Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το AI αλλάζει την καθημερινότητά μας, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του κλάδου των ψηφιακών τεχνολογιών

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει προκαλέσει ένα δεύτερο κύμα εφαρμογών όπου οι λύσεις μπορούν να κάνουν περισσότερες από μία εργασίες ταυτόχρονα, να πραγματοποιήσουν προβλέψεις βάσει δεδομένων, ακόμα και να κάνουν μια βασικού επιπέδου συζήτηση

«Πότε θα αντιληφθεί ο καθένας από εμάς ότι το ΑΙ (η τεχνητή νοημοσύνη) είναι παντού μέσα στη ζωή μας;».

Αυτό ήταν το ερώτημα που έθεσε ο Κώστας Μάλλιος, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Applied Materials κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Atoms to Algos», η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα. Οι δύο έτεροι συμμετέχοντες στο workshop, ο Moe Tanabian και ο Ulrich Homann, αντιπρόεδροι στη Microsoft, απάντησαν ο μεν πρώτος «μέσα στην επόμενη 10ετία», ο δε δεύτερος «αρκετά νωρίτερα».

Όμως, η πραγματικότητα, όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης συζήτησης, είναι ότι το ΑΙ (artificial intelligence) αποτελεί ήδη βασικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Και όπως ανέφερε ο κ. Homann, ήδη το ΑΙ επηρεάζει μία σειρά από κλάδους της οικονομίας, αλλά και τις δραστηριότητες όλων μας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα των εφαρμογών ΑΙ. Δηλαδή, έχουμε πλέον λύσεις και applications τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να κάνουν περισσότερες από μία εργασίες ταυτόχρονα, εφαρμογές που μπορούν ακόμη και να κάνουν μια βασικού επιπέδου συζήτηση, αλλά, κυρίως, εφαρμογές που αρχίζουν να κάνουν προβλέψεις βασισμένες στα δεδομένα με τα οποία τις τροφοδοτούμε.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Microsoft ανέφερε ότι τα υπάρχοντα συστήματα είναι τόσο έξυπνα ώστε ακόμη και αν κάποιος γράφει ένα κείμενο χρησιμοποιώντας δύο γλώσσες, μπορούν να επιλέγουν σε ποια από τις δύο θα κάνουν την πρόταση για τη συμπλήρωση της λέξης που πληκτρολογεί… «Όλα αυτά είναι πράγματα που σήμερα γίνονται και δεν είναι κάτι που θα δούμε στο μέλλον», τόνισε ο κ. Homann.

Η σημασία της συνεργασίας

Καθώς το ΑΙ κάνει όλο και πιο έντονη την εμφάνισή του, αλλάζουν οι απαιτήσεις που υπάρχουν από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών. Ένα σημείο που τονίσθηκε αρκετές φορές από τους «γκουρού» της τεχνολογίας είναι ότι πλέον δεν είναι δυνατόν μία εταιρεία να κινείται αυτόνομα και χωρίς να συνεργάζεται. Μάλιστα, οι συνεργασίες θα πρέπει να γίνονται τόσο με εταιρείες με αντίστοιχο αντικείμενο δραστηριοποίησης, όσο και με εταιρείες που κινούνται σε άλλους τομείς του κλάδου των ψηφιακών τεχνολογιών.

Ένας βασικός λόγος γι’ αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Μάλλιος, είναι ότι πρακτικά το hardware και το λογισμικό θα πρέπει να συμβαδίζουν σε κάποιο βαθμό. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι αλλαγές στο hardware απαιτούν αρκετό χρόνο προκειμένου να «ενσωματωθούν» στις συσκευές.

Η Applied Materials, η οποία παρέχει τα εργαλεία στους κατασκευαστές hardware προκειμένου να σχεδιάζουν τα προϊόντα τους, καλείται να είναι σε επαφή με εταιρείες όπως η Microsoft, προκειμένου να κατανοεί ποιες θα είναι οι απαιτήσεις των εφαρμογών τα επόμενα χρόνια, ώστε να μπορεί να προσαρμόζεται με ευελιξία και ταχύτητα. Ο κ. Μάλλιος επεσήμανε ότι η καινοτομία στο χώρο του hardware και των επεξεργαστών με τη χρήση νέων και προηγμένων υλικών είναι ο «άγνωστος ήρωας» του κλάδου.

Η συνεργασία είναι απαραίτητη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί μία ακόμη πρόκληση, αυτή της κατανάλωσης ενέργειας. Σε επίπεδο συσκευών σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν εταιρείες όπως η ελληνική Think Silicon, την οποία έχει εξαγοράσει η Applied Materials, και αναλαμβάνει τον σχεδιασμό chips και οθονών για μικρού μεγέθους φορητές συσκευές, δίνοντας έμφαση στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

(από τα αριστερά προς τα δεξιά): Ulrich Homann, CVP of Microsoft, Κώστας Μάλλιος, CVP & GM at Applied Materials και Moe Tanabian, VP, GM at Microsoſt Azure Edge AI Device

Το «άκρο» του δικτύου

Το hardware είναι απαραίτητο, προκειμένου να λειτουργήσει το αποκαλούμενο edge, το «ακραίο» τμήμα των δικτυακών υποδομών, εκεί που συναντάμε όλες αυτές τις συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά για προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους. Οι συσκευές αυτές αποκτούν όλο και μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ και παράγουν δεδομένα, τα οποία «μεταφέρονται» στις cloud υποδομές για αξιοποίηση και το αντίστροφο. Και εκεί είναι που «αρχίζει η μαγεία» όταν χρησιμοποιείται το ΑΙ, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Tanabian, καθώς τότε αρχίζουμε να βλέπουμε τις δυνατότητες των εφαρμογών και του λογισμικού.

Ένα ζήτημα που υπήρχε μέχρι τώρα ήταν η ύπαρξη πολλών και διαφορετικών τεχνολογικών πλατφορμών. Ως αποτέλεσμα, οι δημιουργοί λογισμικού (developers) καλούνταν να γράφουν κώδικα σε διαφορετικές εκδόσεις, προκειμένου οι εφαρμογές τους να «τρέχουν» σε όλες τις διαθέσιμες πλατφόρμες. Κάτι που πλέον αλλάζει.

Όπως ανέφερε ο κ. Tanabian, πλέον οι developers έχουν τη δυνατότητα να γράφουν κώδικα μία φορά και αυτός να «τρέχει» παντού. Αυτό είναι εφικτό, καθώς οι εφαρμογές μπορούν να «ανεβαίνουν» στα αποκαλούμενα containers, να διανέμονται σε όλες τις πλατφόρμες και να «τρέχουν» χωρίς αλλαγές, χάρη σε μία προσέγγιση που αποκαλείται «Kubernetes». Ουσιαστικά, το Kubernetes αναλαμβάνει την «ενορχήστρωση» των εφαρμογών, ώστε να μπορούν να λειτουργούν ανεξαρτήτως τεχνολογικής πλατφόρμας, μειώνοντας τον όγκο δουλειάς των developers.

Το AI στο λογισμικό

Είναι μάλλον προφανές ότι σε αυτή τη νέα εποχή για την ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων, είτε λογισμικού, είτε hardware, το cloud διαδραματίζει κεντρικό ρόλο. Η στενή σύνδεση του cloud με το edge επιτρέπει να είναι εφικτές όλες αυτές οι υπηρεσίες που έχουμε στη διάθεσή μας. Με το ΑΙ να κάνει το επόμενο βήμα, επιτρέποντας να αυτοματοποιούνται διαδικασίες και να βελτιώνεται η χρηστικότητα των υπηρεσιών.

Το ΑΙ βοηθά και στην ταχύτερη ανάπτυξη λογισμικού. Ο κ. Homann ανέφερε ότι πλέον αρχίζουμε και βλέπουμε ΑΙ εργαλεία τα οποία αυτοματοποιούν την ανάπτυξη εφαρμογών και τη δημιουργία κώδικα. «Οποιοσδήποτε μπορεί να γράψει μια εφαρμογή», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Microsoft, τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο «απελευθερώνονται» οι προγραμματιστές από πολλές εργασίες που δεν είναι ιδιαίτερα παραγωγικές. Ο κ. Μάλλιος, μάλιστα, πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να «απελευθερωθεί» η δημιουργικότητα και η έμπνευση των ανθρώπων για καινούριες και καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις. Ή απλώς να κάνουν κάτι που θα διευκολύνει την καθημερινότητά τους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις