Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τρεις λόγοι που ο Elon Musk αγόρασε μετοχές στο Twitter

Είτε είδε την αποτυχία του Trump στο δικό του social app, είτε σκέφτεται το Twitter ως μια βάση για το bitcoin, ο Elon Musk μάλλον ξέρει τι κάνει.

Κάποιοι διερωτώνται για το τι θέλει ακριβώς ο Elon Musk από το Twitter που έβαλε τελευταία στο μάτι κατέχοντας πια θέση μετόχου. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος τη Δευτέρα, στα μέσα του περασμένου μήνα απέκτησε μερίδιο της τάξης του 9,2% στην συγκεκριμένη εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης. Αμέσως μετά την είδηση, η μετοχή του Twitter ανέβηκε κατά σχεδόν 30%. Όλα αυτά, μετά τις δηλώσεις του Musk την προηγούμενη εβδομάδα ότι σκεφτόταν να ξεκινήσει τη δική του εταιρεία – πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι αλγόριθμοι θα δημιουργούνται από τους χρήστες και όχι από την εταιρεία στην οποία ανήκει η πλατφόρμα.

Για να βρούμε όμως την απάντηση στο ερώτημα των 41 δισ. δολαρίων -τόση θα είναι η αξία του Twitter-, πρέπει κανείς να δει τις συνήθειες του Musk. Ο τελευταίος δεν συνηθίζει να επενδύει σε ώριμες επιχειρήσεις. Αντιθέτως, έχει ιδρύσει ο ίδιος την PayPal, τη SpaceX, τη Νeuralink και την Boring Company. Μπορεί να μην ίδρυσε την Tesla, επένδυσε όμως στα πρώτα της στάδια και έγινε η κινητήριά της δύναμη. Σήμερα, μάλιστα, η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι η βασική πηγή τής περιουσίας του, που φτάνει τα 270 δισ. δολάρια.

Επομένως, δεν είναι απίθανο ο Musk να αγοράσει όλο το Twitter, αφού βλέποντας πόσο άσχημα ξεκίνησε η πλατφόρμα του Donald Trump, η Truth Social, ενδεχομένως συμπέρανε ότι είναι καλύτερα να αγοράσει το Twitter παρά να ξεκινήσει μια δική του εταιρεία από την αρχή. Άλλωστε, ο Musk έχει πάνω από 80 εκατ. ακολούθους στο Twitter όπου κάνει ενεργά αναρτήσεις για διάφορα πράγματα, ενώ το tweet του σχετικά με την αγορά του μεριδίου του -το αινιγματικό «Oh hi lol»- είχε 350.000 like, προκαλώντας πάνω από 35.000 σχόλια.

Δεν είναι εντελώς σαφές γιατί ο Musk θέλει να αγοράσει “την αγελάδα όταν πίνει δωρεάν το γάλα της”. Ίσως να σκέφτεται ότι μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά διαχειριζόμενος ο ίδιος την εταιρεία, που υπολείπεται ως προς την αξία της από την Alphabet (Google), τη Meta (Facebook), ακόμη και τη Snap (Snapchat). Δεν θα είναι άλλωστε ο πρώτος τιτάνας της τεχνολογίας που θα βάλει στο μάτι το Twitter: το 2016, ο Μαρκ Μπένιοφ της Salesforce προσπάθησε να αγοράσει το Twitter για 20 δισ. δολάρια, αλλά τον αποθάρρυναν οι συνάδελφοί του και οι επενδυτές.

Το Twitter αποτελεί επίσης μια πιθανή βάση για το bitcoin, μια άλλη εμμονή του Musk. Ο τελευταίος μπορεί ακόμη να μη σκέφτεται σοβαρά να αγοράσει το Twitter και να θέλει απλώς να διασκεδάσει τον ίδιο, τους οπαδούς του και τους ανταγωνιστές του. Ωστόσο, δεδομένων των όσων έχει πει ότι θέλει να κάνει πραγματικότητα, όπως π.χ. σε πρόσφατη συνέντευξή του στον CEO του γερμανικού ομίλου Αξελ Σπρίνγκερ, μιλώντας για την επιθυμία του να χτίσει μια βιώσιμη πόλη στον Άρη, μπροστά σε μια τέτοια φιλοδοξία, η αγορά του Twitter είναι κάτι πεζό – αν όχι απλό.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις