Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Νέα χρηματοδότηση 16 εκατ. δολαρίων για την Better Origin της Metavallon

Το Balderton Capital ηγείται του γύρου χρηματοδότησης, ο οποίος θα αξιοποιηθεί για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της και τη γεωγραφική της επέκταση.

Νέα χρηματοδότηση ύψους 16 εκατ. δολαρίων έκλεισε η AgTech Startup Better Origin, η οποία με έμπνευση την φύση και σύμμαχο την τεχνολογία επαναφέρει την τροφική αλυσίδα στις βιώσιμες ρίζες της. Στον Series A γύρο χρηματοδότησης ηγείται το Balderton Capital και συμμετείχαν οι υφιστάμενοι επενδυτές Fly Ventures και Metavallon VC.

Η Better Origin επεξεργάζεται τοπικά απορρίμματα τροφίμων και τα μετατρέπει σε υψηλής ποιότητας, βιώσιμες ζωοτροφές με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης στις μίνι-φάρμες εντόμων, με τις οποίες αναπαράγει τους φυσικούς κύκλους που παρατηρούνται στη τροφική αλυσίδα. Η επιτόπια παραγωγή ζωοτροφών μειώνει τα απορρίμματα τροφίμων, μειώνει το κόστος κατανάλωσης ζωοτροφών και τις εκπομπές ρύπων, ενώ παράλληλα ενισχύει την παραγωγικότητα για τον αγρότη και την επισιτιστική ασφάλεια για όλους.

Η λύση που έχει αναπτύξει η εταιρεία αντιμετωπίζει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου σήμερα: πως θα εξασφαλίσει τη διατροφή ενός αυξανόμενου πληθυσμού με ασφαλή και βιώσιμο τρόπο. Η απάντηση έρχεται με την μετατροπή της τροφικής αλυσίδας από παγκόσμια σε τοπική. Στην κατεύθυνση αυτή, η εταιρεία έχει δημιουργήσει αποκεντρωμένες μίνι-φάρμες εντόμων, οι οποίες με τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης λαμβάνουν τοπικά απορρίμματα τροφίμων από τα σούπερ μάρκετ και τα μετατρέπουν σε υψηλής ποιότητας, βιώσιμες ζωοτροφές.

Με τον τρόπο αυτό, η Better Origin εκμηδενίζει την ανάγκη μεταφοράς ζωοτροφών από το ένα μέρους του κόσμου στο άλλο και αντιμετωπίζει τόσο την έλλειψη βιωσιμότητας όσο και την έλλειψη ασφάλειας που είναι εγγενής στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων. Οι φάρμες εντόμων της εταιρείας αναπαράγουν τις συνθήκες που υπάρχουν στη φύση, όπου τα τρόφιμα καταναλώνονται από τα έντομα και ανακυκλώνονται σε απαραίτητες θρεπτικές ουσίες για την ανάπτυξη άλλων ζώων. Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και αυτοματοποίηση για να δημιουργήσει το βέλτιστο περιβάλλον για την ανάπτυξη αυτού του κύκλου, η Better Origin παράγει έντομα (black soldier fly larvae), τα οποία μπορούν να χορηγηθούν ως τροφή στα ζώα της φάρμας.

“Πέρα από τη δυνατότητα που μας δίνει να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας και να διευρύνουμε την ομάδα μας, η τεχνογνωσία που φέρνει η Balderton την καθιστά τον καταλληλότερο Series A εταίρο”, δήλωσε ο CEO της Better Origin Φώτης Φωτιάδης. “Ήταν ζωτικής σημασίας για εμάς κατά την αναζήτηση Series A χρηματοδότησης, όπως και κατά την εύρεση Seed κεφαλαίων, να βρούμε συνεργάτες που πιστεύουν πραγματικά στο όραμα και τις φιλοδοξίες μας. Είμαστε ενθουσιασμένοι που το Balderton, μαζί με το Fly Ventures και το Metavallon VC, είναι μαζί μας, καθώς προχωράμε σε αυτό το επόμενο στάδιο για την εταιρεία μας, για τους συνεργάτες μας και για τον πλανήτη μας”.

“Ο Φώτης, o Miha και η ομάδα της Better Origin εργάζονται για να αλλάξουν ριζικά την τροφική μας αλυσίδα που έχει σπάσει, προς όφελος όλων”, δήλωσε ο Suranga Chandratillake, γενικός εταίρος του Balderton Capital. “Η κλιματική αλλαγή, η πανδημία, οι πολιτικές εντάσεις και ο συνεχώς αυξανόμενος πληθυσμός μας έχουν αποδείξει ξανά και ξανά πόσο εύθραυστα είναι τα σημερινά μας συστήματα. Έχουν επίσης δείξει πώς η γεωργία αυξάνει σήμερα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και οι λύσεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής δεν οδηγούν στη συνολική αλλαγή που χρειαζόμαστε. H Better Origin παρουσιάζει μια νέα προσέγγιση και πιστεύουμε ότι μπορεί να έχει μετασχηματιστική επίδραση στα συστήματα διατροφής και γεωργίας”.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις