Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Elaia: Νέο VC 77 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε deeptech

Το νέο ταμείο της γαλλικής VC εταιρείας θα επικεντρωθεί ειδικά σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η επιστήμη των δεδομένων και η ψηφιακή υγεία

Η Elaia ανακοίνωσε σήμερα το τελικό κλείσιμο ενός ταμείου ύψους 77 εκατ. ευρώ.

Η γαλλική εταιρεία VC σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας στην Ψηφιακή Επιστήμη και Τεχνολογία (Inria) της Γαλλίας, έναν δημόσιο ερευνητικό φορέα που επικεντρώνεται στην επιστήμη των υπολογιστών, το οποίο διαθέτει και τμήμα νεοφυών επιχειρήσεων με στόχο τη δημιουργία 100 deeptech Startups ετησίως έως το 2023.

Το ταμείο προορίζεται για επενδύσεις σε 30 έως 40 Startups, που βρίσκονται σε pre-seed και seed φάσεις χρηματοδότησης από όλη την Ευρώπη.

Το ταμείο είναι ανοιχτό για την πραγματοποίηση ορισμένων deals εκτός Ευρώπης, αλλά οι περισσότερες συμφωνίες θα γίνουν στην ήπειρο με την πλειονότητα των επενδύσεων στη Γαλλία.

To VC προορίζεται για επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις που αξιοποιούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, data science, ψηφιακής υγείας, κυβερνοασφάλειας καθώς και επιχειρηματικό λογισμικό, βιομηχανικό IoT και τα ενσωματωμένα συστήματα υλικού.

Η Elaia έχει ήδη πραγματοποιήσει 14 επενδύσεις από το νέο ταμείο, μεταξύ άλλων στην Ecommerce Startup Kheops, στην εταιρεία καρδιακής απεικόνισης inHeart και στην τεχνολογία υγείας i-Virtual.
Στους εταίρους περιλαμβάνονται οι VINCI Concessions, Inria, Bpifrance, National d’Amorçage 2 (εθνικό γαλλικό ταμείο σποράς), Covéa Finance, BNP Paribas, L’Oréal και η ασφαλιστική εταιρεία Malakoff Humanis.

Η συνεργασία με την Inria

Το σχέδιο συνεργασίας είναι η εμπορική αξιοποίηση της διανοητικής ιδιοκτησίας που προέρχεται από την Inria. Η Elaia θα συμβάλλει στη δημιουργία εταιρειών, συνδυάζοντας επιστήμονες ή ερευνητές από την Inria με επιχειρηματίες.
Η Inria δεν θα λάβει μετοχές στις Startups που χρηματοδοτούνται από την Elaia και η ομάδα δεν θα συμμετέχει στις επενδυτικές αποφάσεις. Επίσης, κανείς από την Inria δεν θα συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών.

Αυτό είναι το δεύτερο ταμείο της Elaia που επικεντρώνεται σε deeptech.
Η Elaia διαθέτει επίσης ένα ταμείο ύψους 120 εκατ. ευρώ που επενδύει σε τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις B2B από τη σπορά έως τη σειρά Β.
Η εταιρεία έχει σήμερα γραφεία στο Παρίσι, την Τουλούζη, τη Βαρκελώνη και παρουσία στο Βέλγιο και το Τελ Αβίβ.

 

 

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις