Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Sextech και dating apps την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Η βιομηχανία του σεξ και του φλερτ ψηφιοποιούνται σταδιακά φέρνοντας νέες εμπειρίες.

Ο κλάδος του sextech έχει κάνει disrupt στον χώρο της σεξουαλικής εμπειρίας, πρώτα με νέες εφαρμογές και ύστερα με τις πλατφόρμες. Από audio porn ιστοσελίδες μέχρι Startups για την σεξουαλική ευεξία και σύντομα -αν όχι ήδη- AR και VR επεκτάσεις του πως βιώνουν οι άνθρωποι το σεξ στις σχέσεις τους, έχουν έρθει τα πάνω κάτω σε αυτόν τον τομέα και μάλλον η Meta υπόσχεται ακόμη περισσότερα.  

Την “αρχή” έκανε το Tinder το 2012 με βάση το Λος Άντζελες για όσους ενδιαφέρονταν να κάνουν “match” με ένα άλλο άτομο περιστασιακά ή -γιατί όχι- να μπουν σε σχέση. Η εφαρμογή προέκυψε από ένα hackathon, το πρωτότυπο της οποίας λεγόταν Matchgroup. Αργότερα αυτή έγινε δεκτή στο App Store και άρχισε να επεκτείνεται αποκτώντας μεγαλύτερη δημοφιλία. 

Από το 2009, όμως, υπήρχε και το Grindr, μια πλατφόρμα γνωριμίας – safe space για την LGBTQ+ κοινότητα αρκετά διαδεδομένη που προσφέρει premium λειτουργίες και επί πληρωμή.  

Έπειτα έχουμε το OnlyFans, το απόλυτο εργαλείο για τους sex workers, μια μετεξέλιξη της βιομηχανίας και της δουλειάς τους γενικότερα, έναν χώρο όπου τα άτομα που εργάζονται στην βιομηχανία του σεξ δέχονται κατά παραγγελία σόου ή αυτοσχεδιάζουν λαμβάνοντας tips και χρηματικά ποσά από τους λεγόμενους φανς που παρακολουθούν live την “παράσταση”.  

Οι εφαρμογές ραντεβού λειτουργούν περίπου όπως και τα υπόλοιπα social media, με (super) likes και άλλα τέτοια features, ανάλογα με το πόσο μακριά ή κοντά μένει κάποιος, τον παράγοντα “έλξη” με βάση τα προηγούμενα “un-matches” καθώς και το ηλικιακό range, το φύλο και την σεξουαλικότητα.  

Όλα προσφέρονται ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των ατόμων που τα χρησιμοποιούν, μέσα από τα οποία διαμορφώνουν το προφίλ τους για να αρέσουν σε πιθανούς υποψήφιους. 

Ο χρήστης φτιάχνει το προφίλ του σύμφωνα με την εικόνα που θέλει να προβάλλει στον άλλο, με όποια προσωπικά στοιχεία θέλει να προσθέσει είτε αυτό αφορά ένα χόμπι είτε το γούστο του και στην συνέχεια ανατρέχει σε δυνητικά ταιριάσματα που του προτείνονται αντίστοιχα. 

Η αμοιβαία προτίμηση είναι ο στόχος εδώ ενώ για μια πιο φιλική αρχικά γνωριμία υπάρχει και το Badoo, με έδρα την Κύπρο, που ιδρύθηκε ακόμη νωρίτερα προτού επέλθει η τάση των social φλερτ για να λειτουργήσει ως μέσο δικτύωσης και επαφής με νέα άτομα στο εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό κάθε χώρας, ειδικά αν βρίσκεσαι στο ίδιο μέρος με ένα άτομο που φαίνεται online.  

Τέλος, το Hinge, που κυκλοφόρησε το 2012 από την προαναφερθείσα Matchgroup, ευελπιστεί να λειτουργήσει ως η εφαρμογή που κάποια στιγμή οι χρήστες της θα την διαγράψουν γιατί θα έχουν βρει αυτό που ψάχνουν, κάτι πιο αληθινό από το ίδιο το app, και επομένως επενδύει στο να σε βοηθήσει να ταιριάξεις μακροπρόθεσμα με τον άλλο από το να σε κρατήσει στην εφαρμογή και να ψάχνεις αέναα μέσα από λογαριασμούς, ενώ χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο που έχει λάβει το βραβείο Νόμπελ για να το πετύχει – μάλλον απευθύνεται στους πιο ρομαντικούς ή απλά σε όσους θέλουν πιο σταθερές σχέσεις στην ζωή τους. 

Όπως και να έχει, το σεξ και οι γνωριμίες έχουν μεταφερθεί στο ψηφιακό πεδίο εκεί που ο έρωτας παίζει με νέες λειτουργίες, τα ταμπού μένουν στην άκρη και ο καθένας καλείται να κινηθεί αναλόγως σε επίπεδο ορατότητας και επιθυμίας για το πως θα προσεγγίσει τον άλλον. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις