Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Serial Εντρεπρενούρ: Οι αφίξεις ξένων fund και τα νέα δεδομένα από το «Phaistos Fund» αλλάζουν ριζικά το ελληνικό οικοσύστημα των Startup

Καθημερινά στο StartupperGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των νεοφυών επιχειρήσεων, των χρηματοδοτήσεων, των συμφωνιών στο παρασκήνιο και όχι μόνο.

Κοσμογονικές αλλαγές και ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται μέσα στους πρώτους μήνες του 2022 στο ελληνικό οικοσύστημα τεχνολογίας και καινοτομίας, με την ενεργοποίηση νέων ελληνικών επενδυτικών σχημάτων και την εισροή κονδυλίων από το Ταμείο Ανάπτυξης και από ευρωπαϊκά προγράμματα, παράλληλα με την είσοδο ξένων funds που έχουν…σκανάρει την εγχώρια σκηνή των Startups.  

Αναλυτές, φορείς επιχειρηματικότητας και στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης συμφωνούν ότι θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις αρκετών πολλών δισ. ευρώ ενώ διαφωνούν μόνο ως προς το ύψος των κεφαλαίων και τον τελικό αριθμό των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων που θα ενισχυθούν με κεφάλαια. Ακόμα και με τα πιο συγκρατημένα σενάρια. 

Σε αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να προστεθεί και το  Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών «Ταμείο Φαιστός» (γνωστό και ως «Phaistos Fund») του άρθρου 94 του νόμου 4727/2020, το οποίο θα πραγματοποιήσει επενδύσεις σε νεοφυείς και υφιστάμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών για δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G), με έμφαση στους κλάδους των μεταφορών, της βιομηχανίας, του τουρισμού, της υγείας, της εφοδιαστικής αλυσίδας και του ψηφιακού μετασχηματισμού. 

Στις 21 Ιανουαρίου η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. («ΕΕΣΥΠ») προχώρησε στην σύσταση της εταιρείας με την επωνυμία «Συμμετοχές 5G A.E.» για την διαχείριση του Phaistos Fund. Και η διοίκηση του Αντώνη Τζωρτζακάκη (νυν Διευθ. Συμβούλου και πρώην Γενικού  Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) έχει προχωρήσει μέσα σε λίγους μήνες σε αρχική αξιολόγηση επενδυτικών προτάσεων, στη σύνταξη έκθεσης (100 σελίδων!) για την στόχευση των επενδύσεων και στην διαδικασία συγκέντρωσης κεφαλαίων.

Ο στόχος της διοίκησης είναι το αρχικό κεφάλαιο των 93 εκατ. ευρώ που προέρχεται από την δημοπρασία των αδειών δικτύων 5G στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της ελληνικής αγοράς να αυξηθεί σημαντικά μέσα από συμφωνίες με εταιρείες και ομίλους από τον ιδιωτικό τομέα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κατά την διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης του πρωθυπουργού με την διοίκηση της Deutsche Telekom και στελέχη του Ομίλου ΟΤΕ ο Γερμανικός πολυεθνικός κολοσσός δεσμεύτηκε να συνεισφέρει στο «Phaistos Fund» αρχικά 3 εκατ. ευρώ. Έτσι, έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που ανακοινώνει την συμμετοχή της στο επενδυτικό κεφάλαια του επενδυτικού σχήματος. 

Μάλιστα, οι πληροφορίες λένε πως η Deutsche Telekom ενδιαφέρεται έντονα για την δημιουργία νέων καινοτόμων εταιρειών στη χώρα μας, επιθυμεί να εμπλακεί στο ελληνικό οικοσύστημα και εξέφρασε την πρόθεσή της να προσφέρει στήριξη στις εταιρείες που θα αναπτύξουν τη νέα γενιά ψηφιακών υπηρεσιών και προϊόντων.

Όπως λένε μάλιστα έγκυρες πληροφορίες έχουν εκφράσει ήδη επίσημο ενδιαφέρον για την χρηματοδότηση τους συνολικά 31 επιχειρήσεις και άτυπο μερικές δεκάδες ακόμα. Όλες με εξαιρετικά καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα.

Στη δημιουργία νέου fund με συνολικά κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ προχώρησε το επενδυτικό σχήμα κεφάλαιο VentureFriends, με στόχο την υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με έμφαση στη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική. Είναι το τρίτο επενδυτικό «εγχείρημα» του Απόστολου Αποστολάκη, το οποίο άντλησε την πλειονότητα των κεφαλαίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF), την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) καθώς και πρώην ιδρυτές ελληνικών Startups και «οικογενειακά γραφεία» επενδυτικού χαρτοφυλακίου γνωστών επιχειρηματιών (τα γνωστά κι ως «family offices»).

Σχεδόν 100 ελληνικές Startups (με Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής ιδρυτές) έχουν ιδρυθεί και  δραστηριοποιούνται με επιτυχία στο «επίκεντρο» της ανάπτυξης της τεχνολογικής επιχειρηματικότητας στις ΗΠΑ, την περίφημη Silicon Valley, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που συγκέντρωσε η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας σε συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές. Με βάση αναλύσεις και εκθέσεις φορέων και οργανισμών, η χώρα μας θα είναι σε θέση να ανακοινώσει επίσημα σε λίγους μήνες τους πρώτους «μονόκερους» με ελληνικό DNA. 

Σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν ακόμα 5-10 εταιρείες από το ελληνικό οικοσύστημα, οι οποίες όπως εκτιμούν τα μέλη της ειδικής επιτροπής του Μεγάρου Μαξίμου είναι ήδη σε πορεία προς το…φράγμα (αποτίμησης αξίας) του ενός δισεκατομμυρίου και θα προστεθούν στα success stories της χώρα μας. 

Κι όλα αυτά ύστερα από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης, τις επιπτώσεις της πανδημίας της τελευταίας διετίας και την απαξίωση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις