Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τι είναι η τεχνολογία δημοσίου σκοπού;

Μία ματιά στην ανερχόμενη τεχνολογία δημοσίου σκοπού και το οικοσύστημά της.

Η τεχνολογία δημοσίου σκοπού ή PPT (Public Purpose Technology) ίσως να είναι ένας όρος που δεν είναι ακόμα ευρέως γνωστός, όμως η χρησιμότητα αυτού του είδους της τεχνολογίας είναι μεγάλη.

Κάποιες εταιρείες που ανήκουν στην κατηγορία PPT ασχολούνται με την πυρηνική σύντηξη για την παραγωγή ενέργειας, όπως η Commonwealth Fusion,  την διευκόλυνση της πρόσβασης στην υγεία, όπως οι Kry και accuRx και τη δημόσια ασφάλεια. Επομένως η τεχνολογία χρησιμοποιείται με σκοπό την αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων που πιθανώς αντιμετωπίζει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού και δεν επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο προϊόν ή πελάτη.  

Με λίγα λόγια αυτό που ξεχωρίζει την τεχνολογία δημοσίου σκοπού είναι το ότι παρά το γεγονός πως οι εταιρείες αυτής της κατηγορίας δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς κλάδους η πρόθεση για προσφορά και εύρεση λύσης σε δημόσια ζητήματα είναι κοινός παράγοντας.

Με την πανδημία του covid-19, την ευρύτερη χρήση των κρυπτονομισμάτων και την ευαισθητοποίηση όσον αφορά το θέμα της κλιματικής αλλαγής, η ανάγκη για την άνθιση της τεχνολογίας δημοσίου σκοπού είναι μεγαλύτερη από ποτέ και αυτό φαίνεται να το αναγνωρίζουν και οι αρμόδιοι φορείς σε Ευρώπη και Αμερική, οι οποίοι επενδύουν σε τεχνολογία δημοσίου σκοπού και προσφέρουν διευκολύνσεις στη χρηματοδότηση τέτοιων εταιρειών. 

Συγκεκριμένα, για τη χρηματοδότησή τους οι ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας PPT μπορούν να απευθυνθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας, ενώ αντίστοιχες υπηρεσίες προσφέρουν και το Future Fund στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Zukunftsfonds στη Γερμανία και κάποιες αναπτυσσόμενες τράπεζες σε άλλα μέρη του κόσμου. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις