Νέο εργαλείο του DataLab του ΑΠΘ “δείχνει” τα trolls του Twitter στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας

Το εργαστήριο «DataLab» του ΑΠΘ παρατηρεί την αντίδραση των χρηστών του Twitter στον πόλεμο στην Ουκρανία και τη «φωτογραφίζει» αναλύοντας δεδομένα.

Οι αμέτρητες ιστορίες που βιώνουν οι άνθρωποι κατά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και οι απόψεις τους για όσα συμβαίνουν μετά τη ρωσική εισβολή, διασχίζουν τα σύνορα και γίνονται ευρύτερα γνωστές μέσα από δεκάδες εκατομμύρια tweets και αναρίθμητα retweets και likes στο Twitter.

Ιστορίες που ξεχωρίζουν φτάνοντας στα social media

Ένα κοριτσάκι τραγούδησε πρόσφατα στα ουκρανικά το «Let it Go» μέσα σε ένα χαμηλοτάβανο καταφύγιο και οι ενήλικες στον χώρο, που μέχρι πρότινος μιλούσαν δυνατά, σιώπησαν ξαφνικά παγώνοντας από συγκίνηση. Την ίδια στιγμή, ο Bijan Hosseini, παραγωγός στο CNN International Productions, διηγείται: «Η αδερφή μου παγιδεύτηκε στην Ουκρανία. Αυτό είναι ένα thread για το απίστευτο ταξίδι της, στην προσπάθειά της να φτάσει στην Πολωνία. Κατά την απόδρασή της βίωσε ρατσισμό, τραυματισμούς, παγωνιά και στέρηση ύπνου. Η ιστορία της είναι μόνο μία από αυτές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, που προσπαθούν να βγουν έξω».

Παράλληλα, μια κοπέλα επιστρέφει στο Κίεβο με προμήθειες τροφής για σκυλιά, και στην προσπάθειά της να τις παραδώσει, πέφτει νεκρή από πυρά. Η Αlessandra Bocchi έγραψε πως «το κύριο πανεπιστήμιο της Ιταλίας στο Μιλάνο μόλις απαγόρευσε τη διδασκαλία του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, γιατί είναι Ρώσος συγγραφέας. Ο Ντοστογιέφσκι είχε σταλεί σε στρατόπεδο στη Σιβηρία, γιατί διάβαζε απαγορευμένα βιβλία στην τσαρική Ρωσία. Προσεγγίζουμε επίπεδα μίσους και ανοησίας, που θεωρούσα πως δεν θα είναι ποτέ πιθανά».

Μάλιστα, οι τέσσερις παραπάνω ιστορίες συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα σε αυτές, που συγκέντρωσαν το τελευταίο διάστημα ισχυρότατο ενδιαφέρον από τους χρήστες της πλατφόρμας. Πόσο απασχολεί την ανθρωπότητα ο πόλεμος στην Ουκρανία; Ποια θέματα που σχετίζονται με αυτή τη σύρραξη απασχολούν κατά κύριο λόγο τους χρήστες του Twitter; Γιατί σε πολλά tweets συνυπάρχουν τα hashtags #war (πόλεμος) και #cryptocurrency (κρυπτονόμισμα) και ποια hashtags συγκεντρώνουν αυτές τις ημέρες το μεγαλύτερο ενδιαφέρον; Πόσο «βαθιά» διεισδύουν στις λίστες με τους πιο ενεργούς χρήστες του Twitter τα political και spam bots (ψευδολογαριασμοί, αυτοματοποιημένα προγράμματα, που είτε «βομβαρδίζουν» τους χρήστες με tweets και retweets πολιτικοποιημένου χαρακτήρα είτε αναρτούν επαναλαμβανόμενο περιεχόμενο, συχνά χωρίς ο μέσος χρήστης να μπορεί να αντιληφθεί ότι δεν πρόκειται για ανθρώπους);

Νέο μέσο του ΑΠΘ χαρτογραφεί τις αντιδράσεις χρηστών για τον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας

Το τοπίο στα social media είναι μεν χαοτικό, αλλά για όσους ενδιαφέρονται να πλοηγηθούν πιο στοχευμένα, υπάρχει από τις 2 Μαρτίου διαθέσιμο ένα νέο εργαλείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το «Ukraine Data Observatory», που αναλύει και «φιλτράρει» τα Δεδομένα για τον πόλεμο, όπως αυτά αντλούνται από το Twitter. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί η εξειδίκευση και τεχνογνωσία της ομάδας του DataLab πάνω στην ανάλυση δεδομένων από τα social media, ώστε να προσφερθούν σε πολίτες και δημοσιογράφους εύχρηστα εργαλεία για καλύτερη ενημέρωση.

Συγκεκριμένα, η συνεχής τεκμηριωμένη αποτύπωση που προκύπτει από την αντικειμενική επεξεργασία της πρωτογενούς πληροφορίας στα κοινωνικά δίκτυα, με το εργαλείο να μπορεί να αξιοποιηθεί από οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για το θέμα, ενώ αναπτύσσονται ήδη περαιτέρω λειτουργικότητες, οι οποίες θα προστεθούν σύντομα στο “Ukraine Data Observatory”, όπως η εύρεση των πιο επιδραστικών χρηστών, η ανακάλυψη τυχόν ψευδο-λογαριασμών (twitter bots) και του ρόλου τους, η σύνδεση των τάσεων του twitter με συγκεκριμένα γεγονότα του πολέμου κτλ.

Οι πιο περίπλοκοι αλγόριθμοι που απαιτούνται για αυτές τις λειτουργικότητες, υπάρχουν ήδη στο εργαστήριο, μέσω εργαλειών όπως το «Bot detective», που εντοπίζει αν ένας λογαριασμός του Twitter είναι bot, καθώς και τι είδους bot είναι (πχ. political bot, spam bot).

Τέσσερα εκατ. tweets καταγράφει ημερησίως για τον πόλεμο στην Ουκρανία το Παρατηρητήριο

Αναλύοντας από τις 2 Μαρτίου μέχρι τώρα 88,38 εκατ. tweets και όχι μόνο Ελλήνων, από τα δεδομένα που συλλέχθηκαν προκύπτει ότι ο μέσος ημερήσιος αριθμός σχετικών tweets ανέρχεται στα 4 εκατομμύρι, σημείωσε ο Παύλος Σερμπέζης, ερευνητής στο εργαστήριο DataLab του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ. Το Twitter, ωστόσο, τόνισε ο Ηλίας Δημητριάδης, επίσης ερευνητής στο DataLab, το οποίο λειτουργεί υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Αθηνάς Βακάλη, δεν επιτρέπει την πλήρη συλλογή όλων των Tweets, αλλά μόνο ενός αξιόπιστου αντιπροσωπευτικού δείγματος, επομένως δεν υπάρχει μια ακριβής εικόνα για τον πλήρη συνολικό αριθμό των tweet που έχουν γίνει. Στην αρχική σελίδα του “Ukraine Data Observatory” μπορεί όμως κάποιος να δει τις τάσεις σχετικά με τον συνολικό αριθμό των tweet ανά ημέρα.

Χαρακτηριστικά, ένα tweet για το διάγγελμα του Προέδρου Ζελένσκι έγινε retweeted με καταιγιστικό ρυθμό από πάρα πολλούς χρήστες. Συγκεκριμένα, έγινε retweet του περίπου 147.000 φορές και έχει επισημανθεί ως αγαπημένο από περίπου 361.000 χρήστες. Επίσης, μεγάλη ανταπόκριση υπήρξε στο βίντεο που προαναφέρθηκε με το κοριτσάκι που τραγουδούσε ενώ βρισκόταν σ’ ένα καταφύγιο στην Ουκρανία με 77.000 retweets και συγκεντρώνοντας 377.000 likes, αλλά και στην είδηση του θανάτου της κοπέλας από πυρά, που επέστρεψε στο Κίεβο για να παραδώσει προμήθειες σ’ ένα καταφύγιο σκύλων και σκοτώθηκε έχοντας 74.000 retweets και 303.000 likes.

Ποιες λέξεις/hashtags εμφανίζονται συχνότερα;

Κάποια hashtags εμφανίστηκαν συχνότερα από την αρχή του πολέμου μέχρι και σήμερα όπως τα ακόλουθα: #Ukraine 3.395.075 φορές, #Putin 810.525 φορές, #StandWithUkraine 381.747 φορές, #Kyiv 338.714 φορές. Άλλα hashtags τα οποία ίσως δεν θα περίμενε να δει κάποιος, αλλά σχετίζονται με τον πόλεμο, είναι τα #Anonymous 93.519 φορές (μετά το μήνυμα που έστειλε η γνωστή ομάδα hackers στον Πούτιν), #NFT 74.893 φορές (τα NFTs ή Non-Fungible Tokens ανήκουν στην τεχνολογία των κρυπτονομισμάτων και υπάρχει μεγάλη κοινότητα χρηστών του Διαδικτύου που τα χρησιμοποιεί), #NFTCommunity 27.419 φορές και #FlagNetwork 58.229 φορές (το Flagnetwork είναι αποκεντρωμένο δίκτυο blockchain).

Bots και Internet trolls οι 3 από τους 5 πιο ενεργούς χρήστες με tweets για την Ουκρανία

Όσο για την «ύποπτη» δραστηριότητα που μπορεί να σχετίζεται με bots ή trolls που επιχειρούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη, η ομάδα σχεδιάζει μια νέα έκδοση του εργαλείου για το άμεσο μέλλον μέσω του “Bot Detective”. Ειδικά έχοντας αναλύσει το προφίλ των πρώτων πέντε πιο ενεργών χρηστών, διαπιστώθηκε ότι οι τρεις ήταν -με πιθανότητα άνω του 70%- political bots ή spam bots και μόνο οι δύο πραγματικοί άνθρωποι. Οι τρεις αυτοί λογαριασμοί πόσταραν κατά μέσο όρο περίπου 800-900 tweet ημερησίως, κάτι που είναι αδύνατο να κάνει ένας άνθρωπος, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν από τους ερευνητές.

Ποιο είναι το προφίλ των active χρηστών σε θέματα που αφορούν τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ορισμένοι από τους πιο δημοφιλείς χρήστες (που δεν είναι bots) βρίσκονται σε Ουκρανία (Κίεβο), Λετονία (Ρίγα), Αυστραλία (Queensland) και Καναδά (Ontario). Πρόκειται είτε για προσωπικά προφίλ χρηστών, είτε για σελίδες ενημέρωσης σχετικά με την κρίση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας, που δημιουργήθηκαν πρόσφατα τον Δεκέμβριο του 2021, κατέληξε ο Παύλος Σερμπέζης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις