Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ρισκάρετε την ασφάλεια των δεδομένων σας για το κόστος ενός… καφέ;

Πόσο συχνά προβληματίζεστε σχετικά με τι ακριβώς συμβαίνει όταν κάποιος ξεχνά τους κωδικούς πρόσβασης του ιστότοπού της επιχείρησής του και πρέπει να βρει τρόπο επαναφοράς τους; Μπορεί, βέβαια, με ένα κλικ στον σύνδεσμο «Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασής σας;», να ενεργοποιείται η διαδικασία επαναφοράς, με αποτέλεσμα η εν λόγω ενέργεια να αποστέλλει οδηγίες επαναφοράς στην δηλωθείσα email διεύθυνση σας, ωστόσο έχετε αναρωτηθεί πόσο ασφαλείς είναι οι πληροφορίες σας στις πλατφόρμες email; Ιδιαίτερα δε, όταν η υπηρεσία προσφέρεται με μηδενική χρέωση στους χρήστες της;

Πόσο, μάλλον, όταν στις ημέρες μας το έγκλημα στον κυβερνοχώρο κινείται σε αρκούντως υψηλούς ρυθμούς, με τα email μηνύματα να θεωρούνται ως ιδιαίτερα ευάλωτα και εξόχως «τρωτά» σε πιθανές παραβιάσεις που σχετίζονται με την e-ασφάλεια.

Σήμερα, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο έχει μετατραπεί σε κεντρικό κόμβο για το σύνολο των διαδικτυακών μας δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των επαναφορών κωδικού πρόσβασης, των πληροφοριών πληρωμής και χρέωσης, αλλά και των προσωπικών δεδομένων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υψηλός βαθμός εξάρτησης των ίδιων των χρηστών από την υπηρεσία e-mail έχει ανοίξει μια (διάπλατη, είναι αλήθεια) πύλη για τους κυβερνοεγκληματίες, στην προσπάθεια των τελευταίων να αποσπάσουν τα δεδομένα των πάσης φύσεως χρηστών μέσω επιθέσεων phishing, μηνυμάτων whaling, δόλιες κυβερνητικές απάτες και πλήρεις παραβιάσεις δεδομένων.

Μάλιστα, το οξύμωρο της υπόθεσης είναι πως μπορεί το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο να αποτελεί την «καρδιά» της διαδικτυακής μας ασφάλειας, εντούτοις όμως παραμένει μια υπηρεσία για την οποία ελάχιστοι χρήστες πληρώνουν πραγματικά. Κι αυτό, καθώς πολλοί υποθέτουν ότι οι μεγάλες εταιρείες που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες email και διατηρούν όλα τα προσωπικά τους δεδομένα, έχουν στο επίκεντρο την προάσπιση των ενδιαφερόντων των ίδιων των χρηστών. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως η πλειοψηφία όσων εκ των μεγάλων εταιρειών που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες email, όπως λ.χ. τα Yahoo, Outlook, Gmail και iCloud, παρακολουθούν συστηματικά το περιεχόμενο email και συλλέγουν δεδομένα προκειμένου να επωφεληθούν με όποιον τρόπο μπορούν. Η Google έχει παραδεχτεί δημόσια ότι “σάρωνε” τις απειράριθμες Gmail διευθύνσεις προκειμένου να συντάξει μια λίστα με τις αγορές που πραγματοποιούσαν οι χρήστες, αξιοποιώντας τα δεδομένα που προέκυπταν προκειμένου να επηρεάσει τις αποφάσεις αγορών τους!

Όσο κι εάν φαντάζει -κομματάκι- ακραίο, ωστόσο, στην περίπτωση κατά την οποία δεν επιλέγετε να είστε προστατευμένοι καταβάλλοντας ένα απολύτως θεμιτό (όσο και λογικό) τίμημα, τότε αποτελείτε οι ίδιοι το προϊόν.

Βέβαια, στην αγορά υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις, το Open Web Systems, που με την σειρά του αποτελεί ένα διαφορετικό είδος παρόχου email, παρέχοντας αποθήκευση email χωρίς επιτήρηση, επαφές, ημερολόγιο, διαχείριση εγγράφων κ.ο.κ., με ασφάλεια και κρυπτογράφηση στρατιωτικού επιπέδου. Η ασφαλής και κρυπτογραφημένη υπηρεσία email που παρέχει κοστίζει 4 λίρες το μήνα. Όσο το κόστος ενός φλιτζανιού καφέ!

Θεμέλιος λίθος του Open Web Systems είναι πως οι υπηρεσίες του περιλαμβάνουν μια ιδιωτική, πιο ασφαλή εναλλακτική λύση αντί των «δωρεάν» υπηρεσιών email που ανήκουν και ελέγχονται από μεγάλες εταιρείες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις