Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

ΗΠΑ: Εφαρμογή ετοιμάζεται να αντικαταστήσει το 911

Το app σχεδιάζεται για να λειτουργήσει ως εναλλακτική κλήση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αποφύγουν οι πληγείσες κοινότητες την αστυνομική βία.

Ορισμένες κοινότητες που έχουν υποφέρει από την αστυνομική βία διαμορφώνουν εναλλακτικά δίκτυα για την προστασία τους. Πρόκειται για συγκεκριμένες γειτονιές που θέλουν με αυτόν τον τρόπο να αντικρούσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χωρίς να φοβούνται για μια ακραία αντίδραση από την πλευρά της αμερικανικής αστυνομίας εις βάρος των υπολοίπων.  

Για αυτό, ένας οργανισμός αναπτύσσει τεχνολογία που στοχεύει να αντικαταστήσει τις κλήσεις έκτακτης ανάγκης 911, συμπεριλαμβανομένης μιας εφαρμογής που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να ζητήσει βοήθεια από τους πρώτους ανταποκριτές χωρίς να χρειαστεί να καλέσει την αστυνομία. 

Όταν ο Brandon Anderson ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Raheem το 2017, πίστευε ότι η αστυνόμευση θα μπορούσε να αναμορφωθεί σε έναν θεσμό που θα φρόντιζε τους ανθρώπους γενικά αλλά και τους μαύρους πληθυσμούς ειδικά που συνήθως δέχονται φαινόμενα ακραίας βίας από αστυνομικά όργανα στις ΗΠΑ.  

Ο οργανισμός δημιούργησε μια πρώτη στο είδος της ανεξάρτητη υπηρεσία καταγγελίας αστυνομικής κακοποίησης, ως εργαλείο για την απόδοση ευθυνών στις αρχές επιβολής του νόμου. 

Αλλά μετά από κάποια χρόνια, ο Anderson άρχισε να θέτει βαθύτερα ερωτήματα σχετικά με τη φύση της αστυνόμευσης, καταλήγοντας τελικά στο συμπέρασμα ότι η βία και η τρομοκρατία δεν είναι ελαττώματα της αστυνόμευσης, αλλά λειτουργίες της. Στόχος του είναι να ενισχύσει το αίσθημα της ασφάλειας για κάθε κοινότητα που έρχεται αντιμέτωπη με την εγκληματικότητα. 

Τον Οκτώβριο του 2021, ο οργανισμός έκλεισε την υπηρεσία αναφοράς και άρχισε να αναπτύσσει μια εφαρμογή αποστολής έκτακτης ανάγκης που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να παρακάμπτουν το 911.  

Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, οι οργανώσεις που θέλουν να παρέχουν μη αστυνομική αντιμετώπιση κρίσεων αισθάνονται υποχρεωμένες να ενταχθούν στην τηλεφωνική γραμμή 911 -η οποία συνδέεται με τα αστυνομικά τμήματα- και οι άνθρωποι σε κρίση βλέπουν το 911 ως τη μόνη τους επιλογή.  

Η εφαρμογή βρίσκεται ακόμα σε beta έκδοση και δεν είναι ακόμα έτοιμη για ευρεία χρήση, αλλά σχεδιάζεται έτσι ώστε να στέλνει κοινοτικές οργανώσεις και κινητές ομάδες κρίσης για να βοηθούν ανθρώπους που χρειάζονται υποστήριξη αντί για την επιβολή του νόμου χωρίς κόστος. 

Το app έρχεται σε μια εποχή που οι δημόσιοι οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης, έχουν απορροφήσει τις λειτουργίες της αστυνομίας, ενώ και τα σωφρονιστικά ιδρύματα έχουν ενσωματώσει τις λειτουργίες της κοινωνικής εργασίας και της ψυχιατρικής περίθαλψης.  

Οι λεγόμενοι abolitionists, οι οποίοι είναι υπέρ της κατάργησης της αστυνομίας και όχι της μεταρρύθμισης του σώματος, υποστηρίζουν ότι μέσω της εφαρμογής και ανάλογων πρωτοβουλιών θα μπορούσαν να αποτραπούν πολλά περιστατικά βίας, ενώ η εγκληματικότητα δεν θα είχε την ίδια έκταση αν υπήρχε επαρκής χρηματοδότηση προγραμμάτων στέγασης, υγειονομικής περίθαλψης και σίτισης. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις