Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η οικονομία του metaverse θα “αγγίξει” τα 13 τρις δολάρια μέχρι το 2030

Μια νέα έκθεση της Citi δείχνει την αναμενόμενη αξία του metaverse στην αγορά με "μπροστάρηδες" το Apple Pay και το Google Pay.

Η οικονομία του metaverse θα μπορούσε να φτάσει τα 13 τρις δολάρια μέχρι το 2030, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Citi. Σε αυτή την επόμενη γενιά του διαδικτύου, θα επαναπροσδιοριστεί η έννοια του χρήματος καθώς το τι θα μετράει ως τέτοιο ενδέχεται να είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που ισχύει σήμερα.

Από τότε που το Facebook μετονομάστηκε σε Meta πέρσι, η έννοια του metaverse έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα, με τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων πολλών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, να προσπαθούν να κατανοήσουν πώς η επικείμενη μετάβαση σε έναν πιο εικονικό κόσμο θα επηρεάσει την οικονομία και τις επιχειρήσεις τους.

Σε μια έκθεση 186 σελίδων, με τίτλο “Metaverse and Money, Decrypting the Future“, η Citi εμβάθυνε στο θέμα, εξετάζοντας τα πάντα, από τα in-game tokens, μέχρι τα κρυπτονομίσματα, τα stablecoins, τα CBDCs και το fiat currency.

Ένα metaverse, το οποίο μπορεί να λειτουργεί με διάφορα συστήματα χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερες προσαρμογές, ενώ περιλαμβάνει case studies όπως το εμπόριο, η τέχνη, τα ΜΜΕ, η διαφήμιση, η υγειονομική περίθαλψη και η κοινωνική σύμπραξη θα μπορούσε να “δει” μια συνολική αγορά αξίας μεταξύ 8 και 13 τρις δολαρίων μέχρι το 2030, εκτιμά η έκθεση.

Η έκθεση αναφέρει μάλιστα το παράδειγμα του Second Life, του virtual κόσμου που ξεκίνησε το 2003 και μέχρι το 2021 είχε ΑΕΠ 650 εκατ. δολαρίων με 345 εκατ. συναλλαγές εικονικών αγαθών, ακινήτων και υπηρεσιών. Το Second Life ανέπτυξε επίσης ένα νόμισμα εντός αυτού του ψηφιακού κόσμου, ένα δολάριο γνωστό ως Linden, που εισήχθη εν μέρει για να μειωθεί το κόστος των συναλλαγών.

Ωστόσο, το Second Life είναι μια συγκεντρωτική πλατφόρμα και για να λειτουργήσει το metaverse ως εναλλακτική οικονομία γενικότερα, απαιτούνται μορφές χρήματος που είναι πραγματικά αποκεντρωμένες και επαληθεύσιμες, γεγονός που φέρνει στο προσκήνιο τα NFTs καθώς και άλλα tokens που ήταν εκτός ορίζοντα στην προ-blockchain εποχή.

Ψηφιακά πορτοφόλια για παράδειγμα, όπως το Apple Pay και το Google Pay, πιθανότατα θα επεκτείνουν το φάσμα των υποστηριζόμενων τύπων πληρωμών για την πλήρη ενσωμάτωση των συγκεκριμένων επιλογών στον αποκεντρωμένο κόσμο με τρόπο που θα ελαχιστοποιεί τις πολυπλοκότητες του Web3, με τις οποίες ο μέσος καταναλωτής πιθανότατα δεν θέλει να αναμετρηθεί.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις