Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Β. Κλήμη: «Είναι σαν Video Game, κάθε επόμενη πίστα απαιτεί έναν καλύτερο εαυτό!»

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο STARTUPPER MAG, η co-founder και CEO της healthcare startup grandmama αποκαλύπτει τα μυστικά της επιτυχημένης υλοποίησης μιας ευρηματικής ιδέας και εξηγεί πώς οι προσωπικές εμπειρίες και κοινωνικές ευαισθησίες μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά «εφόδια» στο χώρο της καινοτομίας και της τεχνολογίας

S.M.: Πώς προέκυψε η αρχική ιδέα για την ίδρυση της healthcare startup, grandmama; 

Βίκυ Κλήμη: Το grandmama «γεννήθηκε» μέσα από τις προσωπικές μας εμπειρίες για την εύρεση φροντιστή τόσο της Μαρίας Μηλιού, co-founder του grandmama, όσο και της δικής μου. Σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα η Μαρία κλήθηκε να φροντίσει την 97χρονη μητέρα της. Βίωσε όλες τις αλλαγές που μπορεί να φέρει στη ζωή ενός ανθρώπου αυτός ο νέος ρόλος και κατέγραψε όλο το φάσμα των καθημερινών αναγκών, τόσο της ηλικιωμένης μητέρας της όσο και της ίδιας ως βοηθού. Από την άλλη, η γιαγιά μου είχε ένα σύνηθες ατύχημα αφού έπεσε και έσπασε το ισχίο της. Χρειάστηκε να εγχειριστεί και να παραμείνει στο σπίτι των γονιών μου για τους επόμενους μήνες. Επειδή ήταν πάντα ανεξάρτητη, θέλησε να επιστρέψει στο σπίτι της. Τότε κληθήκαμε να βρούμε μια λύση. Η λύση αυτή δεν ήταν η καλύτερη, καθώς η γιαγιά μου την τελευταία ημέρα της ζωής της κακοποιήθηκε από τη γυναίκα που τη φρόντιζε. Αυτό το συμβάν ήταν τόσο δυνατό ώστε να με οδηγήσει να ασχοληθώ με τη φροντίδα των ηλικιωμένων, με σκοπό να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής μέχρι την τελευταία τους ανάσα. 

S.M.: Η startup σας ιδρύθηκε το 2018 και έγινε viral πολύ γρήγορα. Πότε καταλάβατε ότι η ιδέα σας ήταν εφικτή και η προσπάθειά σας θα γνώριζε επιχειρηματική επιτυχία;

Κλήμη: Αν κοιτάξουμε γύρω μας, είτε στο συγγενικό μας περιβάλλον είτε στο φιλικό, σίγουρα θα έχετε ακούσει ή ζήσει μια ιστορία που χρειάστηκε φροντιστής. Είναι ιδιαίτερα μεγάλη η ανάγκη για τη φροντίδα των δικών μας ανθρώπων ιδίως λόγω ηλικίας, έπειτα από ένα ατύχημα, εξαιτίας κάποιας χρόνιας ασθένειας ή της άνοιας που μαστίζει τη χώρα μας, με 300.000 άτομα να πάσχουν από κάποια μορφή της, όπως το γνωστό Aλτσχάιμερ. Δεν ήταν λοιπόν ιδιαίτερα δύσκολο να αντιληφθώ ότι μια υπηρεσία που θα έλυνε τη δυσκολία εύρεσης του καταλληλότερου φροντιστή, θα μπορούσε να έχει απήχηση στο ελληνικό κοινό. Άλλωστε και λόγω κουλτούρας αλλά και ο Covid μας ώθησε να κρατήσουμε τους δικούς μας ανθρώπους μακριά από μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. 

 

S.M.: Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε ως startup όταν ξεκινήσατε την προσπάθειά σας;

Κλήμη: Νομίζω πως αν υπήρχε ένα μαγικό ραβδάκι θα ήθελα να εξαφανίσω τα γραφειοκρατικά των startups και των εταιρειών γενικά. Θα επιθυμούσα αυτόν τον χρόνο που καταναλώνω σε αυτές τις διαδικασίες να το χρησιμοποιούσα για άλλα θέματα του grandmama πιο δημιουργικά. Βέβαια, δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε και είναι σημαντικά για τη λειτουργία μας. Όλες τις υπόλοιπες δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσω, τις βλέπω ως ευκαιρίες ώστε να ξεπεράσω τον εαυτό μου και ό,τι κάνω μέχρι σήμερα. Υπάρχει βέβαια η συζήτηση ότι δεν επενδύουν εύκολα τα VCs και οι Angel investors σε γυναικεία startups, αυτό όμως νομίζω πως αλλάζει και μάλιστα γρήγορα. Πιστεύω πως τα επόμενα δύο χρόνια θα δούμε αυτή τη στροφή και θα αναδειχθούν γυναικεία startups τα οποία έχουν και τη δυναμική και τη θέληση να πετύχουν.

S.M.: Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα του grandmama;

Κλήμη: Το grandmama.gr είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα εύρεσης έμπιστων και έμπειρων φροντιστών για ηλικιωμένους και ανθρώπους που έχουν ανάγκη από φροντίδα στο σπίτι. Στο δίκτυο είναι εγγεγραμμένοι πάνω από 4.000 φροντιστές σε όλη την Ελλάδα, βοηθώντας τους συγγενείς σε αυτή τη δύσκολη και επίπονη διαδικασία να κάνουν την καταλληλότερη επιλογή για τη φροντίδα των αγαπημένων τους. Ο ενδιαφερόμενος ή ο συγγενής του μπορεί να περιηγηθεί στην πλατφόρμα όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, έχοντας τη δυνατότητα να επικοινωνήσει απευθείας με τους φροντιστές. Ο συγγενής μπορεί εύκολα να κάνει την εγγραφή στην πλατφόρμα και να προχωρήσει στην αγορά του διαδικτυακού πακέτου αναζήτησης. Υπάρχει επίσης το πακέτο της προσωπικής βοήθειας ιδανικό για όσους δεν γνωρίζουν να χειρίζονται το Διαδίκτυο ή δεν έχουν τον χρόνο.

S.M.: Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του grandmama που το κάνουν μοναδικό και πρωτοποριακό;

Κλήμη: Το grandmama ακολουθεί μια αυστηρή διαδικασία για την επιλογή των φροντιστών. Όλοι τους περνούν από εκτενή και εξειδικευμένη συνέντευξη, αξιολόγηση, δημιουργείται φάκελός με τα στοιχεία τους, γίνεται επικοινωνία με τις συστάσεις τους και τέλος τακτική επικοινωνία με τους ανθρώπους που συνεργάζονται μαζί τους αξιολογώντας τις υπηρεσίες που προσφέρουν αλλά και τη συμπεριφορά τους. Επίσης, γίνεται καθημερινή ενημέρωση του δικτύου με τα διαθέσιμα προφίλ ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι οικογένειες όσο πιο άμεσα γίνεται. Τέλος, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, θα δούμε τους επόμενους μήνες το grandmama να φέρνει κάτι νέο και καινοτόμο στην αγορά.

S.M.: Είχατε κάποια «συνταγή» επιτυχίας που ακολουθήσατε ως επιχειρηματίας;

Κλήμη: Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχει καμία συνταγή επιτυχίας, γιατί τότε όσοι τη γνώριζαν θα την πουλούσαν για εκατομμύρια. Υπάρχει όμως κάτι που σίγουρα σε οδηγεί σε απίστευτους προορισμούς και όμορφα τοπία. Αυτό είναι η αυτοβελτίωση. Τα τελευταία χρόνια αναζητώ τη συνεχή βελτίωση του εαυτού μου ως άνθρωπος και ως startupper αλλά και της ομάδας. Δουλεύουμε όλοι μαζί με γνώμονα να γινόμαστε κάθε φορά καλύτεροι. Πολλές φορές το παρομοιάζω σαν να παίζεις ένα video game και κάθε επόμενη πίστα που περνάς απαιτεί έναν καλύτερο εαυτό. Αυτόν το καλύτερο εαυτό αναζητώ και αναζητούμε, ώστε να αφήσουμε το αποτύπωμά μας σε αυτόν τον κόσμο και στους επόμενους που θα μας ακολουθήσουν.

S.M.: Ποια είναι τα επιχειρηματικά σχέδιά σας για τα επόμενα 2-3 χρόνια;

Κλήμη: Θα χρησιμοποιήσω μια πολύ, πλέον, κοινή φράση που λέει… the sky is the limit! Τα επόμενα 2 με 3 χρόνια τα φαντάζομαι πολύ πολύ δημιουργικά με το ένα πόδι στην Ελλάδα και το άλλο στην Ευρώπη. Το grandmama έχει την απαιτούμενη ορμή ως startup αλλά και λόγω της αγοράς να μπορέσει να ξεφύγει από τα σύνορα της χώρας μας και να προσφέρει τις υπηρεσίες του και σε άλλες αγορές. Μείνετε συντονισμένοι!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις