Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Delivery Hero: Άδεια ιδρύματος πληρωμών στην Ελλάδα

Σε νέα φάση εισέρχεται ο γερμανικός όμιλος στον οποίο υπάγεται η efood, ένας από τους ηγέτες της αγοράς delivery στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Delivery Hero πήρε το πράσινο φως για την έναρξη λειτουργίας ιδρύματος πληρωμών από την Τράπεζα της Ελλάδος. Στο εξής η “Delivery Hero Payments Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία – Ίδρυμα Πληρωμών” θα έχει τη δυνατότητα εκτέλεσης πράξεων πληρωμής, όπως η μεταφορά κεφαλαίων σε λογαριασμό πληρωμών καθώς και υλοποίησης μιας ευρείας γκάμας χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων. Αυτές οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την εκτέλεση εντολών άμεσης χρέωσης, πράξεις πληρωμής με κάρτα, τη μεταφορά πίστωσης και πάγιων εντολών, καθώς και την έκδοση μέσων πληρωμής.

Κατόπιν της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος, η Delivery Hero και οι εταιρείες μέσω των οποίων δραστηριοποιείται στην Ελλάδα (efood και Instashop) αποκτούν νέα δυναμική με στόχο το θρόνο της ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς του food delivery στην Ελλάδα. Ο γερμανικός όμιλος διαθέτει ισχυρή παρουσία και στην Ελλάδα, έχοντας προχωρήσει στην εξαγορά του deliveras.gr το 2018, και της efood τρία χρόνια νωρίτερα. Μάλιστα, μέσω της συμφωνίας με τον γερμανικό όμιλο η efood αναδείχθηκε σε ηγέτη της εγχώριας αγοράς διανομής φαγητού. Αξίζει να σημειωθεί πως η Delivery Hero βρίσκεται πίσω από την εξαγορά ορόσημο της ελληνικών συμφερόντων, InstaShop, ύψους 360 εκατ. δολαρίων, ένα από τα μεγαλύτερα deals στο ευρύτερο ελληνικό οικοσύστημα των Startups.

Σημειώνεται πως η Delivery Hero στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου γνωστοποίησε στην ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού την συμφωνία αγοραπωλησίας που υπογράφηκε στις σύμφωνα με την οποία θα αποκτήσει τον αποκλειστικό έλεγχο των εταιρειών του ομίλου Μούχαλη, προκειμένου να εγκριθεί από την αρμόδια αρχή. Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση του 100% της εταιρείας Αλφα διανομές (ekiosky’s), της ΙΝΚΑΤ (kioskys), της delivery.gr ΙΚΕ και της e-table.

Η Delivery Hero ήταν σε επαφή με τον όμιλο Μούχαλη για στρατηγική συνεργασία με τα καταστήματα Kioskys για να γίνουν κέντρα διανομής προϊόντων μικρής λιανικής της efood ενώ υπήρχε συνεργασία για τη προμήθεια προϊόντων προς διανομή με τον όμιλο (άνω των 1.200 κωδικών) αλλά τελικά ο Γιώργος Μούχαλης αποφάσισε να αποσυρθεί απο την αγορά μικρής λιανικής, φυσικής και ηλεκτρονικής.

Η στρατηγική της Delivery Hero κατά τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας στέφθηκε, όπως μαρτυρούν και τα νούμερα, με απόλυτη επιτυχία. Ενδεικτικά, τα έσοδα από 42 εκατ. ευρώ το 2013 εκτοξεύθηκαν το 2019 σε 1,2 δισ. ευρώ, ενώ από μικρή Startup η Delivery Hero έχει εξελιχθεί σε ένα μεγάλου μεγέθους όμιλο, απασχολώντας χιλιάδες εργαζόμενους και εξυπηρετώντας εκατοντάδες εκατομμύρια παραγγελίες ετησίως. Μόνο το τρίτο τρίμηνο του 2021, οι πλατφόρμες των εταιρειών της Delivery Hero εξυπηρέτησαν συνολικά 791 εκατομμύρια παραγγελίες, σημειώνοντας άνοδο 52% σε ετήσια βάση.

Η Delivery Hero εκτός από έναν μεγάλο, πλέον, «παίκτη» στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά του food delivery, αποτελεί μία από τις πιο κραταιές επιχειρήσεις της Γερμανίας, η οποία εκτός των άλλων δραστηριοποιείται και στον κλάδο του quick commerce. Το 2014, βρέθηκε μεταξύ των τριών ταχύτερα αναπτυσσόμενων γερμανικών Startups, ενώ τρία χρόνια αργότερα μπήκε στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, Για σχεδόν μια διετία η Delivery Hero ήταν η μεγαλύτερη εισηγμένη ευρωπαϊκή εταιρεία τεχνολογίας στη γερμανική χρηματαγορά. Το 2020 η Delivery Hero μπήκε στον δείκτη DAX, ούσα και επίσημα ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο σύγχρονο γερμανικό επιχειρείν.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις