Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κορωνοϊός: Η αστραπιαία εξάπλωση της μετάλλαξης Kraken – Το εντυπωσιακό Time Lapse

Η υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ και έκτοτε έχει καταγραφεί σε 29 χώρες

Με ταχύτατους ρυθμούς μεταδίδεται σε όλο τον πλανήτη η νέα υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 (γνωστή ανεπίσημα ως «Kraken», όπως το μυθικό θαλάσσιο τέρας της Νορβηγίας), η οποία ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και έχει πλέον καταγραφεί σε 29 χώρες. Βασικό χαρακτηριστικό της νέας υποπαραλλαγής είναι ακριβώς το γεγονός ότι είναι πιο μεταδοτική από τα υπόλοιπα στελέχη που κυκλοφορούν μέχρι στιγμής.

Η υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στις 22 Οκτωβρίου του 2022 στη Νέα Υόρκη και έκτοτε εξαπλώθηκε γρήγορα και στον υπόλοιπο πλανήτη. Σήμερα είναι πολύ πιθανό να έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες χώρες από αυτές που δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. Μάλιστα, πρόσφατα βγήκε στη δημοσιότητα και ένα Time Lapse που αποτυπώνει με εντυπωσιακό τρόπο την αστραπιαία εξάπλωσή του νέου στελέχους.

«Πρόκειται για την πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή που έχει ανιχνευθεί ως σήμερα» δήλωσε την Τετάρτη(4/12) η Μαρία Βαν Κερκόβε, τεχνική επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Covid-19, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

«Όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός τόσο περισσότερες ευκαιρίες θα έχει να αλλάξει και να εξελιχθεί σε νέα στελέχη. Περιμένουμε νέα κύματα λοιμώξεων σε όλο τον κόσμο αλλά αυτό δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε νέα κύματα θανάτου επειδή τα αντίμετρά μας συνεχίζουν να δουλεύουν», πρόσθεσε.

Πόσο ανθεκτική είναι η νέα υποπαραλλαγή απέναντι στα εμβόλια

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς κάθε φορά που εμφανίζεται ένα νέο στέλεχος του SARS-CoV-2 είναι το κατά πόσο τα εμβόλια και τις θεραπείες διατηρούν την αποτελεσματικότητά τους.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μελέτες για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού έναντι του XBB.1.5. Ωστόσο, τα διαθέσιμα στοιχεία για άλλα, συγγενικά στελέχη της οικογένειας XBB υποδεικνύουν ότι τα εμβόλια ίσως είναι λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στη νέα υποπαραλλαγή, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι δεν προσφέρουν επαρκή προστασία απέναντι στη σοβαρή νόσο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις