Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

O Sam Bankman-Fried δίνει τη δική του εκδοχή για την κατάρρευση της FTX

Ο ιδρυτής του υπό κατάρρευση χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων, δήλωσε πως η αίτηση για πτώχευση ήταν «μεγάλο λάθος».

Μετανιωμένος για την απόφασή του να κηρύξει πτώχευση φαίνεται να είναι ο ιδρυτής υπό κατάρρευση χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων, FTX, Sam Bankman-Fried. Πιο συγκεκριμένα, ο Bankman-Fried, ο οποίος το τελευταίο διάστημα μονοπωλεί το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ, ως ο άνθρωπος που κατάφερε να χάσει το 94% της περιουσίας του σε μια μέρα, δήλωσε πως «έκανε λάθος» σε μία συνέντευξη που δημοσιεύτηκε από το Vox.

Ωστόσο, μετά τη δημοσίευση των δηλώσεών του, ο Bankman-Fried έσπευσε να γράψει στο Twitter ότι η βάση της συνέντευξης, ήταν μια ανταλλαγή μηνυμάτων στην ίδια πλατφόρμα, η οποία δεν έπρεπε να βγει προς τα έξω.

Στη συνέντευξη, ο Bankman-Fried επέκρινε τους υπεύθυνους της διαδικασίας πτώχευσης του Κεφαλαίου 11 της FTX, δηλώνοντας ότι «προσπαθούσαν να τα καταστρέψουν όλα από ντροπή». Μάλιστα, είπε ότι είχε δύο εβδομάδες για να συγκεντρώσει 8 δισεκατομμύρια δολάρια και να σώσει την εταιρεία.

«Αυτό είναι βασικά το μόνο που έχει σημασία (η συγκέντρωση των χρημάτων) για το υπόλοιπο της ζωής μου», τόνισε.

Τι υποστήριξε για την αίτηση για πτώχευση

«Το μοναδικό μου μεγαλύτερο λάθος ήταν το «Κεφάλαιο 11 [σ.σ. αίτηση για πτώχευση]. Αν δεν το είχα κάνει αυτό, οι αναλήψεις θα άνοιγαν σε ένα μήνα με τους πελάτες να είναι εντελώς καλυμμένοι. Οι ρυθμιστικές αρχές κάνουν τα πάντα χειρότερα, πρόσθεσε. «Δεν προστατεύουν καθόλου τους πελάτες», δήλωσε ο Bankman-Fried.

Μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης από το Vox, ο Bankman-Fried, θέλησε να πάρει πίσω μερικές από τις δηλώσεις του, λέγοντας ότι ορισμένα από αυτά που είχε πει ήταν «άστοχα ή υπερβολικά» και ότι εκφραζόταν για κάτι που δεν προοριζόταν να δημοσιοποιηθεί.

«Είναι πραγματικά δύσκολο να είσαι ρυθμιστής. Έχουν μια πολύ δύσκολη δουλειά: να ρυθμίζουν ολόκληρες βιομηχανίες που αναπτύσσονται πιο γρήγορα από ότι τους επιτρέπει η εντολή τους», έγραψε στο Twitter, ενώ πρόσθεσε ότι η ανταλλαγή μηνυμάτων με τον ρεπόρτερ του Vox «δεν είχε σκοπό να είναι δημόσια».

Έπρεπε η συνέντευξη να δημοσιευτεί;

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Vox, η επικοινωνία του Bankman-Fried με τους ρεπόρτερ του μέσου ήταν για να δημοσιευτεί, εκτός εάν ο ερωτηθείς και ο δημοσιογράφος είχαν συμφωνήσει διαφορετικά.

«Η ρεπόρτερ μας αναγνωρίζεται ξεκάθαρα ως τέτοια στο βιογραφικό της στο Twitter, έχει πάρει συνέντευξη στο παρελθόν από τον κ. Bankman-Fried και σε αυτήν την περίπτωση, για πρόσθετη ευγένεια, τον ειδοποίησε μέσω email ότι σχεδίαζε να γράψει για την ανταλλαγή μηνυμάτων τους. Εκείνος δεν προέβαλε καμία αντίρρηση στην απάντησή του πριν από τη δημοσίευση», τόνισε ο εκπρόσωπος του Vox.

Το ένα εκατομμύριο αγγίζουν τα «θύματα»

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που έχουν μέχρι στιγμής παρουσιαστεί στο δικαστήριο, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι επηρεάζονται από την κατάρρευση της FTX.

Κατά την αίτηση της εταιρείας για υπαγωγή στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα, η FTX έκανε λόγο για περισσότερους από 100.000 πιστωτές με αξιώσεις στην υπόθεση. Ωστόσο, στη νέα επικαιροποιημένη αίτηση, οι δικηγόροι μίλησαν για πάνω από ένα εκατομμύριο πελάτες που είδαν τις καταθέσεις τους να «εξανεμίζονται».

Τα νούμερα αυτά είδαν το φως της δημοσιότητας, καθώς η FTX ζήτησε από εταιρείες του ομίλου να υποβάλουν έναν ενοποιημένο κατάλογο μεγάλων πιστωτών.

Μόνο στην Ιταλία η FTX είχε περίπου 100.000 πελάτες που τώρα έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά.

Τέλος, σύμφωνα με την Wall Street Journal, ο ίδιος ο Bankman-Fried δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια συγκέντρωσης κεφαλαίων προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των πελατών. Για να συμβεί όμως αυτό, θα χρειαστεί να προχωρήσει η διαδικασία πτώχευσης που έχει ξεκινήσει.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις