Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Devolo: Χρήσιμα tips για πιο γρήγορο Internet

Οι ειδικοί της εταιρείας σας λένε τι ακριβώς να κάνετε έτσι ώστε τα data στο οικιακό σας δίκτυο να ανεβάσουν ταχύτητα

Από το online streaming και shopping, μέχρι την αναζήτηση συνταγών και τη χρήση οικιακού γραφείου, η σύνδεση στο Internet αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας στο σπίτι, στον ίδιο βαθμό με την κατανάλωση νερού και φαγητού. Το γεγονός αυτό, καθιστά ακόμα πιο ενοχλητική την κακή του απόδοση όταν αυτή οδηγεί σε διακοπή της αγαπημένης μας σειράς, αποσύνδεση από το hybrid συνέδριο ή απαιτείται μία αιωνιότητα για να φορτώσει μία ιστοσελίδα. Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές από τη devolo, ώστε τα data στο οικιακό σας δίκτυο να ανεβάσουν ταχύτητα.

Αδύναμο Internet: ξεκινήστε με ένα restart

Εάν η σύνδεση στο Internet του σπιτιού αντιμετωπίζει προβλήματα θα το καταλάβετε μέσω των βιντεοκλήσεων που απορρίπτονται, των βίντεο που παγώνουν ή των λήψεων στο σκληρό σας δίσκο που επιβραδύνονται. Επειδή όμως μπορεί να υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία πιθανών αιτιών για όλα αυτά, αρχικά σας προτείνουμε να κάνετε κάτι πολύ εύκολο: επανεκκίνηση του router. Η επανεκκίνηση γίνεται απλά: αποσυνδέστε τη συσκευή από την παροχή ρεύματος για 10-20 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια θέστε την πάλι σε λειτουργία. Η κίνηση αυτή μπορεί να αφαιρέσει πιθανά σφάλματα στη μνήμη, τα οποία είναι ικανά να επηρεάσουν την συνολική απόδοση του δικτύου. 

Troubleshooting με τον πάροχο

Όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη σύνδεση στο διαδίκτυο η αιτία δεν είναι απαραίτητο να βρίσκεται μέσα στους δικούς σας τέσσερις τοίχους. Ενδέχεται να υπάρχει κάποια διακοπή λειτουργίας από τον πάροχο σας. Για να το ανακαλύψετε κάντε ένα γρήγορο search για πιθανά προβλήματα στην περιοχή σας, μέσα από μια μηχανή αναζήτησης. Εναλλακτικά, μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον πάροχο σας.

Αν δεν ευθύνεται ο πάροχος για τα προβλήματά σας, υπάρχει ακόμα μια απλή λύση: η αντικατάσταση του καλωδίου. Η «παγωμένη» εικόνα στη βιντεοκλήση ή η απόλυτη απουσία σύνδεσης μπορεί να οφείλονται σε ένα ελλαττωματικό καλώδιο. Ελέγξτε όλα τα καλώδια που είναι συνδεδεμένα με το router και αυτά που είναι συνδεδεμένα με τις συσκευές σας. Αν έχετε επιπλέον καλώδια, δοκιμάστε να τα αντικαταστήσετε με τα υπάρχοντα σαν δοκιμή.

Μετρήστε την ταχύτητα

Αν ακόμα είστε στη φάση που η σύνδεση στο Internet δεν σας έχει εγκαταλείψει εντελώς, δοκιμάστε να κάνετε ένα speed test για να δείτε το επίπεδο που «τρέχει» το Internet. Υπάρχουν διαθέσιμα αρκετά εργαλεία και websites που μπορούν να σας βοηθήσουν και μπορείτε να τα αξιοποιήσετε χωρίς κάποια χρέωση. Το εργαλείο που προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε είναι το Speedtest.net της Ookla, καθώς έχει εύκολο interface και είναι έμπιστο για την μέτρηση των ταχυτήτων upload και download.

Για να γνωρίζετε πώς να αξιολογήσετε σωστά τις μετρήσεις στην ταχύτητα του Internet ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Κάντε πολλαπλές μετρήσεις σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.
  • Εάν είναι δυνατόν, πραγματοποιήστε τις μετρήσεις χρησιμοποιώντας συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο router μέσω καλωδίου Ethernet.
  • Εάν είναι δυνατόν, απενεργοποιήστε όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο την ώρα που κάνετε τη μέτρηση.

Εάν οι μετρήσεις με τα παραπάνω βήματα δείξουν ότι το πραγματικό bandwidth που λαμβάνετε είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που καλύπτει το συμβόλαιό σας, θα πρέπει να προσπαθήσετε να επικοινωνήσετε με την τεχνική εξυπηρέτηση πελατών του παρόχου σας για να λυθεί το πρόβλημα.

Οικιακές συσκευές με υψηλή χρήση δεδομένων

Κάτι ακόμα που αξίζει να δείτε, είναι η λίστα των συσκευών που είναι συνδεδεμένες στο router σας. Μπορεί να παρατηρήσετε μια συσκευή που απαιτεί περισσότερο όγκο δεδομένων η οποία δεν θα έπρεπε καν να είναι μόνιμα συνδεδεμένη. Ίσως να υπάρχουν και «απρόσκλητοι επισκέπτες» που έχουν συνδεθεί στο δίκτυό σας και εξαντλούν το bandwidth, αλλά ευτυχώς αυτή η περίπτωση είναι μάλλον απίθανη.

Βελτιώστε τη σύνδεση με καλώδιο

Οι θύρες Ethernet απευθείας από τον τοίχο είναι κάτι σπάνιο στα περισσότερα ελληνικά σπίτια. Τα εκτεθειμένα καλώδια στο χώρο είναι μια φθηνή εναλλακτική λύση, αλλά μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για όσους κινούνται μέσα στο σπίτι. Μια εξαιρετική λύση για αυτά τα προβλήματα βρίσκεται στους προσαρμογείς Powerline, όπως η σειρά προϊόντων Magic της devolo. Αυτοί οι προσαρμογείς χρησιμοποιούν την υπάρχουσα γραμμή ρεύματος ως «αυτοκινητόδρομο δεδομένων» και έτσι μετατρέπουν οποιαδήποτε πρίζα σε πρίζα LAN ή σημείο πρόσβασης WiFi. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τροποποιήσεις στο χώρο σας ή ειδικές τεχνικές γνώσεις. Ένας προσαρμογέας είναι συνδεδεμένος στο router και μετά μπορούν να εγκατασταθούν πρόσθετοι προσαρμογείς σε οποιαδήποτε πρίζα. Δημιουργούν αυτόματα μια σύνδεση μεταξύ τους και σας προσφέρουν το Internet που σας έλειπε σε οποιοδήποτε χώρο το χρειάζεστε.

Βελτιώστε τη σύνδεση WiFi

Όσον αφορά στην ασύρματη σύνδεση, μία βασική προϋπόθεση αποτελεί η θέση στην οποία βρίσκεται το router. Είναι σημαντικό να βρίσκεται σε κάποιο κεντρικό σημείο στο σπίτι, ώστε να μπορεί να τροφοδοτεί όλες τις συσκευές που απαιτούν σύνδεση WiFi, με την ίδια ποιότητα σύνδεσης. Ακόμη, είναι σημαντικό να είναι τοποθετημένο σε κάποιο ανοικτό σημείο και όχι μέσα σε κάποιο ντουλάπι ή πίσω από κάποιο έπιπλο, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να εμποδίσει την σύνδεση με το WiFi. Ο φούρνος μικροκυμάτων και παρόμοιες συσκευές, προκαλούν παρεμβολές και γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η τοποθέτηση του router κοντά τους. Ένα εμπόδιο του WiFi που δεν είναι και τόσο γνωστό, είναι το νερό. Έτσι, καλό είναι να αποφύγετε να τοποθετήσετε το router κοντά σε ένα ενυδρείο ή ένα βάζο με λουλούδια. 

Ωστόσο ορισμένα εμπόδια που δυσκολεύουν τη σύνδεση στο WiFi δεν μπορούν να αφαιρεθούν πλήρως από το χώρο. Οι τοίχοι, οι οροφές, τα γειτονικά δίκτυα WiFi, οι ποικίλες συσκευές που βρίσκονται συνδεδεμένες καθώς και πολλοί άλλοι παράγοντες, επηρεάζουν τη σύνδεση του WiFi και φέρνουν ακόμη και τα πιο εξελιγμένα router στα όριά τους. Η μόνη μακροπρόθεσμη λύση για αυτές τις δυσκολίες είναι η «επέκταση» του σήματος WiFi. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν δύο επιλογές. Η πρώτη έχει ήδη αναφερθεί και είναι οι προσαρμογείς powerline, οι οποίοι λειτουργούν ως πρόσθετα σημεία πρόσβασης στο WiFi. Η δεύτερη εναλλακτική είναι η χρήση repeaters, οι οποίοι ενισχύουν το υπάρχον σήμα WiFi από το router.

Η λύση η οποία θα επιλέξετε μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Τα repeater είναι ιδανικά για μικρούς και μεσαίους χώρους σε ένα επίπεδο και φέρνουν το σήμα του WiFi στα σημεία τα οποία δυσκολεύεται να φτάσει από την θέση στην οποία βρίσκεται το router. Για μεγάλα διαμερίσματα ή σπίτια με διαφορετικά επίπεδα, καταλληλότερη επιλογή αποτελούν οι προσαρμογείς powerline. Η απόδοση αυτών δεν επηρεάζεται από τις οροφές ή τους τοίχους, καθώς χρησιμοποιούν την ηλεκτρική καλωδίωση του σπιτιού για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Επιπλέον, προσφέρουν ευελιξία για την πρόσβαση στο Internet, είτε μέσω καλωδίου Ethernet είτε μέσω WiFi.

Ανεξάρτητα από το ποια λύση θα επιλέξετε και οι δύο εναλλακτικές βοηθούν την επέκταση του σήματος από το router και προσφέρουν καλύτερη απόδοση στο οικιακό σας δίκτυο.

Περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορείτε να έχετε ένα τέλειο οικιακό δίκτυο, επισκεφθείτε το www.devolo.gr, www.devolo.com.cy.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις