Τι να προσέξετε στις φιλανθρωπικές απάτες με αφορμή την Ουκρανία

Τα charity scams περιλαμβάνουν την δωρεά χρημάτων ή και bitcoin σε εικονικές οργανώσεις.

Οι ερευνητές της παγκόσμιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας ESET ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν αρκετές ιστοσελίδες που καλούν ψευδώς για αλληλεγγύη προς τον λαό της Ουκρανίας ή προτρέπουν το κοινό να βοηθήσει στη χρηματοδότηση των αμυντικών προσπαθειών της χώρας.

Αυτές οι ιστοσελίδες διατυπώνουν πολύ ασαφείς ισχυρισμούς σχετικά με το πώς θα αξιοποιηθεί η «βοήθεια». Με μία προσεκτικότερη έρευνα, σύμφωνα με την ESET, μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι καμία από αυτές δεν αντιπροσωπεύει κάποια νόμιμη οργάνωση. Για αυτό καλεί τους χρήστες να αποφύγουν ενδεχομένως ιστοσελίδες όπως οι:

• help-for-ukraine[.]eu

• tokenukraine[.]com

• supportukraine[.]today

• ukrainecharity[.]gives

• ukrainesolidarity[.]org

• ukraine-solidarity[.]com

• saveukraine[.]today

Παράλληλα, οι χρήστες πρέπει να είναι επιφυλακτικοί με τις εκκλήσεις στο συναίσθημα για βοήθεια που μπορεί να φτάσουν στο email τους. Επίσης, κυκλοφορούν στο Twitter και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τεχνάσματα που αποσκοπούν στο να κάνουν τα θύματα να δωρίσουν bitcoin.

Για να αποφευχθούν οι απάτες φιλανθρωπίας, οι ειδικοί της ESET συμβουλεύουν τα άτομα:

  1. Να ελέγχουν προσεκτικά πριν δώσουν χρήματα – προτιμότερο να επιλέγουν γνωστούς οργανισμούς που έχουν κάποια παρουσία ή συνεργάτες στην Ουκρανία.
  2. Να δωρίσουν τα χρήματά μέσω της ιστοσελίδας της οργάνωσης ή να απευθυνθούν απευθείας στη φιλανθρωπική οργάνωση για οδηγίες.
  3. Να είναι επιφυλακτικοί σε αιτήματα μεταφοράς χρημάτων ή αποστολής δωροκαρτών. Συνήθως, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις δεν ζητούν τέτοιου είδους «δωρεές».
  4. Να μην κάνουν «κλικ» σε συνδέσμους και να μην κατεβάζουν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που φαίνονται περίεργα και κυρίως που προέρχονται από άγνωστες πηγές. Μπορεί να προσπαθήσουν να τους παρασύρουν, ώστε να κατεβάσουν άθελά τους κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή.
  5. Να είναι επιφυλακτικοί ακόμη και με μηνύματα από αξιόπιστες πηγές, εκτός αν επαληθεύσουν ότι το μήνυμα είναι αυθεντικό. Για να το κάνουν αυτό, προτείνεται να επικοινωνήσουν με την εν λόγω πηγή με άλλο μέσο από αυτό με το οποίο το έλαβαν, π.χ. τηλεφωνικά εάν ήρθε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  6. Να είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προωθούν μία φιλανθρωπική οργάνωση, εκτός εάν επαληθεύσουν ότι ο οργανισμός είναι νόμιμος. Ο φίλος που το συστήνει μπορεί να μην έχει κάνει την έρευνά του και ο αριθμός των likes σε μία ανάρτηση στα social media δεν λέει πολλά για τη νομιμότητά της.
  7. Να μην ενδίδουν σε αδικαιολόγητη πίεση, οι απατεώνες θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης για να τους πιέσουν να κάνουν μια δωρεά.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις