Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

iPhone 14: Το smartphone που σώζει ζωές

Η Apple παρουσίασε το νέο της iPhone, μαζί με τις άλλες τρεις εκδόσεις του, το iPhone 14 «Max», το iPhone 14 Pro και το iPhone 14 Pro Max.

Το πολυαναμενόμενο iPhone 14 είναι επιτέλους εδώ! Πιο συγκεκριμένα, η Apple έβαλε «τέλος» στην αγωνία εκατομμυρίων χρηστών και το βράδυ της Τετάρτης(7/9) στα αποκαλυπτήρια του νέου της μοντέλου μαζί με τις άλλες τρεις εκδόσεις του, το iPhone 14 «Max», το iPhone 14 Pro και το iPhone 14 Pro Max. Το νέο iPhone διαθέτει πολλά νέα και υπερσύγχρονα χαρακτηριστικά, αλλά και μία καινοτόμο λειτουργία, η οποία μπορεί στην κυριολεξία να σώσει ζωές. Στη χώρα μας το iPhone 14 αναμένεται να φθάσει στις αρχές Οκτωβρίου.

Tα χαρακτηριστικά

Το iPhone 14 διαθέτει οθόνη 6,1 ιντσών, ενώ το iPhone 14 Plus έχει οθόνη 6,7 ιντσών. Όσον αφορά τη φωτογραφική μηχανή, το iPhone 14 είναι εφοδιασμένο με μια κύρια κάμερα 12 megapixel, με μεγαλύτερο και ταχύτερο αισθητήρα, ενώ η απόδοση του σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού είναι βελτιωμένη κατά 49%. Επίσης, ο δεύτερος φακός στο πίσω μέρος της συσκευής (και σε διαγώνια διάταξη) είναι ένας υπερ-ευρυγώνιος. Η εμπρόσθια (selfie) κάμερα έχει και αυτή αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά και κατά 38% καλύτερη απόδοση στο χαμηλό φωτισμό.

Στις εκπλήξεις που επιφύλασσε η Apple ήταν και η αποκάλυψη της λειτουργίας δορυφορικής συνδεσιμότητας που ονομάζεται Emergency SOS via Satellite. Το νέο αυτό εργαλείο έχει ως στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να επικοινωνούν όταν η υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας τους δεν λειτουργεί.

Σύμφωνα με την εταιρεία η συγκεκριμένη τεχνολογία σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε προκειμένου οι συσκευές iPhone 14 να μπορούν να συνδέονται σε δορυφόρους όταν δεν βρίσκονται κοντά σε επίγειο πύργο. Με αυτόν τον τρόπο οι χρήστες μπορούν να στρέψουν τη συσκευή τους προς έναν δορυφόρο, τον οποίο το τηλέφωνο θα βοηθήσει στον εντοπισμό του. Επιπλέον, οι χρήστες θα μπορούν να στέλνουν και να λαμβάνουν πληροφορίες για να λάβουν βοήθεια έκτακτης ανάγκης.

Το νέο iPhone περιλαμβάνει επίσης έναν μηχανισμό συμπίεσης σύντομου κειμένου για τη συμπύκνωση των μηνυμάτων που χρειάζονται περίπου 15 δευτερόλεπτα για να σταλούν σε περίπτωση που ο χρήστης έχει καθαρή θέα του ουρανού. (Μπορεί να χρειαστούν μερικά παραπάνω λεπτά αν κάτι βρεθεί στη μέση, όπως π.χ. Φυλλώματα).

«Τέλος» στην κάρτα SIM

Η τελευταία σειρά iPhone, όπως ανακοίνωσε η Apple, εξαλείφει την ανάγκη για φυσική κάρτα SIM και χρησιμοποιεί μια ψηφιακή κάρτα «e-SIM». Η νέα αυτή επιλογή επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν πολλαπλές e-SIM στην ίδια συσκευή, αλλά και να έχουν πολλαπλά προγράμματα κινητής τηλεφωνίας και αριθμούς τηλεφώνου στο ίδιο τηλέφωνο. Αποτρέπει επίσης, άλλους από το να αφαιρέσουν τη φυσική κάρτα SIM, εάν η συσκευή χαθεί ή κλαπεί. Η εταιρεία δήλωσε ότι όλα τα αμερικανικά μοντέλα iPhone δεν θα διαθέτουν πλέον το κάρτα SIM.

Η λειτουργία που σώζει ζωές

Το iPhone 14 μπορεί να καταλάβει εάν είχατε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα και να καλέσει βοήθεια, χάρη στη λειτουργία «crash detection», η οποία χρησιμοποιεί δύο αισθητήρες για να αναγνωρίσει τις συγκρούσεις. Έτσι, σε περίπτωση κάποιας σύγκρουσης συνδέει αυτόματα τον χρήστη της συσκευής με τις υπηρεσίες άμεσης ανάγκης, γνωστοποιώντας μάλιστα στην αστυνομία και τους διασώστες την ακριβή τοποθεσία του. Ακόμα, ειδοποιεί τα άτομα που έχει επιλέξει ο χρήστης ως επαφές για περίπτωση ανάγκης.

Η εταιρεία είπε ότι πέρασε χρόνια μελετώντας τις συγκρούσεις αυτοκινήτων σε εργαστήρια crash test, προκειμένου να μπορέσει να αναπτύξει τη λειτουργία. Στο πλαίσιο της πολύχρονης μελέτης της εστίασε κυρίως στους τέσσερις βασικούς τύπους των ατυχημάτων: Μετωπική σύγκρουση, πλευρική σύγκρουση, σύγκρουση από πίσω και ατυχήματα με ανατροπή του οχήματος.

Η λειτουργία «crash detection» είναι βασισμένη στην τεχνολογία machine learning, η οποία έχει «εκπαιδευτεί» με περισσότερες από 1 δισ. ώρες στους δρόμους. Σε αυτό το πλαίσιο, η πληροφορία από τους αισθητήρες, από το GPS και το μικρόφωνο του smartphone χρησιμοποιείται για να διαπιστωθεί εάν πράγματι υπήρξε ατύχημα. Η Apple διαβεβαίωσε ότι όλα αυτά τα στοιχεία παραμένουν στο τηλέφωνο του χρήστη και άρα δεν τίθεται θέμα παραβίασης των προσωπικών του δεδομένων και παρακολούθησης.

Οι τιμές

Οι τιμές όλων των iPhone 14 είναι οι εξής:

  • iPhone 14 – από 799 δολάρια
  • iPhone 14 Plus από 899 δολάρια,
  • iPhone 14 Pro από 999 δολάρια και
  • iPhone 14 Pro Max από 1.099 δολάρια

Οι αναλυτές ωστόσο δεν αποκλείουν οι τιμές άμεσα να ανέβουν 100 δολάρια για την κάθε συσκευή, ενώ στην Ελλάδα οι τιμές αναμένεται να κυμανθούν περίπου 70-100 ευρώ πάνω ανά μοντέλο και έκδοση.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις