Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το VPN γίνεται ανάρπαστο στη Ρωσία για ευνόητους λόγους

Οι Ρώσοι πολίτες βρίσκουν εναλλακτική στις εφαρμογές VPN που κατεβάζουν από το App Store της Apple και το Google Play Store που μετρούν έως τώρα 6 εκατ. λήψεις για να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Οι Ρώσοι στρέφονται στα εικονικά ιδιωτικά δίκτυα για να παρακάμψουν τους αυστηρότερους διαδικτυακούς ελέγχους που έχουν επιβληθεί στη χώρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Τα VPN μπορούν να αποκρύψουν την ταυτότητα και την τοποθεσία ενός χρήστη του διαδικτύου για να τον βοηθήσουν να έχει πρόσβαση σε αποκλεισμένους ιστότοπους και υπηρεσίες.

Οι 10 κορυφαίες εφαρμογές VPN στο App Store της Apple και στο Google Play Store στη Ρωσία είχαν συνολικά σχεδόν 6 εκατ. λήψεις από τις 24 Φεβρουαρίου, ημέρα έναρξης της εισβολής, έως τις 8 Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία της SensorTower που συγκεντρώθηκαν για το CNBC. Αυτό το ποσοστό ήταν αυξημένο κατά 1.500% σε σύγκριση με τα 10 top apps VPN την προηγούμενη περίοδο των 13 ημερών.

Το ίντερνετ στη Ρωσία υπόκειται σε λογοκρισία εδώ και χρόνια, αν και μεγάλες αμερικανικές πλατφόρμες όπως το Facebook, το Twitter και η Google είναι ελεύθερα διαθέσιμες, σε αντίθεση με την Κίνα όπου είναι εντελώς αποκλεισμένες. Οι εταιρείες αυτές ωστόσο λειτουργούσαν υπό την απειλή του αποκλεισμού τους, ειδικά αν φιλοξενούσαν περιεχόμενο που θεωρείται επικριτικό για το Κρεμλίνο.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσπάθησε να αυστηροποιήσει τον έλεγχό του στο διαδίκτυο πιο πρόσφατα. Το 2019, η Ρωσία θέσπισε τον νόμο για το “κυρίαρχο διαδίκτυο”, ο οποίος έδωσε στις κυβερνητικές αρχές την εξουσία να αποσυνδέουν το διαδίκτυο της χώρας από τον υπόλοιπο κόσμο, με την Ρωσία να λέει ότι ο νόμος είχε σχεδιαστεί για να ενισχύσει την προστασία της από κυβερνοεπιθέσεις.

Καθώς η εισβολή συνεχίζεται, η Ρωσία επιδιώκει να περιορίσει περαιτέρω την πρόσβαση σε ξένες διαδικτυακές πλατφόρμες. Το Facebook που ανήκει στη Meta μπλοκαρίστηκε στις 4 Μαρτίου, ενώ η πρόσβαση στο Twitter είναι περιορισμένη.

Στις 5 Μαρτίου, η ζήτηση για VPN αυξήθηκε περισσότερο από 10 φορές πάνω από τον μέσο όρο, σύμφωνα με το Top10VPN, έναν ιστότοπο αναθεώρησης και δεδομένων. Η εταιρεία VPN Surfshark δήλωσε ότι οι εβδομαδιαίες πωλήσεις της στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 3.500% από τις 24 Φεβρουαρίου, με τις σημαντικότερες εκτοξεύσεις να καταγράφονται στις 5 έως 6 Μαρτίου, όταν το Facebook ήταν αποκλεισμένο.

Εντωμεταξύ, το Twitter εγκαινίασε μια έκδοση της ιστοσελίδας του στο Tor, μια υπηρεσία που κρυπτογραφεί την κίνηση στο διαδίκτυο για να βοηθήσει στην απόκρυψη της ταυτότητας των χρηστών και στην αποτροπή της παρακολούθησής τους.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η Ρωσία έχει προχωρήσει στον αποκλεισμό υπηρεσιών και μια αυξανόμενη λίστα τεχνολογικών εταιρειών αποφάσισε να αναστείλει τις δραστηριότητές της.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις