Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι ευρωπαϊκοί unicorns φτάνουν τους αμερικάνικους σε αξία και αριθμό

85 νέοι τεχνολογικοί μονόκεροι δημιουργήθηκαν μόνο στην Ευρώπη το 2021, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ σημειώνοντας ανάπτυξη 2,7 φορές ταχύτερη από ό,τι στις ΗΠΑ.

Οι ευρωπαϊκές tech εταιρείες έχουν αναμφισβήτητα εισέλθει στην παγκόσμια σκηνή για να ανταγωνιστούν την παραγωγή τεχνολογίας που υπάρχει στη Silicon Valley. Ενώ οι ΗΠΑ μετρούν 4 φορές περισσότερες τεχνολογικές εταιρείες αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων, η Ευρώπη έχει αρχίσει να τους πλησιάζει τρομακτικά παράγοντας unicorns πιο γρήγορα από ό,τι οι ΗΠΑ. Ο ρυθμός ανάπτυξης το 2021 ξεπέρασε τον ρυθμό των unicorns στο εξωτερικό κατά ένα 100%. 

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από τον σύμβουλο τεχνολογικών συγχωνεύσεων και εξαγορών i5invest και τον επιταχυντή ανάπτυξης i5growth αποκαλύπτει επίσης τη σημασία των κεφαλαίων εκτός ΕΕ που επενδύονται στις ευρωπαϊκές unicorns, με τους επενδυτές εκτός ΕΕ να αποτελούν το 48% των τραπεζών κεφαλαιοποίησης των μονόκερων στην Ευρώπη.  

Οι ευρωπαϊκές unicorns 

Με 85 νέους μονόκερους να έχουν δημιουργηθεί το 2021, η Ευρώπη μετρά σήμερα 132 εταιρείες τεχνολογίας που αποτιμώνται με τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια. Συγκρίνοντας τους αριθμούς με την ιστορική εξέλιξη των μονόκερων στις ΗΠΑ, ο συνολικός απολογισμός της Ευρώπης βρίσκεται σχεδόν στο επίπεδο των αμερικανικών μονόκερων το 2020 (152).  

Οι 5 κορυφαίοι unicorns της Ευρώπης με την υψηλότερη αποτίμηση είναι οι Klarna (37,5 δισ. ευρώ, Σουηδία), Checkout.com (35,4 δισ. ευρώ, Ηνωμένο Βασίλειο), Revolut (27,8 δισ. ευρώ, Ηνωμένο Βασίλειο), Northvolt (9,7 δισ. ευρώ, Σουηδία) και Global Switch (9,6 δισ. ευρώ, Ηνωμένο Βασίλειο), με τον τομέα του fintech να αναδύεται στην κορυφή. 

Με 41 μονόκερους στο Ηνωμένο Βασίλειο, 25 στη Γερμανία, 23 στη Γαλλία και από 6 στη Σουηδία και την Αυστρία, οι χώρες αυτές αποτελούν τις 5 κορυφαίες εστίες μονόκερων. Εξετάζοντας όλες τις ευρωπαϊκές unicorns, οι fintech έχουν την υψηλότερη μέση αποτίμηση με 3,89 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθούν οι κλάδοι του EdTech, του μάρκετινγκ και του HR, με μέση αποτίμηση 2,70 δισ. ευρώ. 

Κατά μέσο όρο, ένας ευρωπαϊκός μονόκερος έχει αποτίμηση 3,1 δισ. ευρώ, χρηματοδότηση 562,7 εκατ. ευρώ, έχει δημιουργήσει 1.027 θέσεις εργασίας και έχει ηλικία 10 ετών και 4 μηνών. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Gorillas, μια υπηρεσία παράδοσης delivery τροφίμων που ιδρύθηκε στο Βερολίνο, η οποία μέσα σε 10 μόνο μήνες, έφτασε από το 0 στο 1 δισ. σε αποτίμηση και ξεχωρίζει ως ο ταχύτερος μονόκερος που δημιουργήθηκε ποτέ στην Ευρώπη. 

Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι το 48% των επενδυτών στα unicorn captables προέρχονται από χώρες εκτός Ευρώπης, κυρίως από τη Βόρεια Αμερική. Τα αμερικανικά κεφάλαια με τους περισσότερους ευρωπαϊκούς μονόκερους στο χαρτοφυλάκιό τους είναι η Accel (19 unicorns), η Index Ventures (12), η Tiger Global (10), οι TCV και General Atlantic (9). 

Οι “Soonicorns” της Ευρώπης 

Καθώς τα στοιχεία για τους μελλοντικούς μονόκερους είναι πολύ πιο δύσκολο να βρεθούν, η παρούσα έκθεση ζήτησε από Ευρωπαϊους επενδυτές να προβούν σε ορισμένες εκτιμήσεις, με αποτέλεσμα να προκύψει ένας κατάλογος 253 ονομάτων που έχουν την δυνατότητα να πετύχουν μια αποτίμηση ύψους 1 δισ. δολαρίων μέσα στους επόμενους 24 μήνες. Κατά μέσο όρο, ένας ευρωπαϊκός soonicorn έχει αποτίμηση 285,8 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση 121,5 εκατ. ευρώ, 311 θέσεις εργασίας και ηλικίας 8 ετών και 7 μηνών. 

Στο επίκεντρο της βιομηχανίας μεταξύ των soonicorns είναι η fintech, ακολουθούμενη από την AI & Big Data και την Life Science & HealthTech, και το Ηνωμένο Βασίλειο κυριαρχεί στην κατάταξη των χωρών που φιλοξενούν τους περισσότερους soonicorns (73), ακολουθούμενο από τη Γερμανία (52), τη Γαλλία (32), την Ελβετία (19), τις Κάτω Χώρες (13) και την Αυστρία (12).  

Κατά μέσο όρο, οι εταιρείες μονόκεροι είναι μόνο 21 μήνες μεγαλύτεροι από τους soonicorns στην Ευρώπη, γεγονός που υποδηλώνει πόσο γρήγορα θα επέλθει η απότομη αύξηση του αριθμού των μονόκερων. Επιπλέον, το 39% των επενδυτών στα soonicorn captables προέρχονται από χώρες εκτός Ευρώπης, με τις αμερικανικές VCs Index Ventures (15 soonicorns), Accel (12), FJ Labs (10), Tiger Global και Salesforce Ventures (και οι δύο 7) να ηγούνται της κατάταξης των περισσότερων soon-to-be unicorns στο χαρτοφυλάκιό τους. 

Τα στοιχεία για Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία 

Με τη δημιουργία 13 νέων μονόκερων το 2021, ο συνολικός αριθμός των μονόκερων στην περιοχή αυξάνεται σε 28 (23 στη Γαλλία, 4 στην Ισπανία και 1 στην Ελλάδα). Ένα τρομερό ξεκίνημα για το 2022 είχαν 4 ακόμη εταιρείες (TravelPerk, Paack, Fever, Domestika) στην Ισπανία, οι οποίες έκαναν το άλμα μπαίνοντας στο κλαμπ των μονόκερων τον Ιανουάριο. 

Ο πιο πολύτιμος μονόκερος της ευρωπαϊκής περιοχής βέβαια είναι η γαλλική Back Market με αξία 5,1 δισ. ευρώ, ακολουθούμενη από τις Qonto (4,4 δισ. ευρώ), Sorare (3,6 δισ. ευρώ), Mirakl (3 δισ. ευρώ) και Cabify (2,6 δισ. ευρώ).  

Κατά μέσο όρο, ένας μονόκερος στην περιοχή έχει αποτίμηση 1,8 δισ. ευρώ, συγκεντρώνοντας 478 εκατ. ευρώ σε χρηματοδότηση, έχοντας ανοίξει 1.014 θέσεις εργασίας και μετρώντας 9 χρόνια και 11 μήνες λειτουργίας.  

Η περιοχή φιλοξενεί επίσης 43 πολλά υποσχόμενες εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα να μπουν στο team των unicorns μέσα στους επόμενους 24 μήνες. Κατά μέσο όρο, ένας soonicorn στην περιοχή αποτιμάται σε 216,5 εκατ. ευρώ, έχοντς αντλήσει 114,4 εκατ. ευρώ σε funds, με 247 θέσεις εργασίας, 7 χρόνια και 8 μήνες δράσης στην αγορά. 

Οι επενδυτές με τους περισσότερους περιφερειακούς μονόκερους στο χαρτοφυλάκιό τους είναι η bpi france και η kima ventures με 10 επενδύσεις η καθεμία, ενώ η eurazeo ηγείται της κατάταξης των soonicorns με 12 επενδύσεις. 

Συνολικά, οι uni- και οι soon-icorns στη Νότια Ευρώπη έχουν δημιουργήσει μέχρι σήμερα 39.000 θέσεις εργασίας. Δεδομένων των πολύ δυναμικών soon-to-be unicorns που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο οικονομικός αντίκτυπος των τεχνολογικών Startups στην περιοχή θα είναι ισχυρότερος από ποτέ τους επόμενους 24 μήνες με βάση προβλέψεις της έκθεσης.  

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις