Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

«Γκρεμίστηκε» το ευρωπαϊκό tech οικοσύστημα το 2022 – Ξεπερνούν τα 400 δισ. δολάρια οι απώλειες

Η συνολική χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων των ευρωπαϊκών Startups αναμένεται να μειωθεί κατά 18% φέτος

Τεράστιες απώλειες κατέγραψε ο τεχνολογικός κλάδος της ΕΕ, χάνοντας πάνω από 400 δισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία το 2022, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση «State of European Tech» της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων, Atomico.

Την ίδια ώρα, η συνδυασμένη χρηματιστηριακή αξία δημόσιων και ιδιωτικών εταιρειών τεχνολογίας στην Ευρώπη μειώθηκε στα 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, από 3,1 τρισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη του 2021. Η πτώση αυτή οφείλεται μεταξύ άλλων στα υψηλά επιτόκια, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την έλλειψη ικανού εργατικού δυναμικού.

«Το ευρωπαϊκό τεχνολογικό οικοσύστημα αντιμετωπίζει το πιο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον από την παγκόσμια οικονομική κρίση», ανέφερε στο Reuters ο Τομ Βαϊνμάιερ, συνεργάτης της Atomico.

Δεν είναι λίγες οι εταιρείες στην Ευρώπη που έχουν δει απότομες πτώσεις στις αγοραίες αξίες τους. Για παράδειγμα, η Klarna, ο σουηδικός όμιλος buy now, pay later, μείωσε την αποτίμησή του κατά 85% από 45,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από την άλλη, σύμφωνα με την έκθεση της Atomico, η συνολική χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων των ευρωπαϊκών Startups αναμένεται να μειωθεί στα 85 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, δηλαδή χαμηλότερα κατά 18% από ό, τι το 2021.

«Αυτή είναι μια νέα πραγματικότητα. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν αλλάξει και μαζί με αυτό, οι προσδοκίες όλων των εργαζομένων στην ευρωπαϊκή βιομηχανία τεχνολογίας πρέπει να αναπροσαρμοστούν» κατέληξε ο Τ. Βαϊνμάιερ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις