Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Ρωσία έβαλε πρόστιμο στην Google για fake news

Ρωσικό δικαστήριο επέβαλε στη μηχανή αναζήτησης Google της εταιρίας Alphabet πρόστιμο 11 εκατ. ρουβλίων (126.000 ευρώ) για μη απάλειψη αυτού που αποκαλεί «ψευδείς» ειδήσεις σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία και για βίντεο στο YouTube που παρήγαγαν ουκρανικές ακροδεξιές ομάδες.

Η ρωσική υπηρεσία επιτήρησης των επικοινωνιών (Roskomnadzor) δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα πως λαμβάνει μέτρα προκειμένου να τιμωρήσει την Google για τη «διασπορά ψευδών» ειδήσεων στο YouTube, και είχε προειδοποιήσει προηγουμένως την αμερικανική εταιρία ότι θα της επέβαλλε πρόστιμο αν δεν συμμορφωνόταν, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διαμάχης με ξένες τεχνολογικές εταιρίες και ΜΜΕ για τον έλεγχο των πληροφοριακών ροών.

Η Google κρίθηκε ένοχη για διοικητικές παραβάσεις και καταδικάστηκε σε πρόστιμο 4 εκατ. και 7 εκατ. ρουβλίων σε δύο υποθέσεις, ανέφερε σήμερα το δικαστήριο Ταγκάνσκι της Μόσχας ενώ η Google δεν σχολίασε άμεσα το θέμα.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε πως τα πρόστιμα έχουν σχέση με αυτό που η Μόσχα θεωρεί μετάδοση ανακριβών στοιχείων για τις απώλειες των ρωσικών στρατευμάτων και τους θανάτους αμάχων στην Ουκρανία, καθώς και για τη μετάδοση βιντεοκλίπ στο YouTube που παρήγαγαν ακροδεξιές οργανώσεις όπως το εθνικιστικό τάγμα Αζόφ.

Η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σε αυτό που αποκαλεί ειδική επιχείρηση για την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» της γειτονικής της χώρας. Οι ουκρανικές δυνάμεις προέβαλαν σκληρή αντίσταση και η Δύση επέβαλε σαρωτικές κυρώσεις στη Μόσχα στην προσπάθεια να την αναγκάσει να αποσύρει τις δυνάμεις της.

Η Ρωσία έχει μπλοκάρει ορισμένες ξένες εταιρίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, περιλαμβανομένου του Facebook και του Instagram της Meta, με τις εγχώριες εταιρίες να σχεδιάζουν να πάρουν ό,τι απέμεινε. Το YouTube, αν και υπό αυξανόμενη πίεση από τη ρωσική κυβέρνηση, παραμένει διαθέσιμο.

Το πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε σήμερα πως υπάρχει και άλλη μία υπόθεση εναντίον της Google για μετάδοση βίντεο στο YouTube που καλούν για τρομοκρατικές ενέργειες στη Ρωσία, όπως ανέφερε.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις