Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πότε θα απεξαρτηθούμε από τις κινεζικές μπαταρίες EV;

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Goldman Sachs, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα μπορούσαν να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων έως το 2030

Την πλήρη απεξάρτηση από τις κινεζικές μπαταρίες EV έως το 2030 «βλέπει» η Goldman Sachs. Πιο συγκεκριμένα, συμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας υποστηρίζουν ότι μέσα στα επόμενα χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα μπορούσαν να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, μέσω νέων κεφαλαιουχικών δαπανών άνω των 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Την ίδια ώρα, οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας πιστεύουν ότι στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, η ζήτηση για έτοιμες μπαταρίες θα μπορούσε να καλυφθεί και χωρίς την Κίνα, χάρη στις επενδύσεις των νοτιοκορεάτικων ομίλων LG και SK Hynix στις ΗΠΑ.

Η σημασία της αλυσίδας εφοδιασμού

Σύμφωνα με έκθεση της επενδυτικής τράπεζας για να επιτύχουν μια αυτάρκη αλυσίδα εφοδιασμού, οι χώρες που ανταγωνίζονται την Κίνα θα πρέπει να προχωρήσουν σε σημαντικές επενδύσεις. Ειδικότερα, θα πρέπει να δαπανήσουν 78,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μπαταρίες, 60,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξαρτήματα και 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια για εξόρυξη λιθίου, νικελίου και κοβαλτίου, καθώς και 12,1 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διύλιση των υλικών.

Τέλος, όπως υποστηρίζει η Goldman Sachs το μερίδιο αγοράς των κορεατικών κατασκευαστών μπαταριών στις ΗΠΑ θα εκτιναχθεί στο 55% σε περίπου τρία χρόνια, από το 11% το 2021. Ωστόσο, προς το παρόν, η Κίνα είναι κυριάρχος στην παραγωγή μπαταριών, συμπεριλαμβανομένης της εξόρυξης και της διύλισης πρώτων υλών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις