Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ο Musk εξαγόρασε το Twitter μαζί με τους χρήστες ως πολιτικό εργαλείο

Η πλατφόρμα θα λειτουργήσει τόσο ως εμπορικό και όσο και ως πολιτικό "μάρκετινγκ", αλλάζοντας τα δεδομένα στην “αρένα του δημόσιου λόγου”.

Το Twitter είναι μια ισχυρή πλατφόρμα για το πολιτικό αλλά και το εμπορικό πεδίο με τον Elon Musk να δοκιμάζει τα όρια και των δύο. Η είδηση ότι ο Elon Musk εξαγόρασε το Twitter έκανε τους δημοκρατικούς να μιλούν για την ανάγκη να ελεγχθούν οι big tech εταιρείες και τους συντηρητικούς να χαιρετίζουν την εξέλιξη. Όπως και να έχει, ο Elon Musk απέκτησε με αυτόν τον τρόπο πρόσβαση σε περίπου 250 εκατ. χρήστες και πλέον, αποκτώντας την πλατφόρμα που συνιστά επίσης χρήσιμο εργαλείο για την πολιτική τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως.  

Οι κορυφαίες χώρες με βάση τον αριθμό των χρηστών του Twitter από τον Ιανουάριο του 2022, Πηγή Statista

Ωστόσο, ο Jonathan Boyar, διευθύνων σύμβουλος της Boyar Value Group, η οποία κατέχει μερίδιο στο Twitter, δήλωσε ότι αν είχε χρόνο η εταιρεία θα μπορούσε να μετασχηματιστεί κερδίζοντας περισσότερα από αυτά που προσφέρει σήμερα ο Musk. Αυτό σημαίνει ότι οι δημόσιες αγορές δεν κατόρθωσαν μάλλον να αποτιμήσουν ορθά την εταιρεία και αυτό που εκείνες δεν έκαναν το κάνει τώρα ο Musk.  

Η κίνηση του Musk συνεχίζει πάντως μια παράδοση δισεκατομμυριούχων που αγοράζουν τον έλεγχο σημαντικών social media, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς της Washington Post από τον Τζεφ Μπέζος το 2013. Ο ίδιος βέβαια έχει αναφέρει ότι δεν ενδιαφέρεται τόσο για τα οικονομικά της περίπτωσης όσο για την επιρροή και την απήχηση που έχει η πλατφόρμα – σημαντική για το μέλλον της κοινωνίας.  

Εδώ φαίνεται και ο πολιτικός αντίκτυπος του μέσου αφού οι ρεπουμπλικάνοι θυμούνται ακόμη την κριτική τοποθέτηση του Musk όπου διαδήλωνε την ανάγκη για ελευθερία της έκφρασης “από όπου και αν προέρχεται”, με αφορμή το τότε μπλοκάρισμα του Donald Trump, τασσόμενος υπέρ μιας πιο “χαλαρής” πολιτικής στην λογοκρισία. Επομένως, οι συντηρητικοί ευελπιστούν ότι η απόκτηση του Twitter από εκείνον θα φέρει μια πιο “άφιλτρη” διαχείριση.  

Οι δημοκρατικοί ανησυχούν από την μεριά τους για την υπέρμετρη εξουσία που δίνεται σε μια ελίτ προσώπων με δύναμη σε όλα τα επίπεδα, οι οποίοι θα καθορίζουν και θα ελέγχουν χρησιμοποιώντας κατά κάποιον τρόπο το πολιτικό αποτέλεσμα κάθε χώρας, το καθεστώς, τις κοινωνικές ομάδες, τις τάσεις και τα γεγονότα, συγχρόνως και μέσα από την εμπορική εκμετάλλευση των χρηστών. Για αυτό, ζητούν επιπλέον φορολόγηση για τους τεχνολογικούς κολοσσούς, την διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων και μια ισορροπία στην συγκέντρωση του πλούτου και της ισχύος.  

Ο Musk μπορεί να δηλώνει ότι οι αλλαγές που θα κάνει φιλοδοξούν να δώσουν τα ηνία στους χρήστες αλλά κανείς δεν ξέρει που μπορεί να οδηγήσει αυτό, συμβολίζοντας μάλλον μια εικονική ελευθερία που παραχωρείται για άλλο σκοπό.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις