Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το Women Esteam Fest για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Για το Women Esteam Fest Thessaloniki με επίκεντρο την επιχειρηματικότητα συνεργάστηκαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας και ο Εκτελεστικός Οργανισμός για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις SMEs (EISMEA) και η Deloitte

Σε έναν κόσμο που αλλάζει και εξελίσσεται η συμπερίληψη των γυναικών στις επιχειρήσεις αλλά και σε τομείς του STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά) βρίσκει πλέον πρόσφορο έδαφος.

Το πρώτο Women Esteam Fest στην Ελλάδα, διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη με στόχο τη δημιουργία κοινοτήτων και δικτύων για την ανάπτυξη των ψηφιακών και επιχειρηματικών δεξιοτήτων των γυναικών και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους, ώστε να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στους τομείς του STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά).

Για το Women Esteam Fest Thessaloniki με επίκεντρο την επιχειρηματικότητα συνεργάστηκαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας και ο Εκτελεστικός Οργανισμός για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις SMEs (EISMEA) και η Deloitte.

«Διαπιστώσαμε ότι οι γυναίκες συναντούν ακόμη εμπόδια όταν θέλουν να ασχοληθούν με τους τομείς της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών. Προσθέσαμε τις Τέχνες (Arts) και την Επιχειρηματικότητα (Εntrepreneurship) και έτσι προέκυψε το ESTEAM, τόνισε η Ντάνα Πούγια Μόρελ εκπαιδεύτρια και εμπειρογνώμονας πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Ακόμη και όταν αποφοιτούν από πανεπιστήμια και σπουδάζουν σε κάποιον από αυτούς τους τομείς δεν απασχολούνται σε αυτά τα πεδία», διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Θέλουμε με τα Women Esteam Fests να γίνουν ορατές οι γυναίκες στους συγκεκριμένους τομείς να ενδυναμωθούν και έχουμε σχεδιάσει εργαστήρια, στα οποία προσφέρουμε γνώσεις, που δεν αποκτούνται στα πανεπιστήμια με στόχο την ενίσχυση της ψηφιακής και επιχειρηματικής τους επάρκειας».

Κάλεσε επίσης τις συμμετέχουσες στα εργαστήρια να διαδώσουν όσα μάθουν, ώστε να δημιουργηθεί μία online κοινότητα με την οποία η μάθηση θα έχει συνέχεια, να συνεχίσουν να επιδεικνύουν περιέργεια και να παραμείνουν συνδεδεμένες με άλλες γυναίκες.

Μελέτες δείχνουν ότι παρ’ όλο που τα κορίτσια ενδιαφέρονται εξίσου για σταδιοδρομία σε επιστημονικούς τομείς σε σχέση με τα αγόρια σε νεαρή ηλικία, τείνουν να αποκλίνουν από τους τομείς STEM, καθώς μεγαλώνουν υπογράμμισε η κ. Πούγια Μόρελ σημειώνοντας ότι για τον λόγο αυτό έχουν σχεδιαστεί ESTEAM Fests και για κορίτσια 12-15 ετών.

Η Ελλάδα δεύτερη μετά τη Γερμανία μεταξύ επτά χωρών της Ε.Ε. σε απόφοιτους στους τομείς STEM

Η Θεσσαλονίκη είναι πόλη που εξελίσσεται με μεγάλη ταχύτητα σε σημαντικό κόμβο για τις δεξιότητες STEM, ανέφερε ο Βασίλειος Καφάτος, επικεφαλής της Clients & Industries της Deloitte και του Alexandrer Competence Center της Deloitte.

Επισημαίνοντας ότι η Deloitte ίδρυσε στην πόλη το Alexandrer Competence Center, το πρότυπο κέντρο ανάπτυξης καινοτομίας και δεξιοτήτων στις νέες τεχνολογίες, με στόχο τη μείωση της απασχόλησης, αναφέρθηκε επίσης στο STEM Observatory, εργαλείο που έχει αναπτύξει η Deloitte για να επισημάνει τις προκλήσεις που σχετίζονται με την εκπαιδευτική πορεία και την επαγγελματική καριέρα στους τομείς STEM και τον εντοπισμό λύσεων για τη στήριξη δράσεων τις επιλογές της νέας γενιάς προς τους τομείς STEM.

Μόνο το 26% των απόφοιτων στην Ε.Ε. έχουν πτυχίο ή επαγγελματικά προσόντα σε τομέα STEM και ο αριθμός αυτός παραμένει σταθερός εδώ και πολλά χρόνια, σημείωσε ο κ. Καφάτος παρουσιάζοντας ευρήματα της πιο πρόσφατης έρευνας που διενεργήθηκε φέτος σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Μάλτα, Ισπανία και Γαλλία και παρουσιάστηκε πριν από μερικές εβδομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την περασμένη εβδομάδα στη Σύνοδο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στην Αθήνα.

Η Τεχνολογία της Πληροφορικής (ICT) είναι ο λιγότερο δημοφιλής μεταξύ των τομέων της εκπαίδευσης STEM και υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των φύλων. Πάνω από το 50% των απόφοιτων στην Ευρώπη είναι γυναίκες, όμως με βάση την έρευνα στις επτά χώρες το ποσοστό των γυναικών που επιλέγουν τομέα STEM κυμαίνεται από 9% (Μάλτα) έως 19% (Γερμανία).

Θετικό στοιχείο, σύμφωνα με τον κ. Καφάτο είναι ότι ο αριθμός των γυναικών με πτυχίο Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ICT) στην Ε.Ε. αυξήθηκε κατά 37% την περίοδο 2010-2020 και ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη μετά τη Γερμανία σε απόφοιτους στους τομείς STEM με ποσοστό 27,% και ότι το 18,8% όσων αποφοιτούν από τομέα STEM είναι γυναίκες.

Για τη δική της εμπειρία στον επιχειρηματικό τομέα μίλησε η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος, Λίνα Τσαλταμπάση, τονίζοντας ότι οι γυναίκες στην Ελλάδα δεν χρειάζονται εκπαίδευση, δεν χρειάζονται μόρφωση, καθώς έχουν καλή εκπαίδευση και μόρφωση, αλλά χρειάζονται έναν τρόπο να καταρρίψουν τα στερεότυπα και τα εμπόδια.

Η Ελλάδα βρίσκεται για 10η χρονιά τελευταία στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών με βάση τον Δείκτη Ισότητας Φύλων και όσον αφορά τον Παγκόσμιο Δείκτη Ισότητας Φύλων από τη θέση 84η βρίσκεται πλέον στην 100η.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Ενεργειακή Κοινότητα Γυναικών WEnCoop, ιδέα του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (Σ.Ε.Γ.Ε.) που κατέκτησε τον τίτλο του Ευρωπαίου Νικητή στα «Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2022 – EEPA 2022», στην κατηγορία «Υποστήριξη της Βιώσιμης Μετάβασης» αν και στην αρχή βρέθηκε αντιμέτωπη με δυσπιστία.

«Δεν υπάρχει άλλος που μπορεί να σας σταματήσει παρά ο εαυτός σας. Είστε εκείνες που πρέπει να κάνετε τις σωστές επιλογές και να επενδύσετε σωστά τον χρόνο σας. Είναι ο χρόνος σας και έχει αξία. Είναι το μέλλον σας και πρέπει να επενδύσετε σε αυτό» είπε προσθέτοντας ότι υπάρχουν γυναίκες που απευθύνονται στο Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος για στήριξη και έχουν συμμετάσχει σε 20 «επιχειρηματικός επιταχυντές» (business accelerators) αλλά ακόμη δεν έχουν τις σωστές πληροφορίες.

Μόνον το 3% των startups στην Ε.Ε. έχει δημιουργηθεί από γυναίκες

Η Μυλαίδη Στούµπου περιφερειακή διευθύντρια της Microsoft και μέντορας στο Women Leadership Programme του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας, μια γυναίκα στον τομέα της τεχνολογίας που σπούδασε στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής της Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών πολλά χρόνια πριν τόνισε πως ήταν τότε μειονότητα και ακόμη όμως είναι μέρος μειονότητας.

Το 87% των επιχειρηματικών κεφαλαίων διοχετεύονται σε startups που έχουν ιδρύσει άνδρες και μόνο το 1/% των κεφαλαίων σε startups που έχουν ιδρύσει γυναίκες με βάση την έκθεση «State of European Tech» επισήμανε η κ. Στούμπου.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το 16% των startups έχει τουλάχιστον μία γυναίκα συνιδρύτρια και μόνο το 3% έχει δημιουργηθεί μόνον από γυναίκες.
Συνολικά 6,28 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν επενδυθεί σε startups. Οι startups με τουλάχιστον μία γυναίκα συνιδρύτρια έλαβαν 369 εκατομμύρια ευρώ, ή 6%.

Για να γίνουν οι γυναίκες επιχειρηματίες χρειάζονται πρόσβαση στη γνώση, στις δεξιότητες, ικανότητες, στη δικτύωση και έμπνευση από πρότυπα και όλα αυτά μπορούν να τα έχουν στα Women Esteam Fests, είπε η κ. Στούμπου τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο σε δύσκολες περιόδους να επαναφεύρουν τους εαυτούς τους.

Οι συμμετέχουσες στα εργαστήρια του Women Esteam Fest Thessaloniki που πραγματοποιούνται στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις ψηφιακές και επιχειρηματικές τους ικανότητες, αλλά και τις δεξιότητες συνεργασίας, δημιουργικότητας, επίλυσης προβλημάτων και δημόσιας ομιλίας.

Το επόμενο Women Esteam Fest στην Ελλάδα διοργανώνεται στις 14 Δεκεμβρίου στην Πάτρα με επίκεντρο την ανάπτυξη ψηφιακών και επιχειρηματικών δεξιοτήτων.

Συνολικά 11 ESTEAM Fests θα διοργανωθούν για τρία χρόνια σε 19 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ενδυναμώσουν τις γυναίκες, να τις εμπνεύσουν και να τους επιτρέψουν να συνδεθούν με γυναίκες με τα ίδια ενδιαφέροντα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις