Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Huawei και Dronetech: Συνεργασία για βιώσιμη γεωργία

Η Huawei και η Dronetech, ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών drone της Αυστρίας, ανακοίνωσαν σήμερα νέες εφαρμογές ως αποτέλεσμα της συνεργασίας τους σε πιλοτικό έργο έξυπνης γεωργίας με χρήση 5G.

Στον αμπελώνα Nussböckgut, ένα αιωνόβιο κτήμα στην Άνω Αυστρία, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε ένα έγγραφο το 1323, οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν το πρωτοποριακό τους έργο που ξεκίνησε πέρυσι και παρουσίασαν τους τρόπους που οι τεχνολογίες 5G και IoT μπορούν να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα στην γεωργία. Ακολούθησε συζήτηση από ειδικούς σε θέματα ψηφιοποίησης και γεωργίας και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για το πώς οι τεχνολογικές καινοτομίες και ιδιαίτερα το 5G, μπορούν να προωθήσουν τη βιώσιμη γεωργία εν μέσω αυξανόμενων παγκόσμιων ανησυχιών για την επισιτιστική ασφάλεια.

Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι η συνεργασία τους εισέρχεται στη δεύτερη φάση του έργου που ονομάζεται «Digital Sky». Η Huawei θα παρέχει υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud computing) με ταχύτητες 5G, που θα χρησιμεύσει ως θεμέλιο για ανάλυση τεχνητής νοημοσύνης (AI) σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα, τα εξοπλισμένα με κάμερες και αισθητήρες υψηλής ανάλυσης dronesτης Dronetech θα επισκοπούν τη γη και τα αντικείμενα, για να αποτυπώνουν εικόνες και δεδομένα που θα επεξεργάζονται με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για να παρέχουν αξιόπιστα ευρήματα στους χρήστες σε άμεσο χρόνο.

Η τεχνολογία βοηθά τους αγρότες να ανιχνεύουν μικρά έντομα, να παρακολουθούν την κατάσταση των καλλιεργειών και να προβλέπουν τη συγκομιδή, επιτρέποντάς τους να βελτιστοποιούν τη χρήση νερού, χημικών και φυτοφαρμάκων με ακρίβεια.

Στη δεύτερη φάση, το έργο σχεδιάζει να αναπτύξει μια προσέγγιση κοινής οικονομίας για τις υπηρεσίες drone. Χρήστες από διαφορετικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων αγροτών, δήμων, επιχειρήσεων και ιδιωτών θα μπορούν να ενοικιάσουν τα drones, και τις λύσεις τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτουν για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, όπως η επιθεώρηση ηλιακών συλλεκτών (panels), τη διαχείριση κυκλοφορίας, την ανίχνευση φθοράς των καλωδίων του ηλεκτρικού ρεύματος, κ.α.

«Το έργο αυτό της Huawei και της Dronetech με χρήση drone σε σπαράγγια και αμπελοκαλλιέργειες είναι το πρώτο στην Αυστρία. Στόχος μας είναι να αναλύσουμε την ανάπτυξη των φυτών με αναγνώριση εικόνας σε πραγματικό χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο, επιθυμούμε να βελτιώσουμε τη συγκομιδή, την παραγωγή και την ποιότητα των προϊόντων», εξηγεί ο Andreas Reichhardt, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης VI – Τηλεπικοινωνιών, Ταχυδρομικών Υπηρεσιών και Ορυχείων στο Υπουργείο Οικονομικών της Αυστρίας. «Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες του ψηφιακού μετασχηματισμού, για αυτό χρειαζόμαστε τη βέλτιστη υποδομή, εστιάζοντας στο 5G».

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την ενσωμάτωση 5G drones στη γεωργία είναι η κάλυψη δικτύου. Επί του παρόντος, τα δίκτυα 5G έχουν σχεδιαστεί κυρίως για χρήστες που βρίσκονται στο έδαφος ή σε εσωτερικούς χώρους. Χρειάζεται ακόμη να αναπτυχθεί κάλυψη υψηλής ποιότητας για drones, τα οποία πετούν συνήθως 50 μέτρα πάνω από το έδαφος.

«Το 5G αναπτύχθηκε για τρεις βασικούς τομείς εφαρμογής: Για υψηλή ευρυζωνικότητα, γρήγορη απόκριση και για σύνδεση εκατομμυρίων συσκευών. Η χρήση drones σε συνδυασμό με τεχνολογίες AIκαι 5G μπορεί να δώσει λύσεις σε χρονοβόρες διαδικασίες, όπως η συντήρηση ή παρακολούθηση μιας περιοχής».

Ο David Hopf, Διευθύνων Σύμβουλος της Dronetech, σημείωσε: «Τα drones που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη είναι σημαντικοί παράγοντες για το βιώσιμο μέλλον της γεωργίας. Σε συνεργασία με την Huawei, αναπτύξαμε μια λύση που όχι μόνο μπορεί να μειώσει σημαντικά τη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, αλλά και να βελτιώσει την αποδοτικότητα του τομέα και να μειώσει το εργατικό κόστος. Αυτό βοηθά τις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων να είναι πιο βιώσιμες».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις