Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

ΕΚΤ και HDB συνεργάζονται για να κάνουν πιο ανταγωνιστικές τις ελληνικές εταιρείες

Οι δύο φορείς υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022 η Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) Εύη Σαχίνη και ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) και Εκτελεστικό Μέλος Παντελής Τζωρτζάκης.

O Αντιπρόεδρος της HDB Παντελής Τζωρτζάκης επεσήμανε: «Οι στοχευμένες συνεργασίες της HDB επεκτείνονται διαρκώς. Με το ΕΚΤ διευρύνουμε τη σύμπραξή μας στηρίζοντας την καινοτόμο επιχειρηματικότητα εμπράκτως με μια σειρά δράσεων και σημαντικών πρωτοβουλιών δικτύωσης για τις επιχειρήσεις».

Η Διευθύντρια του ΕΚΤ Εύη Σαχίνη δήλωσε σχετικά: «Συμφωνήσαμε να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία ως δύο φορείς που παρεμβαίνουν αποφασιστικά στο σύστημα καινοτομίας, και να σχεδιάσουμε συνέργειες προς όφελος της αναπτυξιακής δραστηριότητας στη χώρα».

Τι θα προσφέρουν από κοινού

ΕΚΤ και HDB θα διερευνήσουν από κοινού συμπράξεις για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και της συμμετοχής επιχειρήσεων σε δράσεις δικτύωσης και εξωστρέφειας. Η HDB είναι σε θέση να προσδώσει προστιθέμενη αξία στα δημόσια δεδομένα που παράγει το ΕΚΤ (δείκτες, στοιχεία, στατιστικές) με δημόσιο αναπτυξιακό όφελος. Ειδικότερα, θα αξιοποιήσει τα δημόσια δεδομένα που διαθέτει το ΕΚΤ για να ομαδοποιήσει καλύτερα τους πληθυσμούς ενδιαφέροντος (π.χ. ερευνητές) ανά κλάδο, εντοπίζοντας τυχόν ανάγκες και χρηματοδοτικά κενά. Επίσης, θα βασιστεί σε ανωνυμοποιημένους στατιστικούς δείκτες, δεδομένα και στοιχεία που συγκεντρώνει το ΕΚΤ, για να συμβάλλει στον σχεδιασμό πολιτικών που αφορούν το σύστημα Έρευνας, Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Ψηφιακής Οικονομίας.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων επιτάχυνσης συνεργασιών ελληνικών εταιρειών για τη δημιουργία διεθνών ανταγωνιστικών σχημάτων με βάση τη γνώση της αγοράς την οποία διαθέτει το ΕΚΤ. Στο μνημόνιο συνεργασίας προβλέπονται δράσεις ενημέρωσης και συμβουλευτικής καθοδήγησης επιχειρήσεων για εγχώρια και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία, καθώς και υποστήριξη για την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Επιπλέον, προβλέπεται να διερευνηθεί η διαμόρφωση κοινής διαγνωστικής μεθοδολογίας και εργαλείων αξιολόγησης του τεχνολογικού και καινοτομικού επιπέδου των ελληνικών επιχειρήσεων. Αυτή η μεθοδολογία και τα εργαλεία μπορούν στη συνέχεια να αξιοποιηθούν και από τους δύο φορείς για τη διαμόρφωση στοχευμένων δράσεων με επίκεντρο την καινοτομία.

Διαβάστε επίσης:

Συνεργασία ΕΒΕΑ και HDB για να στηρίξουν την Startup επιχειρηματικότητα

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις