Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι επενδύσεις στο ESG αυξάνονται – το ίδιο και οι επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις που υιοθετούν τα κριτήρια ESG γίνονται όλο και περισσότερες διαπιστώθηκε στο ESG Athens Symposium 2022.

Το βασικό συμπέρασμα ότι οι επιχειρήσεις που υιοθετούν τα κριτήρια ESG αυξάνονται, ενώ οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τη συμμόρφωση των εταιρειών σε αυτά, αναδείχθηκε από το ESG Athens Symposium 2022.

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του ΔΣ του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης (CRI), Δημήτρης Μαύρος, αφού παρουσίασε το έργο του Ινστιτούτου που λειτουργεί από το 2008 υπό τη μορφή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, επικεντρώθηκε στο Δείκτη Corporate Responsibility Index που αποτελεί τον πρώτο εθνικό Δείκτη για θέματα ESG. Από την πλευρά του ο Γιώργος Λιμπέρης, πρόεδρος και CEO της Palladian Communication Specialists, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που παρουσιάζονται για τις ελληνικές επιχειρήσεις και παρουσίασε ορισμένα σημαντικά ευρήματα ερευνών που αναφέρονται στο ESG.

Στον χαιρετισμό του, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στη χώρα μας προς ένα πράσινο, ψηφιακό και βιώσιμο μέλλον. Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε πως προτεραιότητα όλων των επιχειρήσεων θα πρέπει να αποτελεί ο σεβασμός προς το περιβάλλον, η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και η ισότητα των φύλων. Τέλος, αναφέρθηκε στο σύνολο των νέων αναπτυξιακών νόμων που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση και κατευθύνουν τις επιχειρήσεις στην ενίσχυση των ESG κριτηρίων.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Δασών, Δρ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους επιδιωκόμενους στόχους μείωσης των ρύπων και επικεντρώθηκε στον νέο Εθνικό Κλιματικό Νόμο, ο οποίος θέτει ως στόχο τη μείωση των ρύπων κατά 55% ως το 2030 και παράλληλα θα συμβάλλει στο στόχο της κλιματικής ουδετερότητας ως το 2050 και στην πλήρη απολιγνιτοποίηση ως το 2028.

Ο Νίκος Αυλώνας, αντιπρόεδρος του ∆Σ του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης (CRI) και πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας CSE, στην ομιλία του σημείωσε: «Τα κριτήρια ESG και οι απαιτήσεις τους για τις επιχειρήσεις είναι ένας κινούμενος στόχος που απαιτεί σοβαρή και οργανωμένη δέσμευση από τα ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων ώστε να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους». Επίσης, ανέδειξε τη σημασία του Εθνικού Δείκτη CR Index, ο οποίος συμβάλλει στην προώθηση διεθνών αυστηρών κριτηρίων διαφάνειας στις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς, ενώ τους υποστηρίζει στον σχεδιασμό ολοκληρωμένης στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης και στη σωστή, μακροπρόθεσμη στοχοθεσία. Ο κ. Αυλώνας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 60% των ESG κριτηρίων που περιλαμβάνονται στον δείκτη θεσπίστηκαν στην αγορά 8-9 χρόνια αργότερα.

O Chris Allen, Resident Adviser in Athens for DG for Economic and Financial Affairs της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη ομιλία του με θέμα “Greece 2.0: the RRF’s contribution to Greek sustainability“, παρουσίασε μεταξύ άλλων το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο, τις ευκαιρίες του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και το ελληνικό πλάνο για την κλιματική και ενεργειακή πολιτική. Ο κ. Allen ανέφερε ότι το ελληνικό πρόγραμμα ανάκαμψης “Ελλάδα 2.0” θα έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στην ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, ενώ παρουσίασε αναλυτικά τα εργαλεία που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, όπως το EU Energy and Climate Policy, το Green Deal, το Fit for 55 (μείωση εκπομπών άνθρακα κατά 55% έως το έτος 2030), το New GenerationEU, το RePower EU, δηλαδή όλα τα νέα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την νέα εποχή της κλιματικής αλλαγής και της ενσωμάτωσης πρακτικών που περιλαμβάνουν ESG κριτήρια. Ο κ. Allen τόνισε πως η Ελλάδα έχει σημαντικό πλεονέκτημα, καθώς το εθνικό σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, που υιοθετήθηκε από το 2019, αλλά και το Σχέδιο Πισσαρίδη, που υιοθετήθηκε το 2020, είναι ολοκληρωμένα. Επίσης, σημείωσε ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης η Ελλάδα θα αντλήσει 31 δισ. ευρώ, 18 δισ. ευρώ σε επιχορήγηση και 13 δισ. ευρώ σε δάνεια. Τέλος, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει γερές “βάσεις” στον πυλώνα της πράσινης μετάβασης και είναι σε ανταγωνιστική θέση στην αντιμετώπιση των επικείμενων προκλήσεων στον κλάδο της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις