Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

TEDxPatras 2022 και Τράπεζα Πειραιώς: Συζήτηση για το γλωσσικό σεξισμό στο πλαίσιο του Προγράμματος EQUALL για την ισότητα των φύλων

Η συζήτηση με τη μορφή εργαστηρίου στοχεύει στο να ευαισθητοποιηθούμε για την ανάγκη εξάλειψης του γλωσσικού σεξισμού

H Τράπεζα Πειραιώς, στρατηγικός συνεργάτης στο TEDxPatras, διοργανώνει μια συζήτηση με τη μορφή εργαστηρίου αναφορικά με τον γλωσσικό σεξισμό, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του TEDxPatras 2022 – «Metamorphosis/Μεταμόρφωση». Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, η Αγγελική Αλβανούδη, Διδακτόρισσα Γλωσσολογίας και Διδάσκουσα στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ, αναλύει την έννοια του γλωσσικού σεξισμού και τους τρόπους με τους οποίους αυτός αναπαράγεται, μέσω της κοινωνικής χρήσης της γλώσσας.

Η γλώσσα που χρησιμοποιούμε είναι η αλήθεια του κόσμου μας. Ένα εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να κατανοούμε τον κόσμο και τους εαυτούς μας, καθώς και τη σχέση μας με τους άλλους. Ωστόσο, η χρήση των αρσενικών άρθρων αντανακλά την άνιση εκπροσώπηση των γυναικών σε πολλές εκφάνσεις της ζωής. Στη συζήτηση αυτή, θα εστιάσουμε στη γενικευμένη χρήση του αρσενικού γένους και πώς αυτή η χρήση ενισχύει και αναπαράγει τις έμφυλες στερεοτυπικές αντιλήψεις. Επιπλέον, θα διερευνήσουμε τρόπους με τους οποίους όλοι και όλες μπορούμε να συμβάλλουμε στην εξάλειψη του γλωσσικού σεξισμού.

Η συζήτηση με τη μορφή εργαστηρίου στοχεύει στο να κατανοήσουμε καλύτερα ότι η γλώσσα που χρησιμοποιούμε συντηρεί και αναπαράγει ταυτόχρονα στερεότυπα και κοινωνικές προκαταλήψεις για το φύλο και να ευαισθητοποιηθούμε για την ανάγκη εξάλειψης του γλωσσικού σεξισμού.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις