Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

DeepSea Technologies: Σύναψη συμφωνίας με την Wallenius Wilhelmsen

H Wallenius Wilhelmsen κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τη μείωση των εκπομπών των πλοίων της με την υιοθέτηση ελληνικής πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) σε όλο της τον στόλο

Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης DeepSea Technologies με έδρα την Αθήνα ανακοινώνει τη σύναψη συμφωνίας με την νορβηγική ναυτιλιακή Wallenius Wilhelmsen. Η Wallenius Wilhelmsen, γνωστή ως ηγέτιδα στην εισαγωγή νέας τεχνολογίας και πρακτικών στον κλάδο, γίνεται η πρώτη παγκόσμια ναυτιλιακή εταιρεία να υιοθετήσει προσέγγιση πλήρως βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη για τη βελτιστοποίηση των ταξιδιών των πλοίων ολόκληρου του στόλου της, ο οποίος αποτελείται από περισσότερα από 120 πλοία τύπου Ro-Ro.

Η DeepSea Technologies ιδρύθηκε το 2017 από τον Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο και τον Ρομπέρτο Κούστα, με σκοπό να εφαρμόσει την ραγδαία αναπτυσσόμενη τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο της ναυτιλίας για να την κάνει πιο αποτελεσματική. Η DeepSea τον περασμένο μήνα παρουσιάστηκε από το Sifted ως μία από τις «ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις που πρέπει να παρακολουθείς» και αποτελεί παράδειγμα μιας νέας γενιάς κορυφαίων διεθνώς, ελληνικής ίδρυσης, εταιρειών τεχνολογίας με έδρα την Ελλάδα.

H Wallenius Wilhelmsen, ο μεγαλύτερος μεταφορέας αυτοκινήτων στον κόσμο, πραγματοποίησε μια αυστηρή δοκιμή 18 μηνών του λογισμικού της DeepSea για να καταλήξει σε αυτή τη συμφωνία. «Είναι μια στιγμή ορόσημο για την ουσιαστική εφαρμογή με αποδεδειγμένα αποτελέσματα της τεχνητής νοημοσύνης στη ναυτιλία», δήλωσε ο Πρόεδρος της DeepSea Ρομπέρτο Κούστας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της DeepSea Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος δήλωσε, «Υπάρχουν πλέον πολλές λύσεις στην αγορά που ισχυρίζονται ότι εξοικονομούν καύσιμα, μειώνουν τις εκπομπές ρύπων και πληρούν τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς – και οι περισσότερες από αυτές μένουν απλώς στα λόγια. Είναι δύσκολο για τις ναυτιλιακές να διακρίνουν μεταξύ του τι είναι πραγματικό και τι είναι απλώς μάρκετινγκ. Αυτή η συνεργασία είναι μια ακόμη σφραγίδα έγκρισης για την τεχνολογία και την προσέγγισή μας, από μια από τις πιο προηγμένες εταιρείες στον κλάδο».

Η δοκιμή διάρκειας 18 μηνών απέδωσε μια πλήρως επικυρωμένη βελτίωση της απόδοσης κατά 7% σε ένα υποσύνολο του στόλου της Wallenius Wilhelmsen και όταν το έργο ολοκληρωθεί σε ολόκληρο τον στόλο, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στο 10%. Αυτό ισοδυναμεί με περισσότερους από 75.000 τόνους καυσίμου που εξοικονομήθηκαν και 240.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα (C02) που δεν εκπέμπονται – και θα βοηθήσει δραματικά τα πλοία να συμμορφωθούν με τους νέους κανονισμούς εκπομπών στη βιομηχανία.

Η Wallenius Wilhelmsen έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για μείωση των εκπομπών κατά 27,5% έως το 2030. «Το ήμισυ αυτής της μείωσης θα πρέπει να προέλθει από τα υπάρχοντα πλοία. Εργαζόμαστε επιμελώς για να βρούμε λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον για τον υπάρχοντα στόλο μας. Στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε αυτή την καινοτόμα λύση βελτιστοποίησης ταξιδιών για αυξημένη απόδοση των πλοίων σε ολόκληρο τον στόλο μας», δήλωσε ο Geir Fagerheim, SVP Marine Operations στη Wallenius Wilhelmsen.

Η πλατφόρμα της DeepSea, η οποία είναι πλέον σε ισχύ σε περισσότερους από 20 στόλους, παρέχει εξατομικευμένες προτάσεις ταχύτητας και διαδρομής για κάθε πλοίο, βασισμένες σε μοντέλα βαθιάς μάθησης εκπαιδευμένα για να προβλέπουν την ενεργειακή κατανάλωση κάθε πλοίου σε κάθε πιθανή συνθήκη. «Κανένας άνθρωπος, ανεξάρτητα από το πόσα χρόνια εμπειρίας έχει, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί αυτές τις αυτοματοποιημένες οδηγίες. Μειώνουν τις εκπομπές ρύπων, μειώνουν την κατανάλωση καυσίμου και αυξάνουν την ασφάλεια κατά τη λειτουργία», πρόσθεσε ο Fagerheim. «Αποτελεί νίκη για όλους (win-win) σε όλες τις πτυχές της ναυσιπλοϊας».

Η DeepSea έχει εντυπωσιαστεί από την στενή συνεργασία και επικοινωνία που είχε η ομάδα της Wallenius Wilhelmsen με τους ειδικούς της στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης για την αξιολόγηση και βέλτιστη υιοθέτηση της πλατφόρμας της. «Είναι χαρά μας να συνεργαζόμαστε με τη Wallenius Wilhelmsen. Δε γινόμαστε μόνο βασικό μέρος της στρατηγικής απανθρακοποίησης της Wallenius Wilhelmsen, αλλά συνεργαζόμαστε επίσης με επαγγελματίες που θέλουν πραγματικά να συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου, προωθώντας έτσι μια πιο πράσινη ναυτιλιακή βιομηχανία συνολικά», πρόσθεσε ο Κούστας.

Η DeepSea και η Wallenius Wilhelmsen θα παρουσιάσουν τα συμπεράσματα τους για τις πρακτικές που συμβάλουν στην επιτυχή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την βελτιστοποίηση ταξιδιών σε επερχόμενο διαδικτυακό σεμινάριο, οι εγγραφές στο οποίο είναι ανοιχτές στο deepsea.ai.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις