Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

ΟΠΑΠ Forward: Επιβραβεύει τη νέα γενιά του ελληνικού επιχειρείν

Σε μια λαμπερή εκδήλωση, ο ΟΠΑΠ Forward, σε συνεργασία πάντα με την Endeavor Greece, έδωσε δυναμικά ψήφο εμπιστοσύνης σε 10 νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιβράβευσε τις ήδη συμμετέχουσες στο πρόγραμμα, πάντοτε με γνώμονα την εξωστρέφεια και την ανάγκη παροχής ευκαιριών για τους νέους που επιζητούν ένα καλύτερο μέλλον

Εδώ και περίπου δύο χρόνια, το ελληνικό επιχειρείν έχει δεχθεί βαρύτατα πλήγματα, αρχής γενομένης από την πανδημία του κορωνοϊού, στη διάρκεια της οποίας πολλές επιχειρήσεις έβαλαν υποχρεωτικά λουκέτο, ενώ όσες άντεξαν στην πρωτοφανή κρίση είτε υπέστησαν σοβαρές οικονομικές ζημίες είτε αναγκάστηκαν να απολύσουν ένα μεγάλο μέρος από το προσωπικό τους. Ωστόσο, υπήρξαν και ορισμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες όχι μόνο δεν είδαν την απόδοσή τους να πέφτει, αλλά ανέκαμψαν σε μεγάλο βαθμό, αποδεικνύοντας πως η εξωστρέφεια που οφείλει να επιδεικνύει μια επιχείρηση δεν πρέπει να «λυγίζει» σε δύσκολους καιρούς.

Μία εταιρεία, η οποία στέκεται διαχρονικά στο πλευρό δυναμικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και δεσμεύεται να δημιουργεί αξία για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, είναι ο ΟΠΑΠ, η κορυφαία εταιρεία τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα και μία από τις πλέον καταξιωμένες στον τομέα της σε παγκόσμιο επίπεδο. Για έβδομη συνεχή χρονιά, ο ΟΠΑΠ συνεχίζει το πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας ΟΠΑΠ Forward, το οποίο ξεκίνησε το 2016 και, σε συνεργασία με την Endeavor Greece, στόχο έχει την ενδυνάμωση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, δύο κλάδων που το τελευταίο διάστημα δοκιμάζονται από τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις. Το 2022, έχοντας αφήσει πίσω το διάστημα του εγκλεισμού και της αναστολής των εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση την 1η Δεκεμβρίου, στην οποία δυναμικό «παρών» έδωσαν σημαντικοί εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, διοικητικών αρχών και φορέων και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και όπου ανακοινώθηκαν οι νέες εταιρείες του προγράμματος ΟΠΑΠ Forward, ενώ ταυτόχρονα βραβεύθηκαν οι εταιρείες που έχουν ήδη ξεχωρίσει για τις επιδόσεις τους σε τομείς όπως η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η αύξηση του κύκλου εργασιών τους.

Επιβραβεύοντας την εξωστρέφεια

Όλες οι νέες επιχειρήσεις που προστέθηκαν στο πρόγραμμα αποτελούνται από ένα δίκτυο επιτυχημένων επιχειρηματιών και υψηλόβαθμων στελεχών της αγοράς, επιδιώκουν την εξωστρέφεια και την αριστεία, ενημερώνονται διαρκώς για τα τεκταινόμενα στον επιχειρηματικό κόσμο μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων και αποσκοπούν στο να παγιώσουν τη θέση τους τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.

Πρόκειται για δέκα ταχύτατα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες ναι μεν έχουν διαφορετικό προφίλ, αλλά κοινό στόχο τη διαρκή εξέλιξη και επιβράβευση. Όπως και όλες οι επιχειρήσεις του προγράμματος, έτσι και οι 10 νέες θα έχουν πρόσβαση σε σημαντικά δεδομένα και πληροφορίες, καθώς και σε ένα σημαντικό επιχειρηματικό δίκτυο, που θα τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα και δυσκολίες και να ανελιχθούν και ταυτόχρονα να εξελιχθούν σε μεγάλες και ισχυρές επιχειρήσεις που έχουν ως γνώμονα την καινοτομία, είναι παραγωγικές, εξάγουν, αριστεύουν στον κλάδο τους και, όπως είναι αναμενόμενο, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας για νέους με πάθος και πίστη σε αυτό που κάνουν.

     

Η νέα σύνθεση περιλαμβάνει τη Dirty Laundry, εταιρεία με casual ένδυση για άνδρες και γυναίκες, την Provil, μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες προμήθειας της βιομηχανίας τροφίμων και εστίασης με μείγματα μπαχαρικών, σαλτσών και καρυκευμάτων, τη Simply Burgers, μια από τις πρώτες ελληνικές αλυσίδες burger στην Ελλάδα, τη Fitness Meals, η οποία φροντίζει για την υγιεινή διατροφή των αθλητών, το ηλεκτρονικό φαρμακείο Pharm 24, το εστιατόριο Mailo’s: The Pasta Project, το «Βιολογικό Χωριό», εγγύηση στα βιολογικά προϊόντα, την ARI Greek Antipasti, πιστή στα προϊόντα της ελληνικής γης, τα Mastiha shop και την επιχείρηση Vezyroglou Farm, η οποία ειδικεύεται στις συσκευασμένες σαλάτες και στα λαχανικά.

         

Χιλιάδες πλεονεκτήματα μέσω της συμμετοχής στο πρόγραμμα ΟΠΑΠ Fοrward

Όσον αφορά τους στρατηγικούς στόχους της κάθε επιχείρησης, αυτοί ποικίλλουν, αλλά εκείνος που παραμένει κοινός σε όλες είναι η θέληση για καινοτομία και ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος της Provil, Χρήστος Βογιάννου, δηλώνει πως στόχος της εταιρείας είναι ο διπλασιασμός του μεγέθους της, τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και σε αριθμό εργαζομένων. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αποτελεί προτεραιότητα της Vezyroglou Farm. Ο Διευθύνων Σύμβουλός της, Αντώνης Βεζύρογλου, τονίζει χαρακτηριστικά πως στη διάρκεια του προγράμματος ΟΠΑΠ Fοrward η επιχείρηση θα αυξήσει την επιχειρηματική της δυναμικότητα και θα αναπτύξει νέα προϊόντα, με στόχο να πολλαπλασιάσει τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας. Οι συνιδρυτές της Fitness Meals, Γιάννης Γραφανάκης και Νίκος Μαργέλος, έχουν ως βασικό στόχο να λάβουν την απαραίτητη υποστήριξη από το εν λόγω πρόγραμμα, ώστε να δημιουργήσουν ένα αυξημένο δίκτυο διανομής που θα «ταξιδέψει» σε ολόκληρη την Ελλάδα.

   

Στην ανάπτυξη νέων προϊόντων αποσκοπεί και η Dirty Laundry και, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Nίκος Γαβριλάκης, η επέκταση των δραστηριοτήτων τους, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αποτελεί το επόμενο φιλόδοξο βήμα. Ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόγραμμα ΟΠΑΠ Forward δίνουν και οι συνιδρυτές της Pharm24, Κωνσταντίνος Νικόλαρος και Κωνσταντίνος Βαβλιάκης, οι οποίοι πιστεύουν ότι η δυναμική του προγράμματος θα «εκτινάξει» τις πωλήσεις του φαρμακείου, κάνοντάς το το μεγαλύτερο διαδικτυακό φαρμακείο στην Ελλάδα, βοηθώντας, παράλληλα, τους συνιδρυτές του να επεκταθούν, με το άνοιγμα φυσικών καταστημάτων, και εκτός Λακωνίας. Στον ΟΠΑΠ Forward επενδύει δυναμικά και η Mailo’s: The Pasta Project, με τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Νίκο Μουτσουρούφη, να δηλώνει πως στόχος δεν είναι απλά η επέκταση του δικτύου εκτός Αττικής, αλλά η ανάπτυξη καταστημάτων σε μεγάλες αγορές του κόσμου, όπως η Αγγλία, η Γερμανία και η Αμερική.

Στην αύξηση των θέσεων εργασίας χάρη στον ΟΠΑΠ Forward στοχεύει και το «Βιολογικό Χωριό». Πιο συγκεκριμένα, ο ιδρυτής και πρόεδρός του, Δημήτρης Κρομμύδας, επισημαίνει πως η συμμετοχή του «Βιολογικού Χωριού» στο πρόγραμμα γίνεται για να αποκτήσει η εταιρεία μία νέα δυναμική και να αποκτήσει νέα καταστήματα εντός και εκτός Ελλάδας και, κατ’ επέκτασιν, να αυξήσει τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας. Όσον αφορά τα Simply Burgers, επιδιώκουν, όπως τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μπράιαν Κάρεϊ, μέσω του ΟΠΑΠ Forward να προσφέρουν ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας για νέους εργαζόμενους, να ανοίξουν νέα και μοντέρνα καταστήματα και να αγγίξουν ρεκόρ καταναλωτών.

Η καινοτομία αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ARI Foods και, όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αριστοτέλης Ιγνατίδης, ο ΟΠΑΠ Forward θα συντελέσει στην ανάπτυξη και στην περαιτέρω καινοτομία της, μέσα από τις νέες συνεργασίες και την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Την υγεία και τον υγιεινό τρόπο διατροφής προτάσσουν και τα Mastiha Shops. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Mediterra, Γιάννη Μανδάλα, πως μέσα από τη συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα, τα Mastiha Shops θα μπορέσουν να καθιερωθούν ως τα κορυφαία health concept stores.

Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν επίσης ήδη συμμετέχουσες στο πρόγραμμα εταιρείες, οι οποίες έχουν επιδείξει επιτυχημένη πορεία σε διάφορες κατηγορίες. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία «Zakcret» αναδείχθηκε νικήτρια όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης, την ταχεία οικονομική ανάπτυξη και την επιχειρηματική αριστεία, το «Τυροκομείο Κωσταρέλου» στον τομέα της διεθνούς ανάπτυξης, η Milkplan στην ενεργό συμμετοχή και τα Ok! Markets επιβραβεύτηκαν για τη συμβολή και προσφορά τους στο πρόγραμμα ΟΠΑΠ Forward. Τέλος, βραβείο κορυφαίου μέντορα έλαβε ο Group Transformation and Strategic Planning Director της εταιρείας ΤΙΤΑΝ Αντώνης Κύρκος, ο οποίος τιμήθηκε για τις πολύωρες συμβουλές του στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις.

Ρεκόρ δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας

Ο ΟΠΑΠ Forward συνεχίζει το σημαντικό έργο ενδυνάμωσης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, χάρη στο οποίο οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν 2.260 νέες άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ μέσω της δικτύωσής τους με την αγορά, υποστηρίζουν και 20.249 έμμεσες θέσεις. Όσον αφορά τον τζίρο τους, τα νούμερα μιλούν από μόνα τους, καθώς από το 2016 μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις έχουν εκτοξεύσει τον κύκλο εργασιών τους κατά 242 εκατομμύρια ευρώ συνολικά.

Ο ΟΠΑΠ Forward στέκεται δυναμικά στο πλευρό νέων και ταλαντούχων ανθρώπων και αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αναδειχθούν και να επιτύχουν κάτι πολύ σπουδαίο, ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες. Εν συνόλω, το πρόγραμμα λέει «ναι» στο επόμενο βήμα που, με τα πλούσια εφόδια και την κατάλληλη υποστήριξη, μπορεί να οδηγήσει στην επιτυχία.

Ωστόσο, το success story όλων των επιχειρήσεων υπογράφεται από την αμέριστη και πλήρη στήριξη όλων των ανθρώπων του ΟΠΑΠ, οι οποίοι συνειδητά επιλέγουν τη νέα γενιά και επενδύουν δυναμικά σε αυτή. Πρόκειται για ανθρώπους με όραμα και φιλοδοξίες, που εστιάζουν πάντοτε στα κρίσιμα ζητήματα της ανάπτυξης και της απασχόλησης και στηρίζουν το ταλέντο και την αφοσίωσή τους. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ Γιαν Κάρας, ο οποίος στην πρόσφατη εκδήλωση του ΟΠΑΠ Forward υπερτόνισε τη στήριξη του προγράμματος σε επιχειρήσεις και ταλαντούχους ανθρώπους, που επιθυμούν να κάνουν το επόμενο βήμα στο επιχειρείν.

Επισήμανε επίσης τις δυσκολίες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες σε περιόδους έντονων κρίσεων, αλλά και την ανθεκτικότητα και τη θέληση που επέδειξαν, προκειμένου να ξεπεράσουν τα προβλήματα και να εξακολουθήσουν να πιστεύουν σε ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και τις επιχειρήσεις τους. Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως εκείνο που χρειάζεται για να πετύχει κανείς τα σχέδιά του είναι να του δοθεί μια ευκαιρία και αυτό ακριβώς κάνει το ΟΠΑΠ Forward.

Χαρακτηριστικές είναι επίσης και οι δηλώσεις του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ, Οδυσσέα Χριστοφόρου, πως οι νέοι είναι εκείνοι που θα καθορίσουν το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και σε αυτή ακριβώς τη γενιά πρέπει να επενδύσει το επιχειρείν, να ακούσει φρέσκιες και πρωτότυπες ιδέες και να αξιοποιήσει στο έπακρο την τεχνογνωσία που οι νέοι κατέχουν. Άλλωστε, οι νέοι είναι εκείνοι που λανσάρουν στην αγορά νέες ιδέες, αξίες και προτεραιότητες, εστιάζουν στην τεχνολογία και κατέχουν την τεχνογνωσία, επιδιώκουν την καινοτομία, την ευελιξία και επιζητούν ψηφιακά εργαλεία συνεργασίας. Όσον αφορά τη νέα γενιά, τα τελευταία χρόνια επιδεικνύει μια πρωτοφανή και εξαιρετικά σημαντική θέληση για κοινωνική προσφορά, κάτι που ο ΟΠΑΠ αξιοποιεί στο έπακρο εδώ και πολλά χρόνια, βάζοντας ψηλά την εταιρική κοινωνική ευθύνη, την αλληλεγγύη και την ηθική επιχειρηματικότητα. Εξάλλου, αυτός είναι και ο πρωταρχικός στόχος της εταιρείας, ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους ανθρώπους που, εκτός από τη διαρκή θέληση για μάθηση, διακρίνονται και για την περιβαλλοντική τους συνείδηση, κλάδο στον οποίο εδώ και πολλά χρόνια επενδύει ο ΟΠΑΠ.

Ο ιδρυτικός partner της Big Pi Ventures και μέλος του ΔΣ της Endeavor Greece, Μάρκος Βερέμης, σχολίασε με τη σειρά του πως το πρόγραμμα ΟΠΑΠ Forward σχεδιάστηκε με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας και της ανάπτυξης υποσχόμενων μικρομεσαίων εταιρειών, καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής αξίας. Σήμερα, μέσα σε λιγότερο από επτά χρόνια, το ΟΠΑΠ Forward έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα επιχειρηματικής υποστήριξης στην Ελλάδα, ενισχύοντας ουσιαστικά εταιρείες που αναπτύσσονται ραγδαία, ενώ γύρω από το πρόγραμμα έχει δημιουργηθεί μια επιχειρηματική κοινότητα που κάθε χρόνο μεγαλώνει σε νούμερα και ποιότητα, κάτι που είναι φυσικά εκπληκτικό.

Δυναμικό «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο Λαρς Ράσμουσεν, ο δημιουργός ενός από τα πιο γνωστά app στον κόσμο, του Google Maps, ο οποίος, όντας και ο ομιλητής στην εκδήλωση, τόνισε τη σημασία της καινοτομίας, της ανθεκτικότητας και της αντοχής στις προκλήσεις, παράλληλα με την ανάγκη για προσαρμοστικότητα, στοιχεία που είναι απαραίτητα εφόδια για κάθε επιτυχημένο επιχειρηματία που θα φέρει την αλλαγή σε κάθε συνθήκη της αγοράς.

Αναμφίβολα, όλοι οι στρατηγικοί στόχοι των 10 νέων επιχειρήσεων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, δηλαδή η επέκταση των δραστηριοτήτων τους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, η διάθεση νέων προϊόντων, η ενίσχυση των οικονομικών τους μεγεθών και, τέλος, η σημαντική αύξηση των νέων θέσεων εργασίας, αποτελούν έτσι κι αλλιώς τμήμα του DNA του ΟΠΑΠ Forward και θα εκπληρωθούν στο άμεσο μέλλον. Έχει άλλωστε αποδειχθεί πως, ήδη πριν από την οικονομική κρίση και εν συνεχεία την πανδημία, ο ΟΠΑΠ συμβάλλει στην επέκταση και ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις