Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Lease it: Όχι μόνο αυτοκίνητα! Ακίνητα και εξοπλισμός γραφείου

Όταν στα τέλη της δεκαετίας του ’90 έφτασε στη χώρα μας το leasing, αφορούσε σχεδόν αποκλειστικά αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να συνδεθεί με τη μακροχρόνια μίσθωση οχημάτων. Πλέον στις ημέρες μας τα πράγματα έχουν αλλάξει, με τις ελληνικές Startups να πρωταγωνιστούν στην αγορά του leasing ακινήτων αλλά και σύγχρονων τεχνολογικών προϊόντων/εξοπλισμού γραφείου

 

Οι δυνατοί παίκτες του leasing οχημάτων όπως η Spotawheel, η EasyRental, η LeasePlan, η Instacar και οι… βετεράνοι Hertz – Avis – Σφακιανάκης εξακολουθούν να καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος της αγοράς, προσφέροντας μάλιστα πολύ πιο ευνοϊκούς όρους σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες. Στο συγκεκριμένο άρθρο, ωστόσο, θα παρουσιάσουμε τρεις εταιρείες που προσφέρουν τη δυνατότητα leasing ακινήτων (releaz) και ηλεκτρονικών συσκευών (Finloup – METALEASE) για ιδιώτες και επιχειρήσεις, ενώ σε επόμενο τεύχος θα ασχοληθούμε διεξοδικά με τις επιλογές που διαθέτουμε όσον αφορά το leasing οχημάτων.

Finloup: Η Startup που εγκαινίασε το leasing ηλεκτρονικών συσκευών

Στην πολλά υποσχόμενη αγορά του leasing τεχνολογικών προϊόντων, η οποία παρουσιάζει ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης στο εξωτερικό, μπήκε η Finloup, η ελληνική Startup που έκανε τα πρώτα της βήματα το 2020 στη χώρα μας, συστήνοντας στο κοινό το δημοφιλές πλέον μοντέλο του Buy Now Pay Later.

Εκμεταλλευόμενη τη συνεχώς αυξανόμενη εξοικείωση του κοινού με τις συνδρομητικές υπηρεσίες και λαμβάνοντας υπόψη την ανοδική πορεία των τιμών στα προϊόντα τεχνολογίας –γεγονός που δυσχεραίνει την απόκτησή τους, ειδικά ενόψει των έντονων πληθωριστικών πιέσεων– η εταιρεία αποφάσισε να προσφέρει σε ιδιώτες και επιχειρήσεις τη δυνατότητα ενοικίασης προϊόντων της δημοφιλούς κατηγορίας των consumer electronics.

Οι δυνητικοί πελάτες μπορούν να νοικιάσουν smartphones, laptops, tablets, gaming κονσόλες και άλλες συσκευές για όσο χρόνο θέλουν και στη συνέχεια να επιστρέψουν ή να αναβαθμίσουν το προϊόν τους, χωρίς κλειστούς όρους και ρήτρες. Αν, μάλιστα, η ενοικίαση διαρκέσει λίγο λιγότερο από δύο χρόνια, το προϊόν περνά στην κυριότητα του εκάστοτε ενοικιαστή. Πέρα από την ενοικίαση, η leasing υπηρεσία περιλαμβάνει και επισκευή της συσκευής σε περίπτωση ζημιάς, μέσω του προγράμματος f-insurance.

Η διαδικασία είναι απλή και προσομοιάζει με αυτήν που ακολουθείται για την υπηρεσία του Buy Now Pay Later: ο χρήστης επιλέγει το προϊόν που τον ενδιαφέρει, περνά τη διαδικασία αξιολόγησης με σύνδεση στο e-banking του και, αφού ολοκληρώσει την πρώτη πληρωμή του –η οποία περιλαμβάνει το πρώτο μηνιαίο μίσθωμα και μία επιστρέψιμη εγγύηση ίση με 2 μισθώματα–, ξεκινά το leasing του παραλαμβάνοντας τη συσκευή είτε στο σπίτι του είτε σε κάποιο από τα συνεργαζόμενα καταστήματα.

Η υπηρεσία μπορεί να είναι νέα για τα ελληνικά δεδομένα, ωστόσο στο εξωτερικό είναι αρκετά δημοφιλής. Πέρα από τους ίδιους τους κατασκευαστές που προσφέρουν λύσεις αντικατάστασης παλαιότερων μοντέλων με νέα, υπάρχουν και νεοφυείς επιχειρήσεις που ειδικεύονται στο leasing τεχνολογικών προϊόντων. Μία εξ αυτών είναι η γερμανική Grover, η οποία εντάχθηκε πρόσφατα στο κλαμπ των «Μονόκερων», με την αποτίμησή της να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Όσο για τη χώρα μας, η Finloup εκτιμά ότι το leasing προϊόντων τεχνολογίας έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, αφού απαντά στη συσσώρευση χρέους και προσφέρει την ευελιξία που χρειάζεται κανείς για προϊόντα που κατά γενική ομολογία είναι αρκετά ακριβά. Οι μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης εδράζονται και στη στροφή των καταναλωτών σε συνδρομητικά μοντέλα, τόσο για υπηρεσίες όσο και για προϊόντα. Σύμφωνα με έρευνες, η παγκόσμια αγορά των ηλεκτρονικών συνδρομών έφτασε τα 120 δισ. δολάρια το 2022 από τα 72,91 δισ. που ήταν το 2021 και θα εκτιναχθεί στα 904,2 δισ. έως το 2026. Αντίστοιχα, αναλυτές προοικονομούν ότι ειδικά οι υπηρεσίες Product as a Service (PaaS) αναμένεται να αλλάξουν τα δεδομένα του παραδοσιακού αλλά και του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Πέρα από τη fintech υπηρεσία της και έχοντας λάβει άνω του 1 εκατ. ευρώ από θεσμικούς επενδυτές και angel investors, η Finloup έχει επεκταθεί και στην αγορά του leasing αυτοκινήτων σε Ελλάδα και Πολωνία σε συνεργασία με τη Spotawheel – η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των 1.000 ταχύτερα αναπτυσσόμενων εταιρειών της Ευρώπης για το 2022, σύμφωνα με τους Financial Times.

METALEASE: Leasing στην υπηρεσία του χρήστη και των επιχειρήσεων

Ένα διαφορετικό… twist στην αποδεδειγμένα επιτυχημένη όσο και λειτουργική έννοια του leasing έχει εισαγάγει τους τελευταίους μήνες στην εγχώρια αγορά η εταιρεία METALEASE.

Στον πυρήνα του το leasing παραμένει αναλλοίωτο, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο και χρήματα, έστω κι αν αφορά συσκευές κινητής τηλεφωνίας και tablets! Διασφαλίζοντάς σας πως πάντοτε θα έχετε τις πλέον σύγχρονες συσκευές στη διάθεσή σας, δίχως να χρειάζεται να ανησυχείτε για την παραμικρή λεπτομέρεια, καθώς η METALEASE έχει φροντίσει τα πάντα για εσάς χωρίς να απαιτείται να καταβάλλετε μεγάλα ποσά –όπως είθισται– για την αγορά της συσκευής που σας ενδιαφέρει.

Ο τρόπος λειτουργίας της METALEASE διακρίνεται από διαφάνεια, περιλαμβάνοντας απλούς όσο και ξεκάθαρους όρους, δίχως «παγίδες» ή ψιλά γράμματα. Συγκεκριμένα, κάθε πελάτης απολαμβάνει μηνιαία μισθώματα και σύντομα πλάνα μίσθωσης, χωρίς να απαιτείται να αναλάβει μακροχρόνιες οικονομικές δεσμεύσεις, όπως λ.χ. αγορά με πιστωτική κάρτα και δόσεις για 36 μήνες, αποκτώντας μάλιστα μια συσκευή η οποία μπορεί να μην τον εξυπηρετεί καν έπειτα από την πάροδο μερικών μόνο μηνών. Η διαδικασία του leasing που προκρίνει η METALEASE διαρκεί για όσο καιρό επιλέξει ο ίδιος ο χρήστης: Από 3, 6, 12 ή ακόμη και 18 μήνες.

Την ίδια στιγμή, η METALEASE διασφαλίζει εύκολη διαδικασία αναβάθμισης, προκειμένου ο χρήστης να είναι σε θέση να διαθέτει το πλέον πρόσφατο όσο και σύγχρονο μοντέλο που κυκλοφορεί στην αγορά. Υπηρεσία που τον απαλλάσσει από το να μένει προσκολλημένος στην ίδια συσκευή επί μακρόν, τη στιγμή κατά την οποία όχι απλά θα θεωρείται, αλλά και στην ουσία θα είναι, ξεπερασμένη! Τεχνολογικά, αισθητικά, λειτουργικά.

Παράλληλα, η πρόταση της METALEASE προσφέρει αδιαμφισβήτητη ευελιξία σε όρους επιλογής της επιθυμητής συσκευής κινητού τηλεφώνου ή tablet από την πλευρά του χρήστη, αφού δεν απαιτείται να κάνει συμβιβασμούς με επιλογές που δεν τον εκφράζουν ή ακόμη δεν τον εξυπηρετούν.
Επιπροσθέτως, επιλέγοντας την πρόταση του leasing της METALEASE, αυτομάτως απαλλάσσεστε από έναν ακόμη σημαντικό «πονοκέφαλο» που αφορά τη μεταπωλητική αξία της συσκευής την οποία θα είχατε αγοράσει σε διαφορετική περίπτωση. Για να μην αναφέρουμε την αγωνία του πότε θα την… ξεφορτωθείτε, χάνοντας όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα. Σενάριο το οποίο φυσικά με την πληθώρα των νέων συσκευών, αλλά και τη συχνότητα της κυκλοφορίας τους, ανάγεται σε κάποιον μακρινό όσο και ουτοπικό κόσμο! Πόσο μάλλον, εάν υπάρχει σημαντική ζημιά ή φθορά, γεγονός που αυτομάτως επιβαρύνει έτι περαιτέρω την όλη διαδικασία μεταπώλησης.

Καθώς η λογική του leasing έχει σχεδιαστεί έχοντας στο επίκεντρό της την πειστική εξυπηρέτηση των αναγκών του πελάτη-χρήστη, η METALEASE έχει δώσει ξεχωριστή βαρύτητα στο επίπεδο του σχεδιασμού customer care υπηρεσιών. Σε αυτό το πλαίσιο, λ.χ. η METALEASE αποστέλλει τη συσκευή στο χώρο του πελάτη-χρήστη δωρεάν, ενώ στο πακέτο συμπεριλαμβάνονται ο φορτιστής, το τζάμι προστασίας και η αντίστοιχη θήκη προστασίας, όπου κρίνεται απαραίτητο.

Την ίδια στιγμή, όλα τα συμβόλαια μίσθωσης συνοδεύονται από το πρόγραμμα METALEASE CARE, το οποίο με τη σειρά του καλύπτει το 80% πιθανής ζημιάς για χρονικό διάστημα 12 μηνών, ενώ προσφέρεται και δυνατότητα επέκτασης του χρόνου κάλυψης.
Πέρα, όμως, από τα εμφανή πλεονεκτήματα προς όφελος των ίδιων των χρηστών σε όρους εξοικονόμησης κόστους, χρόνου, απόλαυσης, ευελιξίας και διαρκούς ανανέωσης και κατοχής σύγχρονων τεχνολογικών συσκευών, η πρόταση leasing της METALEASE αποκτά και μία ακόμη πολύτιμη διάσταση, η οποία στις ημέρες μας με τη σαρωτική δυναμική της κλιματικής αλλαγής, δύναται να επιδράσει θετικά, ενισχύοντας ανάγλυφα το «πράσινο» αποτύπωμα που αφήνει.

Κι αυτό, καθώς η διαρκής κατοχή νέων συσκευών, λειτουργεί εις βάρος των φυσικών πόρων του πλανήτη και του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε. Μάλιστα, το 2019 τα ηλεκτρονικά απόβλητα υπολογίζονταν σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια τόνους, επιβαρύνοντας το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα.

Μέσω, λοιπόν, της επιλογής της METALEASE, η αντιμετώπιση του προβλήματος των ηλεκτρονικών αποβλήτων αποκτά έναν αποτελεσματικό Eco-friendly σύμμαχο, μειώνοντας δραστικά τον αριθμό συσκευών που αχρηστεύονται, παρέχοντας τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησής τους από άλλους χρήστες καταναλωτές.

Αποτέλεσμα; Γίνεται πραγματικότητα η μέγιστη χρονικά αξιοποίηση μιας συσκευής, ενώ την ίδια στιγμή οι τεχνολογικοί πόροι χρησιμοποιούνται πολύ πιο αποτελεσματικά και με σεβασμό στο περιβάλλον.

Releaz: Η Proptech Startup που καινοτομεί στο ελληνικό real estate

Οι σύγχρονες ανάγκες της ελληνικής κτηματαγοράς βρίσκονται στον πυρήνα του releaz. Η ελληνική proptech Startup έχει κατορθώσει να φέρει «αέρα» καινοτομίας στο ελληνικό real estate αναπτύσσοντας λύσεις, οι οποίες καλύπτουν μεγάλα κενά της αγοράς αλλά και πάγια αιτήματα τόσο των επενδυτών όσο και των ίδιων των ιδιοκτητών ακινήτων.

Κοινή διαπίστωση του Ανδρέα Γιακουμέλου και του Χριστόδουλου Παπαχρήστου, ιδρυτών του releaz, υπήρξε η έλλειψη αναχρηματοδότησης στην ελληνική αγορά ακινήτων στα πρότυπα του μοντέλου «equity refinancing» που είναι διαθέσιμο σε άλλες αγορές του εξωτερικού εδώ και αρκετά χρόνια.

Λαμβάνοντας υπόψη και το υψηλό ποσοστό ιδιόκτητης ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, οι ιδρυτές του releaz διαθέτοντας σημαντική εμπειρία σε μεγάλες πολυεθνικές και καινοτόμες επιχειρήσεις, δημιούργησαν μία πρωτοποριακή πλατφόρμα, η οποία αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στο εγχώριο real estate.

Η καινοτόμος διαδικτυακή πλατφόρμα releaz έρχεται να καλύψει δύο σημαντικά κενά στην αγορά ακινήτων:

* την αδυναμία των ιδιοκτητών να αντλήσουν ρευστότητα από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα χρησιμοποιώντας τα ακίνητά τους (home equity refinancing) και
* την έλλειψη μιας οργανωμένης και εξειδικευμένης ψηφιακής πλατφόρμας προώθησης ακινήτων για επενδυτές που αναζητούν ελκυστικές τιμές αγοράς σε συνδυασμό με μισθωτικές αποδόσεις.

Μέσω του releaz oι ιδιοκτήτες αποκτούν ρευστότητα μεταβιβάζοντας τα ακίνητά τους, αλλά διατηρώντας τόσο τη χρήση με προσυμφωνημένο μίσθωμα όσο και το δικαίωμα να τα επαναγοράσουν εντός πενταετίας σε προκαθορισμένη τιμή. Έτσι, έχουν τη δυνατότητα να λάβουν γρήγορα μετρητά ώστε να χρηματοδοτήσουν τις οποιεσδήποτε τρέχουσες ανάγκες τους, χωρίς να χρειαστεί να μετακομίσουν και χωρίς να επιβαρυνθούν με δάνεια ή άλλες υποχρεώσεις.

Ταυτόχρονα, διατηρούν τη διακριτική ευχέρεια να ανακτήσουν την ιδιοκτησία του ακινήτου τους εντός πενταετίας.
Αντιστοίχως, οι επενδυτές αποκτούν πρόσβαση σε ακίνητα που προσφέρονται σε ελκυστικές τιμές αγοράς και παρέχουν προκαθορισμένες μισθωτικές αποδόσεις.

Παράλληλα, κερδίζουν από την υπεραξία της επένδυσής τους, είτε κατά το χρόνο επαναγοράς από τον πωλητή, είτε εάν δεν έχει ασκηθεί το δικαίωμα επαναγοράς, κατά το χρόνο πώλησής τους.

Το releaz δίνει στους επενδυτές πρόσβαση σε λεπτομερείς οικονομικές αναλύσεις κάθε προτεινόμενης επένδυσης αλλά και σε τεχνικές και νομικές πληροφορίες και ποιοτικά χαρακτηριστικά σχετικά με τα ακίνητα που τους ενδιαφέρουν. Τους παρέχει επίσης τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν την επένδυσή τους χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες της πλατφόρμας, απλοποιώντας έτσι τη διαδικασία συναλλαγής.

Όλα τα καταχωρισμένα ακίνητα έχουν ελεγχθεί τεχνικά και νομικά και έχουν εκτιμηθεί από ανεξάρτητους εκτιμητές με πιστοποίηση RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors), έτσι ώστε να παρέχεται η μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για το εύλογο της αποτίμησής τους αλλά και την πραγματική και νομική τους κατάσταση.

Σκοπός του releaz είναι να προσφέρει ευελιξία και ρευστότητα στους ιδιοκτήτες, δίνοντας τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους, όχι μόνο στο πλαίσιο του real estate, αλλά και για άλλες κινήσεις, όπως οι χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και η κάλυψη οικονομικών υποχρεώσεων.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα του releaz έγκειται στην αξιοποίηση της τεχνολογίας για τη διασφάλιση των συναλλαγών και την επαλήθευση των συμβαλλόμενων μερών.
Ειδικότερα, σε αντίθεση με τις κλασικές συμβάσεις πώλησης και επαναμίσθωσης, το releaz συνδέει τους ιδιοκτήτες ακινήτων με ένα πλήθος εγγεγραμμένων επενδυτών μέσα από ασφαλείς, άμεσες και διαφανείς διαδικασίες. Επίσης, ο ιδιοκτήτης διατηρεί μονομερές δικαίωμα επαναγοράς του ακινήτου (που κατοχυρώνεται βάσει συμβολαίου συντασσομένου από συμβολαιογράφο) οποιαδήποτε στιγμή εντός πενταετίας από τη συναλλαγή σε προσυμφωνημένο τίμημα.

Με άλλα λόγια, οι ιδιοκτήτες μπορούν μέσω της πλατφόρμας να εκμεταλλευτούν στο έπακρο και με τεράστια ελευθερία κινήσεων το ακίνητό τους, έχοντας τον έλεγχο να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους όπως εκείνοι κρίνουν απαραίτητο.

Όσον αφορά τους επενδυτές, το releaz καθιστά τις επενδύσεις σε ακίνητα ιδιαίτερα εύκολες, βελτιστοποιώντας τη σύνδεση με τους ιδιοκτήτες, καθώς η πλατφόρμα είναι σχεδιασμένη με βάση την απρόσκοπτη εμπειρία για τους χρήστες.

Εκτός από την παραδοσιακή μέθοδο πώλησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, το releaz διαφοροποιείται σημαντικά και από έναν τραπεζικό δανεισμό. Μέσω των προγραμμάτων που προσφέρονται στην πλατφόρμα, η άντληση ρευστότητας μπορεί να φτάσει έως και το 90% της αξίας του ακινήτου, ποσοστό ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, δεδομένης της μέσης ρευστότητας που παρέχεται από τα τραπεζικά ιδρύματα, η οποία σπάνια υπερβαίνει το 50%-60% της εμπορικής αξίας.

Επιπλέον, σε αντίθεση με τη λήψη ενός δανείου, η επιστροφή χρημάτων δεν είναι υποχρεωτική, ενώ, όπως προαναφέρθηκε, οι ιδιοκτήτες διατηρούν το δικαίωμα επαναγοράς του ακινήτου τους, έχοντας τον πλήρη έλεγχο στα χέρια τους. Παράλληλα, εκτός από την ίδια την πλατφόρμα, το releaz υποστηρίζεται από διαπιστευμένους εκτιμητές ακινήτων καθώς και από τεχνικούς και νομικούς συμβούλους, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας της νεοφυούς επιχείρησης.

Το εγχείρημα του releaz έχει τύχει ευρείας αποδοχής τόσο από τους εκπροσώπους της ελληνικής κτηματαγοράς όσο και από τους επενδυτές. Μεταξύ άλλων, η ομάδα του releaz συνεργάζεται με την αντίστοιχη του Μίλτου Καμπουρίδη, founder και managing partner του επενδυτικού ομίλου Dolphin Capital Partners, ο οποίος πίστεψε από την αρχή στο όραμα της ανερχόμενης proptech Startup, συμμετέχοντας ο ίδιος στην πρώτη της χρηματοδότηση. Επίσης, η δυναμική και το potential του releaz έχει τραβήξει την προσοχή γνωστών «επενδυτικών αγγέλων» και VCs, οι οποίοι βλέπουν στο πρόσωπο της πλατφόρμας τον disruptor που τόσο έχει ανάγκη το ελληνικό real estate.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις