Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το IoT σύμμαχος της ανταγωνιστικότητας για τις επιχειρήσεις

Οι ευφυείς τεχνολογίες ΙοΤ κάνουν τις επιχειρήσεις περισσότερο ανταγωνιστικές και ανθεκτικές, αυξάνοντας την παραγωγικότητα κατά 60%.

Οι ευφυείς τεχνολογίες διασύνδεσης μηχανών και συσκευών (ΙοΤ) προσφέρουν βελτίωση έως 60% του χρόνου παραγωγής, έως 20% του ρυθμού παραγωγής και έως 10% μείωση των δαπανών συντήρησης, σύμφωνα με τα συμπεράσματα από σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε το Παρατηρητήριο Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ.

Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές εάν εφαρμοστούν σε ακόμα περισσότερες ελληνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις, οι σύγχρονες IoT πρακτικές θα οδηγήσουν σε 25% αποδοτικότερη αξιοποίηση του παραγωγικού εξοπλισμού με υψηλότερα επίπεδα παραγωγής και μείωση του χρόνου αδράνειας των μηχανημάτων και έως 99% διασφάλιση των ποιοτικών προδιαγραφών των προϊόντων. Τα οφέλη του ΙοΤ κάνουν τις επιχειρήσεις περισσότερο ανταγωνιστικές και ανθεκτικές, χαρακτηριστικά απαραίτητα για την επιβίωσή τους στη μετά-Covid εποχή. Στη συζήτηση, υπογραμμίστηκε ότι οι τεχνολογίες IoT, με τη συνδρομή εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, επιτρέπουν τη λήψη βέλτιστων αποφάσεων τόσο σε επίπεδο παραγωγής, όσο και σε επίπεδο διοίκησης.

Στην έναρξη του εργαστηρίου ο Γιώργος Ξηρογιάννης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, σημείωσε σχετικά: «Το IoT δεν έχει μόνο τεχνολογικό περιεχόμενο. Είναι μια ευκαιρία μετασχηματισμού του μοντέλου λειτουργίας των επιχειρήσεων, ειδικά στη βιομηχανία. Η χρήση αισθητήρων και ευφυών συσκευών ανταλλαγής δεδομένων εξ αποστάσεως, εξασφαλίζει μεγάλη ορατότητα για την απόδοση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Απαιτείται όμως μια απρόσκοπτη αξιοποίηση των δεδομένων που συλλέγονται, ώστε τα ευφυή εργαλεία ανάλυσης να δίδουν αξία, ευελιξία και ανθεκτικότητα στις επιχειρήσεις».

Ο Machhour Jeryess, Business Development, SCM Strategy Leader της Oracle, υπογράμμισε επίσης: «Η επενδυτική κινητοποίηση στον τομέα του IoT τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από το μειωμένο κόστος των αισθητήρων, οι οποίοι πλέον μπορούν να εγκατασταθούν σε οποιοδήποτε σημείο (μηχάνημα ή υπηρεσία), από όπου οι επιχειρήσεις επιθυμούν να αντλήσουν δεδομένα. Στη γραμμή παραγωγής, μπορούμε -σε κάθε μηχανή- να επιτύχουμε διαρκή παρακολούθηση της λειτουργίας της, να προβλέψουμε σφάλματα και να διορθώσουμε τεχνικές αστοχίες, αποκαθιστώντας την ομαλή ροή».

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα: Περισσότερες επενδύσεις σε IoT για την επίτευξη αειφορίας

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις