Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πότε συνεδριάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την απόκτηση εταιρειών από Delivery Hero

Στις 14 Απριλίου θα συνεδριάσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την απόκτηση από την Delivery Hero του αποκλειστικού ελέγχου των εταιρειών Άλφα Διανομές, Inkat, Delivery.gr και Ε-table.

Στις 14 Απριλίου θα εξετάσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, τη συγκέντρωση που αφορά στην απόκτηση από την Delivery Hero του αποκλειστικού ελέγχου επί των εταιρειών ‘Αλφα Διανομές, Inkat, Delivery.gr και Ε-table.

Η ανακοίνωση και τι προβλέπει

Όπως ακριβώς αναφέρεται στην εισήγηση: «Προτείνεται η μη έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, της γνωστοποιηθείσας συγκέντρωσης, υπό την επιφύλαξη κατάλληλης και επαρκούς δέσμης δεσμεύσεων (διορθωτικά μέτρα) που θα προταθούν από τη γνωστοποιούσα επιχείρηση και που θα άρουν τα πιθανολογούμενα προβλήματα ανταγωνισμού που προκύπτουν από τη συγκέντρωση». Ωστόσο, σημειώνεται ότι η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των εμπλεκομένων μερών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει αναλυτικά η ανακοίνωση: «Η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει την Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022, για να εξετάσει – κατόπιν σχετικής εισήγησης – τη γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση, κατ’ άρθρο 8 του ν. 3959/2011, από την «DELIVERY HERO SE» που αφορά στην απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου επί των εταιρειών α) «ΑΛΦΑ ΔΙΑΝΟΜΕΣ Α.Ε.», β) «INKAT SA», γ) «DELIVERY Ι.Κ.Ε.» και δ) «E-TABLE Ι.Κ.Ε».

Η Delivery Hero ως μητρική εταιρεία ομίλου δραστηριοποιείται κυρίως στην παροχή υπηρεσιών online παραγγελίας και διανομής φαγητού σε περισσότερες από 40 χώρες. Μεταξύ των θυγατρικών της στην Ελλάδα περιλαμβάνεται η εταιρεία «Online Delivery A.E.», η οποία λειτουργεί τη διαδικτυακή πλατφόρμα παραγγελιών efood, μέσω της οποίας οι καταναλωτές συνδέονται με εστιατόρια, σούπερ μάρκετ, καταστήματα ψιλικών και τοπικά καταστήματα, καθώς και η εταιρεία «Delivery Hero Dmart Greece A.E.», η οποία λειτουργεί το διαδικτυακό κατάστημα ψιλικών efood market.

Οι υπηρεσίες, οι εταιρείες και τι σημαίνει αυτό για την αγορά και τον ανταγωνισμό

Όσο τις  εξαγοραζόμενες, η «Άλφα Διανομές Α.Ε.» δραστηριοποιείται στην αγορά του ντελίβερι ειδών σούπερ μάρκετ, η Inkat SA στη λιανική πώληση ειδών παντοπωλείου μέσω των «kiosky’s», η «Delivery.gr ΙΚΕ» λειτουργεί την πλατφόρμα delivery.gr για παραγγελίες από εστιατόρια, σούπερ μάρκετ, mini market και η «Ε-table Κρατήσεις Εστιατορίων μέσω Διαδικτύου Μονοπρόσωπη IKE» παρέχει υπηρεσίες για την πραγματοποίηση online κρατήσεων σε εστιατόρια, μέσω της υπηρεσίας «e-table».

Σύμφωνα με την εισήγηση, στην αγορά της επιγραμμικής διαμεσολάβησης για την διάθεση προϊόντων σούπερ μάρκετ μετά την εξαγορά η Delivery Hero, με τις εφαρμογές e-food.gr και delivery.gr θα κατέχει ισχυρό μερίδιο, το οποίο δεν αναμένεται να μεταβληθεί σημαντικά στο μέλλον δεδομένης της αποκλειστικής συνεργασίας της με μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Ωστόσο, ενόψει της διαπραγματευτικής δύναμης των λοιπών σούπερ μάρκετ, των οποίων οι διαδικτυακές πωλήσεις επιτυγχάνονται κατά βάση μέσω ιδιόκτητων ιστοτόπων, έναντι των επιγραμμικών πλατφορμών, εκτιμάται εν τέλει ότι η συγχωνευθείσα επιχείρηση δεν θα είναι σε θέση να μεταβάλει ουσιωδώς τις ανταγωνιστικές συνθήκες σε σύγκριση με την κρατούσα προ της συγκέντρωσης κατάσταση και άρα δεν θα είναι σε θέση να περιορίσει σημαντικά τον ανταγωνισμό στη συγκεκριμένη αγορά.

Εκτιμάται όμως ότι προκύπτουν ενδεχόμενες συσπειρωτικές επιπτώσεις από τον συνδυασμό των σημαντικών δραστηριοτήτων της νέας οντότητας στην αγορά επιγραμμικής διαμεσολάβησης για την πραγματοποίηση διαδικτυακών υπηρεσιών κρατήσεων σε εστιατόρια μέσω της πλατφόρμας e-table και στην αγορά για την πώληση έτοιμου φαγητού μέσω της πλατφόρμας e-food.

Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι η συγχωνευθείσα επιχείρηση θα έχει τόσο την ικανότητα όσο και το κίνητρο να εφαρμόσει πολιτική δεσμευμένων ή ομαδικών πωλήσεων, προσφέροντας τις υπηρεσίες επιγραμμικής διαμεσολάβησης για την πώληση έτοιμου φαγητού για τις οποίες ήδη κατέχει ισχυρή θέση στην αγορά, από κοινού με τις υπηρεσίες ψηφιακών κρατήσεων σε εστιατόρια, με αποτέλεσμα τη μείωση της ικανότητας ή των κινήτρων των ανταγωνιστών της στην αγορά υπηρεσιών διαδικτυακών κρατήσεων σε εστιατόρια να ασκήσουν αποτελεσματικό ανταγωνισμό.

Η πρόταση 

Ως εκ τούτου προτείνεται η μη έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, της γνωστοποιηθείσας συγκέντρωσης που αφορά στην απόκτηση από την εταιρία με την επωνυμία DELIVERY HERO SE αποκλειστικού ελέγχου επί των εταιρειών α) «ΑΛΦΑ ΔΙΑΝΟΜΕΣ Α.Ε.», β) «INKAT SA», γ) «DELIVERY Ι.Κ.Ε.» και δ) «E-TABLE Ι.Κ.Ε», υπό την επιφύλαξη κατάλληλης και επαρκούς δέσμης δεσμεύσεων (διορθωτικά μέτρα) που θα προταθούν από τη γνωστοποιούσα επιχείρηση και που θα άρουν τα πιθανολογούμενα προβλήματα ανταγωνισμού που προκύπτουν από τη συγκέντρωση.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των εμπλεκομένων μερών, όπως συνοψίζεται στην αναφορά.

Διαβάστε σχετικά:

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Σε 90 μέρες η απόφαση για την απόκτηση των 4 εταιρειών από την Delivery Hero

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις