Ερευνητές του ΑΠΘ δημιούργησαν υπολογιστικό μοντέλο για την πορεία του COVID-19

Η ερευνητική ομάδα του Ερευνητικού Κέντρου HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας και του Εργαστήριου Περιβαλλοντικής Μηχανικής ENVELAB του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον καθηγητή Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ετοιμάζεται να απαντήσει σημαντικές ερωτήσεις σχετικά με τη μετάδοση, τη διασπορά και την απομόνωση του νέου κορωνοϊού.

Ο επικεφαλής του HERACLES και του ENVELAB, καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, και η ομάδα του αξιοποιούν τη σημαντική εμπειρία που διαθέτουν στη μαθηματική μοντελοποίηση περιβαλλοντικών και κοινωνικο-οικονομικών δυναμικών φαινομένων δημιουργώντας ένα υπολογιστικό μοντέλο το οποίο θα κατορθώσει να «πιάσει» την εξέλιξη της πανδημίας, καταγράφοντας «πόσο κολλάει», «τη μεταδοτικότητα του ιού» κι άλλες παραμέτρους, όπως ο βαθμός εφαρμογής των μέτρων διαχείρισης του κινδύνου.

Το μοντέλο, το οποίο θα αποτυπώνει πλήρως την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ο στόχος είναι να προβλέψει έγκαιρα η Κυβέρνηση και με σχετική ακρίβεια το αποτέλεσμα των μέτρων που λαμβάνει είτε αυτά είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας, είτε η διεύρυνση των δειγματοληψιών και αναλύσεων και σε μη βαρέως πάσχοντες.

Όπως δηλώνει ο κ. Σαρηγιάννης «η Κυβέρνηση παίρνει κάποια μέτρα όπως το «μένουμε σπίτι», τα οποία οδηγούν τον πληθυσμό σε αλλαγή συμπεριφοράς. Ωστόσο, δε μένουμε όλοι σπίτι. Άλλοι συμμορφώνονται πιο πολύ κι άλλοι καθόλου. Επίσης άλλα άτομα νοσούν, άλλα έχουν τον ιό αλλά δεν έχουν συμπτώματα κι άλλα εμφανίζουν ήπια συμπτώματα. Με το μοντέλο μας έχουμε καταφέρει να πιάσουμε την εξέλιξη του ιού, το έχουμε μάλιστα τεστάρει στα σχετικά πολλά διαθέσιμα δεδομένα της Κίνας, διαπιστώνουμε ότι λειτουργεί πολύ καλά και τώρα το παραμετροποιούμε για τις ελληνικές και ιταλικές συνθήκες».

Με πληροφορίες από voria.gr

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις