Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Nexi Payments Greece: Η νέα εποχή ψηφιακών πληρωμών!

Ο εμπορικός κόσμος, οι καταναλωτές και η Δημόσια Διοίκηση θα επωφεληθούν από τις ολοκληρωμένες  λύσεις που παρέχει η νέα εταιρεία από την Alpha Bank και την ιταλική PayTech

Η Alpha Bank πιστή στο όραμα της για ψηφιακό μετασχηματισμό των τραπεζικών υπηρεσιών της ανακοίνωσε την ανατρεπτική συνεργασία της με την Ιταλική Nexi.

Η Alpha Bank και η PayTech Nexi ενώνουν τις δυνάμεις τους, «κόβοντας την κορδέλα» μιας νέας εποχής ψηφιακών πληρωμών στην χώρα.

Οι δύο  Όμιλοι ανακοίνωσαν τη δημιουργία νέας εταιρείας με την επωνυμία «Nexi Payments Greece», που  στοχεύει στην παροχή πρωτοποριακών λύσεων για εμπόρους, καθώς και στην ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών αιχμής στην ελληνική αγορά. 

Η ανακοίνωση της κοινής εταιρείας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου, παρουσία του  Υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και της Αυτής Εξοχότητας, κ. Patrizia Falcinelli, Πρέσβη της  Ιταλικής Δημοκρατίας στη χώρα μας. Στην εκδήλωση, που σηματοδότησε την έναρξη της νέας  εταιρείας, μίλησαν ο CEO του Ομίλου Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, ο CEO του Ομίλου Nexi, Paolo Bertoluzzo και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nexi Payments Greece, Διονύσης Γρηγοράτος.  

Επιταχύνοντας την ψηφιοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων 

Ο εμπορικός κόσμος, οι καταναλωτές και η Δημόσια Διοίκηση θα επωφεληθούν από τις ολοκληρωμένες  λύσεις που παρέχει η νέα εταιρεία από την Alpha Bank και τη Nexi, ενώ το υψηλό επίπεδο  καινοτομίας και η προηγμένη τεχνολογία που χαρακτηρίζουν τις νέες υπηρεσίες θα συμβάλλουν  στη διεύρυνση των ψηφιακών πληρωμών στην Ελλάδα.  

Oι ψηφιακές πληρωμές αναμένεται να αναβαθμιστούν σημαντικά, παρέχοντας ταχύτερη, ευκολότερη και ακόμη πιο ασφαλή εμπειρία για τους εμπόρους και τις επιχειρήσεις, μέσω της παροχής  εργαλείων άμεσης χρήσης (ready-to-use), που θα επιτρέπουν μεγαλύτερη άνεση και ευελιξία στην  ανάπτυξη και τη διαχείριση των πληρωμών των πελατών. Την ίδια στιγμή, οι νέες υπηρεσίες από την  Alpha Bank και τη Nexi θα δίνουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να απολαμβάνουν μία νέα,  απλοποιημένη εμπειρία αγορών χωρίς τη χρήση μετρητών.  

Ένα βήμα πιο κοντά στην κουλτούρα πληρωμών χωρίς μετρητά 

Η Nexi Payments Greece επιδιώκει να συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και  στην καλλιέργεια μίας κουλτούρας πληρωμών χωρίς μετρητά, ενισχύοντας την ψηφιοποίησηαπλοποιώντας τις συναλλαγές και φέρνοντας τους εμπόρους και τους καταναλωτές ένα βήμα πιο  κοντά σε μία νέα εποχή πληρωμών.  

Στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου, ο Άκης Σκέρτσος, Υπουργός Επικρατείας, δήλωσε: «Σήμερα  χαιρετίζουμε τη σύμπραξη δύο ‘εθνικών πρωταθλητών’, δύο ηγετικών ομίλων στους τομείς και τις χώρες  τους, που στοχεύει να συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Ο ψηφιακός  μετασχηματισμός της Πολιτείας και της οικονομίας αποτελεί εθνική προτεραιότητα, με βασικότερο στόχο  να γίνει η ελληνική κοινωνία πιο δίκαιη, και η ελληνική δημοκρατία πιο ισχυρή. Υιοθετώντας ψηφιακές  τεχνολογίες, οι συναλλαγές των πολιτών και των επιχειρήσεων γίνονται ευκολότερες, και έτσι αυξάνεται η  εμπιστοσύνη τους προς την Πολιτεία και τους θεσμούς. Παράλληλα, η ψηφιοποίηση ενισχύει τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της φορολογικής μας διοίκησης για την μείωση της φοροδιαφυγής (π.χ.  καθολική σύνδεση σύγχρονων ταμειακών μηχανών με το κράτος, ώστε να μειωθεί το κενό στην είσπραξη  του ΦΠΑ), δημιουργώντας έναν ενάρετο κύκλο όπου τα αυξημένα φορολογικά έσοδα οδηγούν σε  περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών και ενισχύουν τις επενδυτικές προοπτικές της πατρίδας  μας. Στα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την ψηφιοποίηση, έρχονται να προστεθούν και οι  προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα, όπως αυτή της Alpha Bank και της Nexi, η οποία αποτελεί έναν ακόμη  σημαντικό ξένο επενδυτή, που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία»

Ο Βασίλης Ψάλτης, CEO του Ομίλου Alpha Bank, σημείωσε: «Η συνεργασία της Alpha Bank με τη Nexi στον τομέα των πληρωμών, αποτελεί μέρος της στρατηγικής μας για δημιουργία συμμαχιών με  ομίλους –ηγέτες στην παγκόσμια αγορά, με στόχο την παροχή λύσεων κορυφαίας ποιότητας προς τους  Πελάτες μας. Είμαστε ενθουσιασμένοι από την αμοιβαία δέσμευση των δύο μερών και είμαστε βέβαιοι ότι η κοινή μας προσπάθεια θα μετασχηματίσει την εμπειρία ψηφιακών πληρωμών στην Ελλάδα, σε μία  περίοδο που οι Πελάτες μας επιλέγουν – σε ολοένα και πιο αυξημένα ποσοστά – τις πληρωμές χωρίς  μετρητά». 

Nexi Payments Greece: η συναλλαγή και η νέα εταιρεία  

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής μεταξύ Alpha Bank και Nexi, που σηματοδότησε την έναρξη  λειτουργίας της Nexi Payments Greece, πραγματοποιήθηκε την 30 Ιουνίου 2022. Η Alpha Bank έχει  μεταβιβάσει τον τομέα αποδοχής πληρωμών δι’ απόσχισης στη νέα εταιρεία, η οποία και έλαβε άδεια  ιδρύματος πληρωμών.  

Η Nexi κατέχει ποσοστό 51% στη νέα εταιρεία, ενώ η Alpha Bank, μέσω της υπογραφής  μακροπρόθεσμης σύμβασης προώθησης και διανομής, παραμένει προσηλωμένη στον τομέα αποδοχής πληρωμών και αποτελεί τον αποκλειστικό διανομέα των προϊόντων και υπηρεσιών της νέας εταιρείας  στην ελληνική αγορά, μέσω του εκτεταμένου Δικτύου Καταστημάτων της σε όλη την Ελλάδα. 

Η Nexi θα ενοποιήσει τη νέα εταιρεία, εξέλιξη που αναμένεται να συνεισφέρει πάνω από 196 χιλ. τερματικά POS και Ευρώ 12 δισ. όγκου πληρωμών.

Η Nexi Payments Greece αναμένεται να έχει περίπου Ευρώ 94 εκατ. έσοδα το 20221, σε pro-forma βάση και προ συνεργειών. Η Nexi  χρηματοδότησε πλήρως την ολοκλήρωση της Συναλλαγής, αξιοποιώντας τα ταμειακά της διαθέσιμα. 

Μετά από την ολοκλήρωση αυτής της συναλλαγής-ορόσημο, η Alpha Bank ολοκληρώνει επιτυχώς τις  ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του επιχειρηματικού της σχεδίου  «Project Tomorrow», οι οποίες και αντισταθμίζουν πλήρως την επίπτωση από τις συναλλαγές Μη  Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) που ολοκληρώνονται εντός του β’ τριμήνου του 2022, γεγονός  που της επιτρέπει να επιτύχει τον στρατηγικό της στόχο για την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη ΜΕΑ εντός  του α’ εξαμήνου του έτους. 

Αντιστοίχως, με την ολοκλήρωση της Συναλλαγής, η οποία είναι συμβατή με το στρατηγικό της όραμα, η  Nexi εξασφαλίζει ηγετική θέση στην ταχέως αναπτυσσόμενη ελληνική αγορά πληρωμών, διευρύνοντας  περαιτέρω τις δραστηριότητές της στον τομέα αποδοχής συναλλαγών καρτών, ενώ, παράλληλα, αυξάνει  τη διαφοροποίηση εσόδων, δραστηριοποιούμενη σε ιδιαίτερα ελκυστικές ευρωπαϊκές αγορές με χαμηλή  διείσδυση. Η νέα εταιρεία θα είναι επίσης σε προνομιακή θέση να εκμεταλλευτεί περαιτέρω ευκαιρίες  ανάπτυξης, οργανικές και μη, στη χώρα.

«Σήμερα, με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε την  έναρξη μίας στρατηγικής συνεργασίας με την Alpha Bank στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα την κοινή  δημιουργία της Nexi Payments Greece, η οποία θα μας επιτρέψει να επιταχύνουμε τη διαδικασία  εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης των πληρωμών στη χώρα. Μαζί, θα παρέχουμε στους πολίτες, στις  επιχειρήσεις και στη δημόσια διοίκηση μία προσφορά καινοτόμων και τεχνολογικά προηγμένων λύσεων  και υπηρεσιών, με στόχο να γίνουν οι ψηφιακές πληρωμές μία καθημερινή εμπειρία που ωφελεί ολόκληρο  το σύστημα πληρωμών. Η συνεργασία αυτή, αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της δέσμευσής μας στην  Ελλάδα, όπου απασχολούμε ήδη περισσότερα από 1.000 άτομα και όπου πρόσφατα δημιουργήσαμε  στην Αθήνα ένα κέντρο αριστείας, για την ανάπτυξη της πλατφόρμας issuing που θα εξυπηρετεί ολόκληρο  τον Όμιλο Nexi. Τα επόμενα 5 χρόνια, θα επενδύσουμε περισσότερα από Ευρώ 100 εκατ. στην Ελλάδα  και σχεδιάζουμε να προσλάβουμε 100 ταλαντούχους επαγγελματίες για να εργαστούν στις τεχνολογικές  μας πλατφόρμες νέας γενιάς. Αυτή η συνεργασία με την Alpha Bank, σύμφωνα με την επιλεκτική  επενδυτική μας στρατηγική, σε αγορές με υψηλές δυνατότητες ανάπτυξης, όπως η Ελλάδα, για τον Όμιλο  Nexi, αντιπροσωπεύει ένα περαιτέρω βήμα στην πορεία μας, για τη δημιουργία αξίας σε μία άκρως  ανταγωνιστική και ταχέως εξελισσόμενη αγορά» επισήμανε ο Paolo Bertoluzzo, CEO του Ομίλου Nexi.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις