Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Eurostat: Μικραίνει το έμφυλο χάσμα στο χώρο των επιστημών και της μηχανικής

Η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, η Eurostat, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν ότι ο αριθμός των γυναικών που εισήλθαν στην επαγγελματικό χώρο των επιστημών και της μηχανικής αυξήθηκε το 2020 και οι γυναίκες πλέον αναλογούν στο 41% του συνολικού εργατικού δυναμικού αυτού του τομέα.

“Το 2020 υπήρχαν σχεδόν 6,6 εκατομμύρια γυναίκες επιστήμονες και μηχανικοί στην ΕΕ, 254.500 περισσότερες σε σχέση με το 2019, ποσοστό που αναλογεί στο 41% του συνολικού εργατικού δυναμικού στις επιστήμες και στην τεχνολογία”, αναφέρει η Eurostat.

Τα ποσοστά των γυναικών επιστημόνων και μηχανικών διαφέρουν πολύ από χώρα σε χώρα της ΕΕ–από 52% στη Λιθουανία, την Πορτογαλία και τη Δανία μέχρι 31% στην Ουγγαρία και 30% στην Φινλανδία.

“Ανά τομέα, οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στον κατασκευαστικό τομέα (όπου μόνο το 22% των επιστημόνων και των μηχανικών είναι γυναίκες), ενώ υπάρχει μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων στο τομέα των υπηρεσιών (46%)”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η προώθηση της έμφυλης ισορροπίας στην εκπαίδευση και την απασχόληση αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ με την Στρατηγική Έμφυλης Ισότητας που θεσπίστηκε από την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2020 να στοχεύει στην ενίσχυση της γυναικείας ενδυνάμωσης και στη διασφάλιση ίσων ευκαιριών στην αγορά εργασίας.

Μολαταύτα, η ΕΕ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έμφυλη ανισορροπία στην απασχόληση και στους μισθούς.

Το ποσοστό απασχόλησης ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες διαφέρει πολύ στην ΕΕ με το ποσοστό των απασχολούμενων ανδρών σε ηλικία που μπορούν να εργαστούν να ξεπερνά εκείνο των γυναικών κατά 11,7%.

Το έμφυλο μισθολογικό χάσμα στην ΕΕ ανέρχεται σε 14,1% με το άνοιγμα της ψαλίδας να είναι μεγαλύτερο στην Εσθονία όπου οι άνδρες πληρώνονται κατά 21,7% περισσότερο από τις γυναίκες, στην Λετονία (21,2%), στην Αυστρία (19,9%) και στη Γερμανία (19,2%).

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις