Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ταξίδι στην ιστορία της ασφαλιστικής αγοράς από το ψηφιακό μουσείο της ΜΙΝΕΤΤΑ

Τη δυνατότητα εικονικής περιήγησης σε ιστορικές στιγμές της ασφαλιστικής αγοράς έχουν οι ενδιαφερόμενοι μέσω του ψηφιακού τρισδιάστατου Μουσείου που ξεκίνησε πρόσφατα την λειτουργία του στο διαδίκτυο από την Μινέττα Ασφαλιστική.

Όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Μπερτσιάς, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστικής, μέχρι σήμερα έχει ψηφιοποιηθεί ένα σημαντικό μέρος της συλλογής και σύντομα θα εμπλουτιστεί το προβαλλόμενο υλικό. Στα διαθέσιμα αυτή τη στιγμή εκθέματα υπάρχουν και ορισμένα από τα μέσα του 19ου αιώνα όπως π.χ. ένα ασφαλιστήριο της εταιρίας «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» – Ασφαλιστικόν Συμβόλαιον της Ασφαλιστικής Προεξοφλητικής και Ναυτικοδανειστικής Εταιρίας από το 1852, εγκύκλιος από κατάστημα της ασφαλιστικής εταιρίας (Κεφαλληνία, 1862)  αλλά και μεταγενέστερες εκδόσεις όπως το «Αποσπάσματα του Κανονισμού Πυρασφαλιστικών Εταιρειών (Κωνσταντινούπολη, 1906)» και «Η Εξέλιξις των Ελληνικών Ασφαλιστικών Εταιρειών, Ιστορικά Σημειώματα (Αθήνα, 1944)».

Πρόσφατα μάλιστα, προστέθηκε στη συλλογή και θα ενταχθεί στο Μουσείο το προσεχές διάστημα, η «Ασφαλιστική Επιθεώρησις (τευχ. 9, Αθήνα, 1927)» όπου φιλοξενείται άρθρο του John Maynard Keynes, ενός από τους πιο σημαντικούς οικονομολόγους του 20ού αιώνα, σχετικά με την διάθεση κεφαλαίων των ασφαλιστικών εταιρειών. Όλα τα εκθέματα έχουν ενδιαφέρον, γιατί κάθε έκθεμα είναι ουσιαστικά συνδεδεμένο με μια ενδιαφέρουσα ιστορία.

Στο ψηφιακό Μουσείο λειτουργεί και η αίθουσα ΜΙΝΕΤΤΑ που περιλαμβάνει πληροφορίες από την ίδρυση της εταιρίας έως σήμερα. Το κοινό μπορεί να περιηγηθεί ανατρέχοντας σε φωτογραφίες, πιστοποιήσεις και βραβεία που έχει λάβει η εταιρία, αλλά και διαφημιστικό υλικό. Σύμφωνα με την εταιρεία, το όραμά για το μουσείο ΜΙΝΕΤΤΑ είναι να μετεξελιχθεί σε ένα χρηστικό ψηφιακό πολυχώρο για ολόκληρη την ασφαλιστικη αγορά. Στα σχέδια είναι να εμπλουτιστεί με ενδιαφέροντα εκθέματα το Μουσείο ενώ κάποιοι συνάδελφοι, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους παλιά και ιστορικά έγγραφα, ουσιαστικά κειμήλια για την ιδιωτική ασφάλιση, τα προσφέρουν για να γίνουν εκθέματα του Μουσείου.

Ελπίζω, όταν γίνει περισσότερo γνωστή αυτή η πρωτοβουλία, να έχουμε και άλλες «προσφορές». Θεωρούμε ότι περιήγηση γενικά σε ένα μουσείο προσφέρει μια ευκαιρία για αναστοχασμό και δυνατότητα σύγκρισης του παρελθόντος με το τώρα. Τα συμπεράσματα δε που εξάγονται, μπορεί να είναι τα εφαλτήρια για την μελλοντική μας δράση και εξέλιξη“, πρόσθεσε σχετικά ο κ. Μπερτσιάς.

Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις ήταν από τις πρώτες που έκαναν χρήση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών και ουσιαστικά πρωτοπορούν σε αυτό τον τομέα. “Μπορούμε λοιπόν να αναμένουμε ότι η χρήση ψηφιακών δυνατοτήτων στην ασφαλιστική πρακτική θα ενταθεί στο μέλλον, ώστε να υποστηρίξει με τον καλύτερο τρόπο την, βαθιά ανθρώπινη, υπόσταση της ασφάλισης”, τόνισε επίσης.

«Μια πρόβλεψη για διπλασιασμό της ασφαλιστικής αγοράς δεν φαντάζει εξωπραγματική».

Με αφορμή τη λειτουργία του ψηφιακού μουσείου ερωτηθείς σχετικά με τις  προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του ασφαλιστικού κλάδου στην Ελλάδα ο κ. Μπερτσιάς ανέφερε ότι συνολικά η ιδιωτική ασφαλιστική δαπάνη στην Ελλάδα κινείται περί το 2,5% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. προσεγγίζει το 7%. Το ποσοστό των ασφαλισμένων κατοικιών στην χώρα μας δεν ξεπερνά το 15% και υπολείπεται επίσης σημαντικά σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. – άλλωστε σε αρκετές από αυτές ισχύει κάποια μορφή υποχρεωτικότητας στην ασφάλιση κατοικίας.

Οι προοπτικές που διαφαίνονται είναι πολύ ελπιδοφόρες και η επόμενη δεκαετία θα είναι η χρυσή δεκαετία για την ιδιωτική ασφάλιση στην χώρα μας, εκτιμά ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ΜΙΝΕΤΤΑ. Μια πρόβλεψη για διπλασιασμό της ασφαλιστικής αγοράς, δηλαδή ο όγκος των ασφαλίστρων να ξεπεράσει τα 10 δις ευρώ, δεν φαντάζει εξωπραγματική. Όλοι οι ασφαλιστικοί κλάδοι έχουν αναπτυξιακές προοπτικές αλλά σίγουρα οι προσωπικές ασφαλίσεις θα έχουν το προβάδισμα, συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για τις βασικές αιτίες που ο μέσος Έλληνας διστάζει να ασφαλίσει την περιουσία του ανέφερε ότι δεν είναι ο δισταγμός το βασικό εμπόδιο, αλλά η άγνοια του κινδύνου και όλα τα συνακόλουθα. Σε αυτόν τον τομέα οι ασφαλιστικές εταιρίες θα πρέπει να επικεντρωθούν, να γίνουν περισσότερο εξωστρεφείς και να δώσουν την μάχη έχοντας απαραίτητα και την υποστήριξη της πολιτείας, που με κάποια «ανέξοδα» μέτρα μπορεί να δώσει την μεγάλη ώθηση, όπως διευκρίνισε.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις