Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τελικός Μουντιάλ 2022: Η τεχνητή νοημοσύνη έβγαλε τη νικήτρια!

Τα συστήματα των εταιρειών Seedtag και FiveThirty's SPI προβλέπουν το ποια ομάδα θα κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου

Η αντίστροφη μέτρηση για τον μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου έχει ξεκινήσει, με δισεκατομμύρια οπαδούς ανά τον πλανήτη να περιμένουν με αγωνία να δουν το ποια ομάδα θα στεφθεί Πρωταθλήτρια Κόσμου. Αύριο (18/12) η Αργεντινή και η Γαλλία θα διεκδικήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο. Μπορεί οι στοιχηματικές να μην δίνουν μέχρι στιγμής καμία από τις δύο ομάδες ως φαβορί, ωστόσο πάμε να δούμε τι λέει η τεχνητή νοημοσύνη για το αποτέλεσμα.

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Seedtag, μιας διαφημιστικής εταιρείας με έδρα την Ισπανία, προβλέπει ότι η Γαλλία θα είναι η μεγάλη νικήτρια της διοργάνωσης.

Με τη βοήθεια του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης με τη χαρακτηριστική ονομασία «LIZ» η εταιρεία ανέλυσε τα δεδομένα από τους αγώνες λαμβάνοντας υπόψη τα σχετικά άρθρα που έχουν δημοσιευτεί για κάθε μία από τις φιναλίστ και το ενδιαφέρον που αυτά έχουν προσελκύσει. Η εταιρεία έλαβε επίσης υπόψη το πως αξιολογούνται οι πολυτιμότεροι παίκτες της κάθε ομάδας, αλλά και την ισορροπία ανάμεσα στην άμυνα και την επίθεση. Έτσι λοιπόν έδωσε 37% πιθανότητες νίκης στην Γαλλία και 31% στην Αργεντινή.

Από την άλλη, οι υπερυπολογιστές του FiveThirty’s SPI βγάζουν νικήτρια την Αργεντινή με 47% πιθανότητες.

Πέφτει πάντα μέσα η τεχνητή νοημοσύνη;

Δεν ήταν λίγες οι εταιρείες που διαθέτουν συστήματα νοημοσύνης, οι οποίες πριν την έναρξη της διοργάνωσης προσπάθησαν να προβλέψουν τον μεγάλο νικητή, ωστόσο πολλές από αυτές έπεσαν έξω. Για παράδειγμα, μια από τις κορυφαίες sport data εταιρείες, η OPTA, προέβλεψε ότι η Βραζιλία θα ήταν αυτή που θα σήκωνε το τρόπαιο, δίνοντας της 16% πιθανότητες. Η Βραζιλία όμως εν τέλει αποκλείστηκε στη φάση των 8 από την Κροατία.

Ο αλγόριθμος του Ινστιτούτου «Άλαν Τούρινγκ» του Λονδίνου, έδινε επίσης ως φαβορί τη Βραζιλία, τοποθετώντας την Αργεντινή στην τρίτη θέση, πίσω από το Βέλγιο. Μόνο η BCA Reserch είχε την Αργεντινή ως φαβορί, ωστόσο προέβλεπε ότι φιναλίστ του τελικού θα ήταν η Αργεντινή και η Πορτογαλία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης πέφτουν έξω, καθώς και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, το οποίο κέρδισε η Γαλλία, πολλές εταιρείες είχαν ως φαβορί την Ισπανία, τη Βραζιλία και τη Γερμανία. Όπως γνωρίζουμε τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης βασίζονται σε μεγάλο βαθμό για την διεξαγωγή συμπερασμάτων σε δεδομένα από τα αρχικά παιχνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά και σε δεδομένα από προηγούμενες διοργανώσεις. Ως εκ τούτου υπάρχουν σημαντικά περιθώρια λάθους. Ωστόσο, λίγες μόνο ώρες απέμειναν για να μάθουμε το ποια ομάδα θα σηκώσει το πολυτιμότερο τρόπαιο του ποδοσφαίρου.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις