Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Twitter: Μπορεί να καταστρέψει την Tesla;

Η νέα ανάλυση της ProfitLevel αποτυπώνει την επισκόπηση των πρόσφατων επενδυτικών δραστηριοτήτων του Ίλον Μασκ.

Ο Ίλον Μασκ αγόρασε το Twitter για 44 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία, αποκτώντας τον έλεγχο μίας εξαιρετικά ισχυρής πλατφόρμας Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης που λειτουργεί ως φόρουμ για πολιτικούς ηγέτες, ως χώρος έκφρασης για ειδικούς από όλους τους τομείς και ως πηγή πληροφοριών για εκατομμύρια τακτικούς χρήστες.Την επισκόπηση των πρόσφατων επενδυτικών δραστηριοτήτων του Ίλον Μασκ αποτυπώνει η ProfitLevel.

Η εξαγορά ήρθε μετά από εβδομάδες «προσηλυτισμού» σχετικά με τη σημασία της «ελευθερίας του λόγου», καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Ίλον Μασκ, εκφράστηκε καυστικά για την κατάσταση του Twitter, χαρακτηρίζοντάς τη ως «de facto πλατεία της πόλης» και αντιτάχθηκε στις πρωτοβουλίες φιλτραρίσματος περιεχομένου που θεωρεί ως ένα βήμα προς τη λογοκρισία. Δήλωσε δε ότι θεωρεί το Twitter καθοριστικό για τη λειτουργία της δημοκρατίας και ότι τα οικονομικά στοιχεία είναι ασήμαντα για αυτόν.

Το Twitter θα γίνει ιδιωτική εταιρεία, με τους μετόχους να λαμβάνουν 54,20 δολάρια ανά μετοχή, σύμφωνα με δήλωση προς τα Μέσα. Η συναλλαγή είναι πιθανό να ολοκληρωθεί φέτος.

Πού θα βρει τα χρήματα για το Twitter;

Ο Μασκ εξέθεσε λεπτομερώς τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια σε τραπεζική χρηματοδότηση που απέκτησε η επιχείρηση Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, καθώς και τα 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια που υποστηρίζονται από μια δέσμευση ενός μέρους των 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων της συμμετοχής του στην Tesla Inc. Ωστόσο, τηρεί σιγή ιχθύος για το πώς θα πληρώσει τα υπόλοιπα, παρ’ ότι ο Μασκ είναι το πλουσιότερο άτομο στον κόσμο, με περιουσία 257 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πιο συγκεκριμένα, κατέχει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και αρκετά ρευστά περιουσιακά στοιχεία. Μετά την αρχική του προσφορά για την αγορά του Twitter, ο Μασκ δήλωσε σε εκδήλωση του TED ότι «ο στόχος είναι να διατηρήσει όσο περισσότερους μετόχους επιτρέπει ο νόμος». Οι ιδιωτικές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, από την άλλη πλευρά, περιορίζονται συνήθως σε λιγότερους από 2.000 μετόχους. Ως αποτέλεσμα, εάν ολοκληρωθεί η συμφωνία, οι περισσότεροι μεμονωμένοι επενδυτές δεν θα κατέχουν πλέον το Twitter.

Το δεύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει είναι να πουλήσει μετοχές στις επιχειρήσεις του. Ακόμη κι αν ο Μασκ δεν είναι σε θέση να προσελκύσει πολλούς επιπλέον επενδυτές μετοχών, έχει την οικονομική επιρροή να το κάνει κυρίως μόνος του, λόγω της κορωνίδας της τεράστιας περιουσίας του: της ιδιοκτησίας του στην Tesla. Θα μπορούσε να πουλήσει τις μετοχές του στις ιδιωτικές του εταιρείες, SpaceX και The Boring Company, αλλά είναι μάλλον απίθανο, καθώς αυτές είναι πολύ λιγότερο ρευστοποιήσιμες.

Το τελευταίο σενάριο είναι ότι ο Μασκ είναι ακόμη πιο πλούσιος, τον Ιούλιο δήλωσε ότι κατέχει BitcoinEther και Dogecoin. Αν και δεν είναι σαφές πόσα κατέχει ή πόσο καιρό τα είχε, τα δύο πρώτα κρυπτονομίσματα έχουν αυξηθεί κατά περίπου 720% και 2.600%, αντίστοιχα, από τον Μάρτιο του 2020, μια σημαντικά υψηλότερη άνοδος από την περίπου 90% άνοδο του δείκτη S&P 500.

Αρνητικές (short) θέσεις για την Tesla

Την Παρασκευή, 22 Απριλίου, εικόνες ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων μεταξύ του Διευθύνοντος συμβούλου της Tesla, Ίλον Μασκ, και του συνιδρυτή της Microsoft, Πολ Άλεν, , κυκλοφόρησαν στο Twitter, το οποίο ο Μασκ αγοράζει για 44 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι συνομιλίες φάνηκε να δείχνουν ότι ο Μασκ απέρριψε μια φιλανθρωπική προσφορά από τον Γκέιτς αφού πρώτα ρώτησε αν ο μεγιστάνας του λογισμικού είχε κάνει short selling στην εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων του, υπονοώντας ότι ο Γκέιτς θα είχε κέρδος αν η αξία της μετοχής κατρακυλούσε.

Σύμφωνα με στιγμιότυπα οθόνης, αυτή ήταν η μεταξύ τους επικοινωνία:
E.M.: «Έχεις ακόμα μια short θέση μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων έναντι της Tesla;»
B.G.: «Λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν έχω κλείσει τη θέση μου. Θα ήθελα να συζητήσουμε τις δυνατότητες φιλανθρωπίας».
E.M.: «Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να πάρω στα σοβαρά τη φιλανθρωπία σας για την κλιματική αλλαγή όταν έχετε μια τεράστια short θέση κατά της Tesla».

Ερωτηθείς στο Twitter σχετικά με το αν τα μηνύματα ήταν «αληθινά», ο Ίλον απάντησε «ναι».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις