Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι Ρώσοι στρέφονται στα δίκτυα VPN για να ξεφύγουν από τους περιορισμούς του Κρεμλίνου

“Καταφύγιο” στα δίκτυα VPN αναζητούν όλο και περισσότεροι Ρώσοι χρήστες του διαδικτύου, σε μια προσπάθεια να παρακάμψουν τα αυστηρά μέτρα που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση Πούτιν, μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Τα VPN μπορούν να κρύψουν την ταυτότητα και την τοποθεσία ενός χρήστη στον κυβερνοχώρο, αποκτώντας τη δυνατότητα πρόσβασης σε αποκλεισμένους ιστότοπους και υπηρεσίες.

Οι λήψεις των 10 κορυφαίων εφαρμογών VPN στο App Store της Apple και στο Google Play Store στη Ρωσία ξεπέρασαν τα 6 εκατομμύρια λήψεις από τις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα που ξεκίνησε η εισβολή, έως τις 8 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του SensorTower. Πρόκειται για μια αστρονομική αύξηση 1.500% συγκριτικά με το δεκαπενθήμερο που προηγήθηκε της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Το διαδίκτυο της Ρωσίας υπόκειται σε λογοκρισία εδώ και χρόνια, αν και μεγάλες πλατφόρμες των ΗΠΑ όπως το Facebook, το Twitter και η Google ήταν ελεύθερα διαθέσιμες, σε αντίθεση με την Κίνα όπου είναι εντελώς αποκλεισμένες. Ωστόσο, αυτές οι εταιρείες λειτουργούν υπό την απειλή αποκλεισμού, ειδικά εάν φιλοξενούν περιεχόμενο που θεωρείται ότι είναι επικριτικό για το Κρεμλίνο.
Ωστόσο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να ελέγξει όλο και περισσότερο την πρόσβαση και το περιεχόμενο στο διαδίκτυο. Το 2019, η Ρωσία θέσπισε ένα νόμο με στόχο να “αποκόψει” τον ρωσικό κυβερνοχώρο από τον παγκόσμιο ιστό. Τότε η ρωσική κυβέρνηση είχε δηλώσει είπε πως ο εν λόγω νόμος είχε σχεδιαστεί με γνώμονα την προστασία της χώρας απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις.

Καθώς η εισβολή συνεχίζεται, η Ρωσία προσπαθεί να περιορίσει ακόμα περαιτέρω την πρόσβαση των πολιτών σε ξένες διαδικτυακές πλατφόρμες. Το Facebook που ανήκει στη Meta αποκλείστηκε στις 4 Μαρτίου, ενώ η πρόσβαση στο Twitter είναι περιορισμένη.

Στις 5 Μαρτίου, η ζήτηση για VPN υπηρεσίες αυξήθηκε δέκα φορές πάνω από το μέσο όρο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Top10VPN.

«Καθώς διάφορες εταιρείες έχουν αρχίσει να περιορίζουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες τους στη Ρωσία, οι εφαρμογές VPN γνώρισαν ραγδαία άνοδο στην αγορά της χώρας καθώς οι Ρώσοι χρήστες προσπαθούν να παρακάμψουν αυτούς τους περιορισμούς», δήλωσε στο εκπρόσωπος της SensorTower.

«Οι λήψεις των VPN εφαρμογών κατά πάσα πιθανότατα θα συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς οι περιορισμοί στη Ρωσία εντείνονται. Προς το παρόν, το App Store της Apple και το Google Play εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα, ωστόσο, αυτό μπορεί κάλλιστα να αλλάξει στο μέλλον», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Sensor Tower.

Η εταιρεία VPN Surfshark ανακοίνωσε ότι οι εβδομαδιαίες πωλήσεις της στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 3.500% από τις 24 Φεβρουαρίου, ενώ το peak σημειώθηκε στις 5 και 6 Μαρτίου, όταν το Facebook αποκλείστηκε.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις