Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το Ταμείο “Φαιστός” ξεκινά να “ρίχνει” χρήματα για 5G

Το επενδυτικό ταμείο που δημιουργήθηκε για να στηρίξει το 5G οικοσύστημα της χώρας και συγκεκριμένα τις εταιρείες που θα το πραγματώσουν προχωρά στις πρώτες του επενδύσεις. Με κρατική πρωτοβουλία και αρχικά κεφάλαια που ξεπερνούν τα 90 εκατ. ευρώ, το ταμείο έχει ήδη “κλείσει” συνεργασίες με ιδιώτες και σημαντικούς επενδυτές της παγκόσμιας αγοράς μεταξύ άλλων την Deutsche Telekom, η οποία έχει εκδηλώσει πρόσφατα το ενδιαφέρον της για την ενίσχυση των οπτικών ινών σε όλη την χώρα, αλλά και με εγχώριες δυνάμεις όπως το family office της Μαριάννας Λάτση, μιλώντας για επενδύσεις ύψους 3 και 5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα από μέρους των δύο.  

Θεματοφύλακας της χρηματοδοτικής αυτής προσπάθειας έχει μπει η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ο 1ος κύκλος χρηματοδότησης  έχει ολοκληρωθεί εν αναμονή πια του δεύτερου που θα κριθεί από τα χρηματοοικονομικά δεδομένα της ιστορικής περιόδου που βιώνει η Ευρώπη λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί στο μέτωπο Ρωσία-Ουκρανία και της συνακόλουθης κρίσης σε όλα τα επίπεδα που αυτή επιφέρει διεθνώς.  

Οι εταιρείες που “βλέπουν” την ωφέλεια τους από το Ταμείο έχουν φτάσει πλέον τις 40, σύμφωνα με πληροφορίες, με κύριο αντικείμενο τις εφαρμογές τεχνολογίας 5G, το διάστημα, την κυβερνοασφάλεια, τις μεταφορές καθώς και έργα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα το Φαιστός, το οποίο στοχεύει τόσο σε δημόσιες όσο και ιδιωτικές επενδύσεις, με διεθνή VCs

Ο νέος αυτός funding θεσμός – φορέας έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για πιλοτικά project, όπου δοκιμάζονται οι δυνατότητες του δικτύου του μέλλοντος, ενώ βάσει αξιολόγησης θα διεκδικήσει την είσοδο σε επενδυτικές ευκαιρίες του Ταμείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ), αφού αυτό εκτός από το budget των 10 δισ. ευρώ, μελετά ενδελεχώς τις αναδυόμενες τεχνολογίες μέσα από προγράμματα accelerator για το scale-up των Startups και των ΜμΕ του χώρου.  

Από το εγχείρημα αυτό τόσο στην Ευρώπη όσο και στην χώρα αναμένεται να επωφεληθούν με νέες θέσεις εργασίας σε δίκτυα και τεχνολογίες 5ης γενιάς -ή και 6ης πολύ πιο μετά- που θα φτάνουν τις 70.000, με το Ταμείο “Φαιστός” να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ως leading της αγοράς και του οικοσυστήματος στην Ελλάδα.  

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις