευση και τις δεξιότητες που χρειάζονται τα νεαρά ταλέντα στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Πρωτοπορώντας στο σχεδιασμό μιας διεθνούς πρόκλησης, το ICC φιλοδοξεί να εμφυσήσει την αρχή για μια κοινωνία με ασφάλεια στον κυβερνοχώρο σε παγκόσμια κλίμακα και να οικοδομήσει εμπιστοσύνη στις διαδικτυακές υπηρεσίες. 

Τον Φεβρουάριο του 2022, ο ENISA θα δημοσιεύσει την πρώτη του διεθνή στρατηγική. Οι 15 παίχτες της Ευρωπαϊκής Ομάδας (Team EU) αλλά και οι εφεδρικοί παίκτες της ομάδας θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο του 2022.

Από τις 14 έως τις 17 Ιουνίου 2022, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τον διαγωνισμό μέσα από τα social media, χρησιμοποιώντας το #ICC. Ο πανευρωπαϊκός διαγωνισμός ECSC για το 2022, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Βιέννη της Αυστρίας στις 15 Σεπτεμβρίου 2022.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις