Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ διασφαλίζει τον ασφαλή διαμοιρασμό δεδομένων μεταξύ των δύο

Η συμφωνία επιτρέπει τη ροή δεδομένων, προστατεύοντας τα δικαιώματα των πολιτών.

Σε συμφωνία κατέληξαν Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ σχετικά με τις ροές και την προστασία των δεδομένων. Μετά από μεγάλο διάστημα αβεβαιότητας για τις υπηρεσίες cloud και την ασπίδα προστασίας των δεδομένων (Privacy Shield), οι δύο πλευρές ήρθαν σε συμφωνία καταλήγοντας σε μία λύση που επιτρέπει στις εταιρείες τη ροή δεδομένων από τη μία πλευρά του ατλαντικού στην άλλη, προστατεύοντας τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, την ιδιωτική ζωή και τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών. 

Η νομική αβεβαιότητα όσον αφορά τον διαμοιρασμό δεδομένων είχε δημιουργήσει ζητήματα σε αρκετές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Google και Meta, ενώ το 2020, όταν έληξε και η ισχύς του Privacy Shield, κινδύνευσε η λειτουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram στην Ευρώπη.  

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις στην Meta, οι οποίες δεν έχουν ουσιαστικά εφαρμοστεί ακόμα, αφού η εταιρεία δε σταμάτησε τη μεταφορά δεδομένων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ΗΠΑ μέχρι και σήμερα. Η νέα συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ ίσως σημαίνει πως οι κυρώσεις αυτές δε θα χρειαστεί να εφαρμοστούν τελικά, αρκεί η εταιρεία να προσαρμοστεί σε όσα ορίζει η συμφωνία. 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ευτυχής για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας, καθώς θα ενδυναμώσει τους δεσμούς μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ και “θα επιτρέψει προβλέψιμες και αξιόπιστες ροές δεδομένων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ με ασφάλεια, σεβασμό στο δικαίωμα της ιδιωτικότητας και την προστασία των δεδομένων”. 

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, επομένως είναι δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα όσον αφορά τη βιωσιμότητα της συμφωνίας μακροπρόθεσμα, καθώς οι διαφορές μεταξύ των νομικών συστημάτων ΕΕ και ΗΠΑ μπορούν να δημιουργήσουν νέα ζητήματα στο μέλλον.  

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις