Θοδωρής Πελαγίδης: Χρειαζόμαστε ένα επιχειρηματικό οικοσύστημα όπου θα γεννηθούν και θα μεγαλώσουν ψηφιακές ιδέες

Πώς θα είναι η ελληνική και η παγκόσμια οικονομία στη μετά-Covid εποχή; Τι να περιμένουν οι μεγάλες επιχειρήσεις; Τι χρειάζεται το επιχειρηματικό οικοσύστημα της χώρας; Ποιοι είναι οι καθοριστικοί παράγοντες για μια επιτυχημένη επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας εντός σύντομου χρονικού διαστήματος; Σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα απαντά ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

Την τρομερή ύφεση που βίωσε η χώρα διαδέχτηκε η υγειονομική κρίση επαναφέροντας την αβεβαιότητα και τον φόβο για αρκετό χρονικό διάστημα. Ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Καθηγητής Θοδωρής Πελαγίδης εκτιμά πως καθώς η υγειονομική κρίση φαίνεται να βαδίζει προς το τέλος της, επανέρχονται τα μεγάλα ζητήματα τόσο για την παγκόσμια όσο και για την ελληνική ιδιαιτέρως οικονομία. «Για την παγκόσμια οικονομία η πανδημία έχει επιταχύνει την έλευση της ψηφιακής εποχής, γεγονός που αναδιατάσσει τις οικονομικές δυνάμεις, κάνει τον ανταγωνισμό στις αγορές πολύ πιο οξύ, ενώ οι νέες συνθήκες απαιτούν ευελιξία και διαρκή προσαρμογή. Για την ελληνική οικονομία, παρά την σαφή πρόοδο, επανέρχονται και πάλι τα ζητήματα που είναι ήδη γνωστά, δηλαδή η ψηφιοποίηση και ο εκσυγχρονισμός του κράτους, οι μεταρρυθμίσεις, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, η υπέρβαση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η βιομηχανία, ένας τομέας της οικονομίας του οποίου η πρόοδος πρέπει να επιταχυνθεί με καθαρές νέες θέσεις εργασίας, υποδομές, και πρόσθετη βιομηχανική παραγωγή», επισημαίνει ο Καθ. Πελαγίδης, ο οποίος μιλά σήμερα αποκλειστικά στο startupper.gr.

Startupper: Καθώς η πανδημία δείχνει να υποχωρεί και να μπαίνουμε σε μια κανονικότητα πολλοί μιλούν για αλματώδη άνοδο της οικονομίας, για επενδύσεις δισεκατομμυρίων που θα γίνουν, ωστόσο το ερώτημα που τίθεται είναι αν όντως θα τα δούμε αυτά και τι να περιμένουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά κυρίως  οι μικρές που είναι πιο ευάλωτες;

Θ. Πελαγίδης: Πράγματι το επενδυτικό κενό που μας κληρονόμησε η κρίση της δεκαετίας που πέρασε έχει αφήσει μόνιμες ουλές στην ελληνική οικονομία. Το βασικό ζήτημα είναι ότι υποβίβασε το δυνητικό προϊόν με αποτέλεσμα την χρονιά που διανύουμε το παραγωγικό κενό να είναι κοντά στο μηδέν, που σημαίνει ότι αν θέλουμε να αυξήσουμε θέσεις απασχόλησης, παραγωγή και παραγωγικότητα πρέπει πάση θυσία να γίνουν πολλές νέες επενδύσεις.

Startupper: Έχετε δηλώσει ότι η πανδημία έκανε το οικονομικό περιβάλλον πιο ανοιχτό και πιο ανταγωνιστικό, προσθέτοντας διεθνείς ανταγωνιστές λόγω της ψηφιακής επανάστασης, αλλά ταυτόχρονα και νέες δυνατότητες. Τι σημαίνει  αυτό για την επιχειρηματικότητα της χώρας;

Θ. Πελαγίδης: Σημαίνει ακριβώς ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα που δεν υπάρχει σήμερα, μέσα στο οποίο θα δημιουργηθούν εκείνες οι θερμοκοιτίδες όπου θα γεννηθούν και θα μεγαλώσουν οι ψηφιακές ιδέες. Με τον όρο οικοσύστημα στην περίπτωση αυτή αναφερόμαστε σε ένα στην ουσία «κουτί ρυθμίσεων», ευνοϊκών για την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων οι οποίες προέρχονται κυρίως από ιδέες μηχανικών με σχετική εξειδίκευση.

Startupper: Τα ελληνικά ερευνητικά εργαστήρια παράγουν έναν «εθνικό θησαυρό», που μπορεί να αξιοποιηθεί, αποδίδοντας οικονομική και κοινωνική υπεραξία για τους πολίτες και τη χώρα. Πρόσφατα ψηφίστηκε και το νομοσχέδιο για το θεσμικό πλαίσιο ίδρυσης τεχνοβλαστών. Αρκεί ένας  νόμος για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου οικονομικού προσανατολισμού; Και κατά πόσο είναι εφικτή η επίτευξη γρήγορων αποτελεσμάτων (quick wins) από την επιχειρηματική αξιοποίηση των ερευνητικών ευρημάτων, αφού όλοι θίγουν το ζήτημα της αδυναμίας διασύνδεσης της έρευνας με την επιχειρηματικότητα;

 Θ. Πελαγίδης: Ο νόμος μπορεί να είναι προϋπόθεση, μπορεί να είναι επικουρικός ή να θεραπεύει αντικίνητρα που δημιουργούνται στην πράξη εμποδίζοντας την τεχνολογική εξέλιξη. Οι τεχνοβλαστοί και οι θερμοκοιτίδες ενθαρρύνονται εδώ και αρκετές δεκαετίες από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, να θυμίσω μόνο ότι σχετικά έργα και δράσεις βρισκόταν στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του υπουργείου ανάπτυξης ήδη από το 2000 και πιο πριν. Είχα και εγώ τότε συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια για τη δημιουργία «περιφερειακών πόλων καινοτομίας», βασισμένων σε ερευνητικά κέντρα όπως είναι το ΙΤΕ στο Ηράκλειο Κρήτης και το ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη. Η κυβερνητική πολιτική είναι βέβαια απαραίτητη αλλά να μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά ξεκινάνε από την αγορά. Γι’ αυτό και στην Ελλάδα παρά τις προσπάθειες και τις όποιες επιτυχίες πάντα η ανάπτυξη τέτοιων εταιριών γινόταν κυρίως και γίνεται περιορισμένα και με μεγάλες δυσκολίες. Πάντως όλα δείχνουν ότι τα πράγματα, και το ρυθμιστικό περιβάλλον φυσικά, γίνονται αρκετά πιο ευνοϊκά.

Startupper: Έχετε επισημάνει επανειλημμένα πως η δυσμενής συγκυρία της πανδημίας επανέφερε με τρόπο επιτακτικό την ανάγκη μετασχηματισμού της παραγωγικής βάσης της οικονομίας μας. Πώς θα επιτευχθεί αυτό; Η επιχειρηματικότητα τι ρόλο μπορεί να διαδραματίσει;

Θ. Πελαγίδης: Σε σχέση με αυτά που συζητάμε για την καινοτομία και την ψηφιακή επανάσταση, καθοριστικός παράγοντας εκτός από την κυβερνητική πολιτική που δημιουργεί οπωσδήποτε ένα οικοσύστημα με τη νομοθεσία, είναι η μείωση των φόρων που αντιμετωπίζουν αυτού του είδους οι ευφάνταστες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα χρειάζεται εκτός από τουρισμό και οικοδομή, γρήγορη ανάπτυξη της μεταποίησης με ψηφιακό προσανατολισμό προφανώς. Επιλεκτικά επίσης υπάρχουν αγροτικά προϊόντα πολύτιμα που μπορεί να κατακτήσουν με νέες σύγχρονες μεθόδους τις διεθνείς αγορές. Στα τρόφιμα και τα ποτά υπάρχει επίσης δυνατότητα για ανάπτυξη της ελληνικής παραγωγής.

Startupper:  Και μια τελευταία ερώτηση, έχετε μια συμβουλή προς τους νέους που τώρα επιχειρούντο πρώτο βήμα στην επιχειρηματικότητα;

Θ. Πελαγίδης: Να μαθαίνουν από τις αποτυχίες. Να μη φοβούνται τις αποτυχίες. Να θεωρούν τις αποτυχίες ως απαραίτητα προϋπόθεση μιας μελλοντικής επιτυχίας στην επιχειρηματική τους ζωή.

Λίγα λόγια για τον Θοδωρή Πελαγίδη

Ο Θεόδωρος Πελαγίδης από τον Σεπτέμβριο του 2020 είναι Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος με αρμοδιότητες, μεταξύ των άλλων, την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής, τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, τα συστήματα πληρωμών και διακανονισμού, την εξυγίανση τραπεζών. Είναι επίσης Πρόεδρος της Επενδυτικής Επιτροπής, της Επιτροπής Μέτρων Εξυγίανσης και της Επιτροπής Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Τράπεζας.

Από το 2004 είναι Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Από τον 9/2012 έως 19/9/2020 διετέλεσε NR Senior Fellow στο Brookings Institution USA. Έχει σπουδάσει οικονομικά στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης (πτυχίο, 1987 με υποτροφία ΙΚΥ), Sussex (M.Phil., 1989), Paris (Doctorat, 1993 με υποτροφία SPES των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) & Harvard CES (Post-Doc, 1993 & 1995 με υποτροφία ΝΑΤΟ).

Έχει διατελέσει Fulbright scholar στο Columbia University (2008) & NBG fellow στο HO, LSE (2010). Έχει επίσης εργασθεί ως expert στο Internal Evaluation Office του IMF (2015) σχετικά με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης και στην EC το 2018 (Horizon 2020).

Έχει τουλάχιστον 70 δημοσιεύσεις σε διεθνείς επιστημονικές επιθεωρήσεις, ενώ στην Ελλάδα έχει συγγράψει 16 μονογραφίες.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εδράζονται στις περιοχές των Οικονομικών της Νομισματικής Ενοποίησης, της Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Νομισματικής και Οικονομικής Ολοκλήρωσης, της Θετικής Πολιτικής Οικονομίας και των Ναυτιλιακών Οικονομικών.

 

Picture credits: Τράπεζα της Ελλάδος

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις