Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

μeτα_ATHENS: Ο εκσυγχρονισμός της Αθήνας ξεκινά από το Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η πολλά υποσχόμενη ομάδα «γεννήθηκε» μέσα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Πολιτισμική Διαχείριση, Επικοινωνία και Μέσα» με την συμβολή της διδάσκουσας Μπέττυς Τσακαρέστου.

Το έργο της μeta_ATHENS αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμού του Αθηναϊκού τοπίου και την σταδιακή της είσοδο στο fromat «Αθήνα 3.0».

Η πολλά υποσχόμενη ομάδα «γεννήθηκε» μέσα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Πολιτισμική Διαχείριση, Επικοινωνία και Μέσα» του Παντείου Πανεπιστημίου, με την συμβολή της διδάσκουσας Μπέττυς Τσακαρέστου.

Αθήνα 3.0

Η Αθήνα βρίσκεται υπό συνεχή αλλαγή, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της δεν είναι απλώς θεατές, αλλά ενεργά συμμετέχοντες σε αυτή τη διαμόρφωση. Η αστική εξέλιξη είναι τόσο μια προσωπική όσο και μια συλλογική εμπειρία.

Ενώ η πρωτεύουσα βρέθηκε στην 19η θέση στη λίστα του Economist «Most Livable Cities», δεν ισχύει το ίδιο για την κατάταξη της πόλης στο δείκτη του Economist Intelligence Unit (EIU).

Αναγκαίος κρίνεται ο εκσυγχρονισμός της πόλης μέσα από την συντονισμένη συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα. Τέτοιου είδους συνεργασίες εισάγουν νέες πρακτικές, νέα οράματα και ιδέες για μια ακόμη πιο ανθεκτική και βιώσιμη πόλη.

Η στρατηγική «Ανθεκτικότητα της Αθήνας 2030» βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες, με στόχο να μετατρέψει την πόλη τόσο σε The Place to visit όσο και σε The Place to live in– μια ανοιχτή, ενεργή, ζωντανή, πράσινη Αθήνα.

Πολλά έχουν ήδη γίνει. Η γεωγραφία, το κλίμα, ο ιστορικός και πολιτιστικός πλούτος είναι, αναμφίβολα, τα πιο ισχυρά πλεονεκτήματα της πόλης.

Στη σύγχρονη Αθήνα ο ανθρώπινος παράγοντας (τόσο οι πολίτες όσο και οι επισκέπτες) βρίσκεται στο επίκεντρο. Τα ζητήματα της ασφάλειας, της υγείας, της στέγασης/καταφυγής, της οικονομίας και της ποιότητας του χρόνου είναι υψίστης σημασίας.

Η ψηφιοποίηση στον δημόσιο τομέα, η οποία επιταχύνθηκε λόγω της πανδημίας του covid-19, οδήγησε σε καλύτερες πρακτικές διακυβέρνησης και έκανε τις συναλλαγές με τον δήμο πολύ πιο εύκολες.

Το συνεργατικό workshop δίνει έμφαση στον πολιτισμό, την καινοτομία και την βιωσιμότητα-ανθεκτικότητα.

Αυτοί οι τρεις πυλώνες δεν αποκλείουν ο ένας τον άλλον και κάθε πυλώνας εμπλέκεται στους άλλους δύο. Το σλόγκαν της ομάδας είναι: «Αθήνα 3.0, βιώστε τη μετάβαση».

Ο δήμος Αθηναίων έχει στραφεί προς τις γειτονιές και έχει εστιάσει στη σημασία της εμπλοκής των ντόπιων, προκειμένου να συνδιαμορφώσει μια καλύτερη πόλη για τους πολίτες, μέσω πρωτοβουλιών όπως το Adopt Athens και δραστηριοτήτων όπως η δημιουργία των Pocket Parks που ανθίζουν σε όλο το δήμο. Επιπλέον, το Athens is Culture, μέσω του δικτύου πολιτισμού της Αθήνας, φέρνει διάφορους καλλιτέχνες για να μοιραστούν τη δουλειά τους σε χώρους διάσπαρτους στο δήμο.

μeτα_Economy

Μεταξύ διάφορων πολλά υποσχόμενων πρωτοβουλιών, η μeτα_ATHENS μετατοπίζει το ενδιαφέρον στην ανάπτυξη ενός συστήματος οικονομίας που θα βασίζεται στην τεχνολογία, την καινοτομία και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα– μια μeta_Economy που θα συνδέει την Αθήνα με τον υπόλοιπο κόσμο και με το metaverse.

Κίνητρα όπως το Athens Digital Lab, ισχυρά δίκτυα και οικοσυστήματα που προωθούνται μέσω πλατφορμών όπως το Elevate Greece, η προσέλκυση τόσο τοπικών όσο και διεθνών επενδυτών και οι συνεργασίες με περισσότερους φορείς είναι εξίσου απαραίτητα. Η προώθηση τέτοιου είδους πρωτοβουλιών θα προωθούνται μέσα από ένα ισχυρό πρόγραμμα επικοινωνίας, το οποίο θα βασίζεται σε μetaverse, το μετά_metaverse!, εργαλεία επικοινωνίας και πρακτικές μάρκετινγκ.

Αναγκαία κρίνεται ενημέρωση όλων των πλευρών, ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, για την σημασία της ένταξης της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην καθημερινότητα.

Πρακτικές όπως η δημιουργία τεχνολογικών πάρκων εντός του δήμου (που θα γίνουν κέντρα τεχνολογίας, καινοτομίας και νεοφυών επιχειρηματιών και η δημιουργία σημείων συνάντησης για καινοτόμους και νεοφυείς επιχειρηματίες από την Αθήνα, την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο) ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις όλων των μερών.

Παραδείγματα εν ενεργεία τεχνολογικών πάρκων είναι το Τ.Ε.Σ.Π.Α. Λεύκιππος που βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή και το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, ενώ υπό κατασκευή βρίσκεται Τεχνολογικό Πάρκο στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων. Η αξία αυτών των έργων δεν είναι μόνο η ενίσχυση του τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας, αλλά κυρίως η συμβολή στη δημιουργία μιας βιώσιμης κουλτούρας μeta_citizenship και μeta_living.

 

μeτα_δύναμη

Η στρατηγική της ομάδας όσον αφορά τον πυλώνα Sustainability_Resilience χωρίζεται σε βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους.

Η Αθήνα θα πρέπει να επενδύσει στον τομέα της Ενέργειας, καθώς η κλιματική αλλαγή απαιτεί μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας και η Αθήνα επανειλημμένα καταχράζεται και κάνει κακή διαχείριση των φυσικών της πόρων.

Επιπλέον, ο ουκρανικός πόλεμος επιδείνωσε την παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Βραχυπρόθεσμοι στόχοι :

● Η Αθήνα θα πρέπει να γίνει μέλος των Ενεργειακών Πόλεων. Η Εnergy Cities εκπροσωπεί 1000 πόλεις σε 30 χώρες σε θέματα ενεργειακής μετάβασης. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Αθήνα δεν είναι ακόμη μέλος. Μόνο η Ηγουμενίτσα, η Καλαμάτα και η Κομοτηνή εκπροσωπούν την Ελλάδα.

● Η Αθήνα θα πρέπει να γίνει μέλος της REPowerEU. Η REPowerEU είναι ο νέος μηχανισμός για προσιτή, ασφαλή και βιώσιμη ενέργεια για την Ευρώπη. Η Αθήνα μπορεί να συνάπτει ενεργειακές συμβάσεις με γειτονικές χώρες.

● Η Αθήνα πρέπει να οικοδομήσει το θεσμικό και νομικό πλαίσιο για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Μακροπρόθεσμες προτάσεις σε βάθος δεκαετίας:

● Ο αθηναϊκός ποδηλατόδρομος πρέπει να γίνει δρόμος ηλιακής ενέργειας, βλ. της Krommenie στην Ολλανδία.

● Μετατροπή του Ελαιώνα σε ενεργειακό κόμβο, προσέλκυση Startups και επενδυτών που αναπτύσσουν λύσεις και υιοθετούν συστήματα «πράσινης» ενέργειας και τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών μικροπαραγωγής (ηλιακά φωτοβολταϊκά, μικρο-άνεμος, μικρο-υδροηλεκτρικές, υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις, σύστημα βιομάζας, μονάδες θερμότητας και ενέργειας κ.λπ.) Επίσης, υιοθέτηση πολιτικής βιώσιμης διαχείρισης και ανακύκλωσης νερού, ανακύκλωσης αποβλήτων και βιώσιμης διατροφής.

Η μeta_Athens αποτελεί μια ομάδα, πολλά υποσχόμενων, μεταπτυχιακών φοιτητών μeta_culture, μeta_innovative, μeta_power και μeta_creative του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ο Άγγελος Αρόρα, η Κατερίνα Χατζή, ο Γιώργος Διαμαντόπουλος και η Γεωργία Κατσίρη προσπαθούν να ανακαλύψουν εκ νέου την Αθήνα και να οργανώσουν το βιώσιμο και ψηφιακό rebranding της πόλης.

Περισσότερα για το μeτα_Athens, εδώ.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις